BM: “Koronavirüs, dünyada yarım milyar insanı daha yoksullaştırabilir”

Koronavirüsün yarattığı ekonomik çöküş, küresel yoksulluğu yarım milyardan fazla arttırabilir

Birleşmiş Milletler’in virüsün finansal ve ekonomik etkisi üzerine yaptığı çalışmada, 400 – 600 milyon kişinin yoksullaşabileceği belirtildi. Rapora göre bu durum, 30 yıl sonra ilk kez küresel anlamda yoksulluğun yükseleceğini gösteriyor.

Araştırma, Londra'daki Kings College ve Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden (ANU) akademisyenlerce kaleme alındı.

ANU’dan Christopher Hoy, “ekonomik kriz, muhtemelen sağlık krizinden daha kötü olacak”ifadelerini kullandı.

Londra’daki King’s College’dan Prof. Andy Sumner, “bulgularımız, gelişmekte olan ülkelerdeki sosyal güvenlik ağlarının mümkün olan en kısa zamanda dramatik bir şekilde genişlemesinin önemini ve daha kapsamlı olarak, koronavirüsün gelişmekte olan ekonomilere olan etkilerine ve uluslararası toplumun yardım etmek için neler yapabileceğine dikkat çekiyor" açıklamasında bulundu.

Öte yandan bu hafta başında yüzden fazla küresel örgüt, gelişmekte olan ülkelerin borçlarından bu yıl vaz geçilmesi çağrısı yaptı. Bu da 25 milyar Euro’luk, ekonomilerini destekleyebilecek nakit anlamına geliyor.

Rapora göre, koronavirüsün ekonomik etkisinden kaynaklı yoksullaşacak olan insanların yaklaşık% 40'ı Doğu Asya ve Pasifik'te, üçte biri de Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'da yoğunlaşabilir.

Küresel anlamda 400 ila 600 milyon insanın fakirleşeceğini belirten raporda ayrıca, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedefi olan 2030 yılında yoksulluğu bitirme hedefini ciddi anlamda zora soktuğu belirtiliyor.

BBC

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Halifelik isteyenler sonucuna katlanır Fed faiz oranını 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu Hamas’ın, son ateşkes teklifine yarın yanıt vermesi bekleniyor Dünyada 1 Mayıs kutlamaları: İşçiler, yaşam ve barış için meydanları doldurdu Netanyahu'dan dünya liderlerine 'tutuklama emrini durdurun' çağrısı