CEM Vakfı'nda hisse tartışmaları büyüyor

Aleviler arasındaki en etkin gruplardan biri olan ve devlete yakınlığı ile bilinen CEM Vakf

VOLKAN ŞAHİN
Aleviler arasındaki en etkin gruplardan biri olan ve devlete yakınlığı ile bilinen CEM Vakfı'nda yaşanan hisse tartışmaları, Cem Radyo ve Cem TV'ye de sıçradı. Vakfa bağlı yayın organlarının büyük hissedarı olan ve lideri ABD'de bulunan muhafazakâr bir dini cemaatle ilişkisi olduğu öne sürülen Tükek Ailesi'nin yönetimden çekilme kararı aldığı belirtildi. Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ise iddiaları kabul etmedi.

Başkanlığını Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın yaptığı, Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi (CEM) Vakfı'nda son günlerde yaşanan tartışma ile ilgili iddialara göre, bir tarafında Prof. Doğan'ın başkanlığında işadamı Hasan Şer ile Sevenhill mağazalarının sahiplerinden Bektaş Özbek'in de bulunduğu bazı işadamları yer alırken diğer tarafta ise Rasim, Rafet ve Yaşar Tükek kardeşler bulunuyor.

HİSSE TARTIŞMALARI
Cem Radyo ve Cem TV'nin hisselerinin yüzde 64'ü Tükek Ailesi'nin elinde bulunurken, kalan hisseler ise Prof. Doğan, Mehmet Koçarslan, Bektaş Özbek, Hasan Şer ile diğer küçük ortaklar arasında paylaşılmış durumda. Gelişmelerin temelinde Yenibosna'daki vakıf binasının inşaatı sırasında Tükek Ailesi'nin yaptığı harcamaları medya grubunun sermaye yapısına kaydırmasının yer aldığı belirtiliyor. Cem Radyo ve Cem TV'nin yönetimini büyük oranda elinde tutan Yaşar Tükek'in, yaklaşık 1 yıl önce kurulmasına rağmen yayın hayatına geçemeyen Cem TV yüzünden de eleştirilerin hedefi olduğu biliniyor.

Tartışmalar üzerine Prof. Doğan'ın Tükek Ailesi ile bir toplantı yaptığı belirtilirken, ailenin sermaye artırımını kabul ederek yönetimdeki hisselerini yüzde 20'ye indirmelerinin istendiği belirtildi. Ancak ailenin bunu kabul etmediği iddia edilirken aynı günlerde ailenin bir numaralı ismi Rafet Tükek'in, ABD'de bulunduğu ve bir dini cemaatin lideri ile görüşmeler yaptığı öne sürüldü. Yapılan ikinci toplantıda ailenin hisselerini satmayı ve vakıftan çekilmeyi kabul etti.

PROF. DOĞAN: İDDİALAR ASILSIZ
Prof. İzzettin Doğan, Tükek Ailesi'ne yönelik bir zorlamanın söz konusu olmadığını belirterek, "Tükek Ailesi, Alevi islam anlayışının bu ülkede yaygın hale gelmesinde önemli katkılar sunmuş bir ailedir. İddia edildiği gibi Cem Radyo ve Cem TV'deki hisselerini iade etmeleri yönünde bir zorlama söz konusu değildir," dedi. Doğan şunları söyledi: Yönetimde kimsenin yüzde 20'den fazla hissesi olmaması yönünde aldığımız karar gereği, Tükek Ailesi yüzde 20 oranındaki hisselerini ellerinde tutup geri kalanını bana devretti. Önümüzdeki günlerde yapılacak sermaye arttırımının ardından bu hisseleri yeni hissedarlara devredeceğiz. Birgün

» Çatışma nasıl başladı?
ÇATIŞMANIN başlangıcı çok eskilere dayanıyor. Tükek Ailesi'nin Yenibosna'daki CEM Vakfı binasının yapımına bulunduğu katkıların tartışılmasına dayanıyor. Aile, harcadıkları parayı Cem Radyo ile Cem TV'ye kaydırınca dengesiz bir sermaye bölüşümü ortaya çıktı. Vakıfta muhafazakâr bir anlayışı temsil eden Tükek kardeşlerin birkaç yıl öncesine dek ANAP'ı desteklemeleri cemaat içinde hayli tartışma konusu idi. Hatta bir dönem Tansu Çiller'e destek veren ailenin varlığı vakfın CHP ile arasının da açılmasına yol açtığı ileri sürülüyor. Vakıftaki iktidar kavgasında, Prof. Dr. İzzettin Doğan ve onunla yer alanlar ile Tükek ailesi karşı karşıya geldi. Buna Cem Radyo ile Cem TV'de yönetimi hep elinde tutan Yaşar Tükek'in başarısızlığı da eklenince kamplaşma iyice büyüdü. Öyle ki, Cem TV bile bu çatışma yüzünden neredeyse bir yıl önce kurulmuş olmasına rağmen yayına geçemedi. Buna bir de son günlerde yayınlanan dedikodular da eklenince iş çığırından çıktı. İddiaya göre Tükek Ailesi Türkiye'de faaliyet gösteren ancak lideri yurtdışında olan bir dînî cemaatle ilişkideydi. Geçen ay yapılan toplantıda Prof. Dr. Doğan, Tükek Ailesi'nden sermaye artırımına 'evet' demelerini ve hisselerini yüzde 20'ye indirmelerini istedi. Toplantıya katılan Rasim Tükek ile Yaşar Tükek ise, bugüne kadar saygıyla önünde eğilip elini öptükleri "dede"lerine "hayır" dedi. Bu yanıta çok üzülen Doğan, vakıftan ayrılacağını söyledi. Bunun üzerine Hasan Şer, Mehmet Koçarslan ve diğer işadamları olaya el koydu ve Doğan'a, "Senin yayındayız, sen de bizim yanımızda olursan Tükek Ailesi şöyle ya da böyle hisselerini indirecek hatta tamamını satacaktır," denilerek Tükek ailesi ikna edildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kuran kursu yıkıldı Başbakan suçlandı Gençler 'Hatırla Sevgili'yi tartışıyor Kızıldere'den 36 yıl sonra Ertuğrul Kürkçü anlatıyor... İmam Salih Kunter tahliye edildi Cam kırığının uğuru