Cerablus’ta ÖSO darbesi

AKP’nin desteklediği ÖSO birlikleri, Cerablus’ta okullarda peçe ve başörtüsü yasağı kararı veren Halk Meclisi’ni feshetti. Meclis Başkanı Habeşi ise tutuklandı

HÜSEYİN ŞİMŞEK - @simsekhuseyinn
huseyinsimsek@birgun.net

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından AKP’nin ve Erdoğan’ın sık sık başvurduğu “Milli iradeye saygılı olun” söylemi, Suriye’de unutuldu. Fırat Kalkanı Operasyonu ile iki buçuk yılı aşkın süre IŞİD’in elinde bulunan Suriye’nin Cerablus ilçesini ele geçiren AKP destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, Yerel Halk Meclisi’ni dağıttı.

24 Ağustos’ta TSK ile cihatçı ÖSO birliklerinin eline geçen Karkamış’ın sınır komşusu Cerablus’ta yerel halk ve aşiretler bir araya gelerek “belediye” hizmeti veren bir Yerel Halk Meclisi kurdu. Meclis, aldığı “okullarda peçe ve başörtüsü yasağı” kararının ardından feshedildi, Meclis Başkanı tutuklandı.

Yerel halk tarafından seçildi
Fırat Kalkanı Operasyonu’nun Cerablus’taki askeri aşamasının sona erdiği Cerablus’a, hastane, okul, ve sosyal merkezler açıldı. ÖSO militanlarından ve yerel halktan oluşan bir birlik de “polis” gücü olarak göreve başladı. Eğitim öğretimin kısmen başladığı Cerablus’ta Yerel Halk Meclisi, okullarda kadınlar için peçenin ve erkekler için ise başa örtülen örtülerin kullanımını yasaklayan bir karar aldı. Altında Yerel Meclis Başkanı Muhammed Habeşi’nin imzası bulunan karar, cihatçı ÖSO ve Ahrar u Şam örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Cerablus’ta sokağa çıkan ÖSO militanları ve bir kısım yerel halk, silahlarla gövde gösterisi yaparak karara tepki gösterdi.

‘Şebbiha’ benzetmesi
Özellikle Alevi yerleşim yerlerine yönelik katliamları ile bilinen Ahrar u Şam’ın komutanlarının kullandığı bir sosyal medya hesabı da paylaştığı mesajla Cerablus Halk Meclisi’ni, Esad yönetimine bağlı olan bir “şebbiha (sürekli suç işleyen)” olarak niteledi. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımı yeterli bulmayan Ahrar u Şam bir de bildiri yayımladı. Bildiride örgütün Cerablus kolunun bu karara şiddetle karşı olduğu ilan edildi. Ahrar u Şam, belediyenin aldığı peçe yasağı kararını kesinlikle kabul etmeyeceğini de açıkladı.

Mahkeme de açıklama yaptı
Bu gelişmelerin ardından Cerablus yerel mahkemesi de yayımladığı bildiriyle konuya dahil oldu. Mahkeme, belediyenin kararına tepki göstererek “Bu karar hukuki değil ve bu karardan sorumlu olmayız” açıklamasında bulundu.

ÖSO militanları, cihatçı örgütlerin tepkilerine karşı geri adım atmayan Yerel Halk Meclisi’ne yönelik bir operasyon başlattı. Militanlar, yaptıkları açıklamayla Meclis’i dağıttıklarını duyurdu. Meclis üyelerini tek tek sorguya çeken ÖSO militanları, kararda imzası bulunan Meclis Başkanı Muhammed Habeşi’yi de tutukladığını duyurdu. Habeşi’nin tutukluluk süresi dolduktan sonra bir ÖSO komutanının gözetiminde ev hapsinde tutulduğu öğrenildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış