Cezayir'de, Hirak yeniden sokaklarda: Çete defolmalı!

Cezayir'de yeniden sokağa çıkan lidersiz hareket Hirak'ın hedefinde rejim var. Hirak Hareketini destekleyen binlerce kişi Cezayir bayraklarıyla "Asker değil, sivil devlet", "Çete defolmalı" sloganları attı.

Dış Haberler Servisi

Cezayir'in Kherrata kentinde binlerce insan, sokağa inerek 2019 yılında Cezayir'in eski başkanını deviren Hirak Hareketine desteklerini haykırdı.

Geçen yıl başlayan Covid-19 kriziyle sokaklardan çekilen Hirak Hareketini destekleyen 5 bin vatandaş ellerinde Cezayir bayraklarıyla "Asker değil, sivil devlet", "Çete defolmalı" sloganları attı.

Bugün eylemciler, 2019 yılında başkent Cezayir'in doğusunda Kherrata'da başlayarak tüm ülkeye yayılan gösterilerin ikinci yıldönümü nedeniyle toplandı.

Reuters'e konuşan bir protestocu Nassima "Buraya sağlık nedeniyle durdurduğumuz Hirak hareketini diriltmeye geldik. Bizi onlar durdurmadı. Halkımızı önemsediğimiz için biz durduk. Bugün Koronavirüs bitti ve biz Hirak'ı geri alacağız" diye belirtti.

Hirak Hareketi, Abdülaziz Buteflika başkanlıktan istifa ettikten sonra bile, Cezayir'in yerleşik politik elitini tamamen ortadan kaldırmayı talep ederek her hafta onbinlerce protestocuyla sokaklardaydı.

Buteflika'nın yerine gelen Abdelmecid Tebbun, hareketi övmekle birlikte anayasaya yönelik ufak değişikliklerle onu aşma yolunu seçmişti.

Hirak, Cezayir'de Covid-19 nedeniyle uygulanan kapanma nedeniyle bir yıl önce haftalık kitle protestolarını sonlandırmıştı. Hirak hareketinin açık bir liderliği olmamakla birlikte, destekçileri online tartışmalarla birlikte değişim için aktif bir güç haline gelebiliyor.

Hamid adlı protestocu hareketi Reuters'e "rejimin tüm unsurlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasını hedefleyen devrimci bir süreç" olarak tanımladı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış