ÇHD: Depremzede çocuklar tarikatlara mı teslim ediliyor?

1-4 yaş aralığındaki yaklaşık 20 depremzede çocuğun Hatay’dan İstanbul’a getirildiği iddia edildi. Bir yurttaş, sokakta 20 çocuğun başlarında 10 yetişkinlikle bir yerde beklediğini, çocukların başındaki şahısla konuştuğunu, şahsın kendisine ‘çocukların depremde kaybolduğunu ve kimsesiz olduklarını’ söylediğini belirterek suç duyurusunda bulundu. ÇHD’den yapılan açıklamada ise “Depremzede çocuklar tarikatlara mı teslim ediliyor?” denildi.

İsmail ARI

Deprem felaketi nedeniyle birçok çocuğun ailesini kaybettiği veya çocukların kaybolduğu belirtiliyor. Depremin ilk günlerinden bu yana bazı depremzede çocuklara devlet tarafından sahip çıkılmadığı da iddia ediliyor.

Bu iddialara ilişkin daha öne açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, "Deprem bölgesinde şu ana kadar ailelerine ulaşılamayan refakatsiz çocuklar konusunda tek yetkili kurum bakanlığımızdır” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın açıklamasında, “Çocukların Bakanlığımız haricinde herhangi bir kişi ya da kuruma teslim edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bu tip paylaşımlara itibar etmemeleri önemle rica olunur” denilse de İstanbul’da bir yurttaş, dikkat çekici bir olaya tanık oldu.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yurttaş, İstanbul Beykoz'da oturduğu sitenin sokağında 1-4 yaş arasında yaklaşık 20 çocuğun, başlarında 10 yetişkinle birlikte beklediğini gördü. Ardından çocukların başındaki şahsın kendisine, ‘çocukların depremzede ve kimsesiz’ olduğunu söylediğini belirterek suç duyurusunda bulundu.

“LÜKS ARAÇLARLA GÖTÜRÜLDÜLER”

Yurttaş, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadesinde yaşananları şu şekilde anlattı:

“Sabah saat 7 sularında evimin yakınındaki otobüs durağında 20’den fazla çocuk gördüm. Bu çocuklar 1 ile 4 yaş arasındaydı ve yanlarında Türkçeyi tam konuşamayan yaklaşık 10 yetişkin vardı. Çocukların başındaki 30-35 yaşlarında olan ve Türkçeyi tam konuşamayan yetişkine durumu sordum. Bu şahıs, ‘Depremzede olduklarını ve çocukların da depremde kaybolan kimsesiz çocuklar’ olduğunu söyledi. Şahıs, kendilerini bir otobüsün alacağını söylese de bölgeye gelen lüks araçlar ile götürüldüler. Bu çocukların kaçırılmış olduğunu düşünerek rahatsız oldum. Çocuk şube polislerini aradım. Ayrıca buraya gelerek (savcılığa) şikâyetçi olmak istedim. Çocukların başına bir şey gelmesinden korkuyorum ve bu olayın şüpheli bir olay olduğunu düşünüyorum.”

ÇOCUK ŞUBE İFADE ALMAMIŞ!

Suç duyurusunda bulunan yurttaş, BirGün’e yaptığı açıklamada ise “İfademde de bahsettiğim çocukların başındaki yetişkine ‘Bu soğukta burada ne işiniz var dedim?’ Şahıs, ‘Bizi buraya getirdiler, dernek bizi alacak’ dedi. ‘Hangi dernek alacak?’ diye sorduğumda durakladı ve bir şey söylemedi. Bu olayın ardından savcılığa da gittim önce ifademi almak istediler sonra zor ikna edip ve ifademi verdim. Çocuk Şube ekipleri de ifademi almadı. Beykoz’da, ıssız bir alanda 1-4 yaş arasındaki kimsesiz 20 depremzede çocuğun ne işi var?” diye konuştu.

DERHAL AÇIKLAMA YAPILMALI

Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) konuya ilişkin “Depremzede çocuklar tarikatlara mı teslim ediliyor? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı derhal kamuoyuna açıklama yapmaya çağırıyoruz!” başlığıyla yapılan açıklamada ise “Derneğimize ulaştırılan bir başvuru doğrultusunda depremzede ve kimsesiz olabileceği düşünülen çocukların tarikatlarla ilişkili olabilecek bir derneğe teslim edildiği yönünde ciddi şüpheler içeren bir ihbardan haberdar olmuş bulunmaktayız. Sürece ilişkin detaylar aşağıda aktarılmış olup durumun açıklığa kavuşturulması, bahsi geçen çocukların korunması ve gözetimi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını derhal açıklama yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz” denildi.

“İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığına suç şüphesini açıkça gösterir biçimde ihbar edilen ve derneğimize ulaşan bu ihbara ilişkin olarak somut gerçeklik derhal kamuoyuna açıklanmalı, çocuklar kaçırıldı ise derhal failler tespit edilip yargılanmalı ve depremzede çocukların akıbetine ilişkin şeffaf biçimde bilgilendirmeler yapılmalıdır” denilen açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı deprem bölgesindeki tüm kayıp çocukların akıbetini araştırmalı ve ailesi henüz tespit edilemeyen kimsesiz çocukların gerekli desteği almasını sağlamalıdır. Kamunun gözetimi ve koruması altında olması gereken çocukların hiçbir tarikata/derneğe/vakıfa teslim edilmesi kabul edilemez. Bu şüphe derhal aydınlatılmalı ve soruşturma sürerken görevli ve yetkili savcılık tarafından çocukların korunmasına ilişkin tedbirler derhal alınmalıdır.

Çağdaş Hukukçular Derneği olarak depremzede ve kimsesiz olabileceği düşünülen çocukların tarikatlarla ilişkili olabilecek bir derneğe teslim edildiği yönünde ciddi şüpheler içeren bu başvurunun takipçisi olduğumuzu ve başvuruya istinaden her türlü yasal süreci işleteceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Tüm kamuoyunu; sürecin takipçisi olmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere devlet ve ilgili kurumları harekete geçirerek süreci şeffaflıkla yürütmelerini sağlamak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz!”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kafatası kemikleri bulundu Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! Erden Timur: Tarikatçı dendiği için Alevi olduğumu söylemek zorunda kaldım Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı