CHP’li Subaşı: Kadınlara biber gazı sıkan ülke Dünya'dan da saygı göremez

CHP Grup Başkan Vekili Av. Doğan Subaşı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısında gündeme dair değerlendirmeler yaptı. Subaşı göçmen krizi ve Moskova zirvesi ile ilgili eleştirilerde bulundu. Subaşı ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlara yönelik yaşanan saldırılarla ilgili olarak da "Kadınlara biber gazı sıkan ülke ahlaktan bahsedebilir mi?" ifadelerini kullandı

İdlib ateşkes görüşmeleri sırasında Türk heyetinin Rusya’da dakikalarca bekletilmesine tepki gösteren İBB CHP Grup Başkan Vekili Av. Doğan Subaşı, “Rusya’ya en sert duygularla büyük bir nefretle kınıyorum. Türkiye devleti bu kadar herhalde tarihte çok az aşağılanmıştır. Buna karşın bir sözü de hatırlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Göçmenlere biber gazı sıkan ülke ahlaktan bahsedemez” dedi. Ben şimdi Sayın Fahrettin Altun’a soruyorum: Kadınlara biber gazı sıkan ülke ahlaktan bahsedebilir mi? Kendi ülkendeki kadınlara böyle biber gazı sıkarsan Moskova’ya gittiğinde de o muameleyle karşılaşırsın. Kendi vatandaşına saygı duyan ülkeler ancak dünyadan saygı görür” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin Mart ayı toplantılarının ilk birleşimi dün Saraçhane binasındaki meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclis’in açılışı İdlib'de hayatını kaybeden askerler için saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı’yla yapıldı. Meclis’te bulunan partilerin Grup Başkan Vekilleri’nin konuşmalarının ardından son Grup başkan Vekili konuşmasını İBB CHP Grup Başkan Vekili Av. Doğan Subaşı yaptı.

Konuşmasına Suriye’nin İdlib kentinde yaşamını yitiren 36 askeri anarak başlayan Av. Subaşı, “27 Şubat gecesi İdlib’de çok sayıda askerimiz şehit oldu. O gece sabaha kadar içimiz kan ağlayarak haberleri dinledik. Bütün şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Buna karşın siyasi sorumluluk üstlenen arkadaşlar olarak bizlerin görevi sadece rahmet dilemek olamaz. Şehitlerimize karşı ve bütün milletimize karşı başka görevlerimiz de var bizim. Şehitlerin gelmemesi, şehitlerin olmamasını sağlamak da bizim görevlerimiz arasında. Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. Görevimizi iyi yaparsak ancak şehitlerimize karşı da sorumluluklarımızı yerine getirmiş oluruz” şeklinde konuştu.

'KADINLARA BİBER GAZI SIKAN ÜLKE, AHLAKTAN BAHSEDEBİLİR Mİ?'

Türk heyetinin Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bekletilmesine de konuşmasında yer veren Subaşı, “Türk heyetinin Moskova’da nasıl karşılandığına dair bir video dönüyor. Rusya’ya en sert duygularla büyük bir nefretle kınıyorum. Düşünebiliyor musunuz, 2 dakika heyetimiz bekletiliyor, bu durum 7 tane kamerayla görüntüye alınıp basına ve televizyonlara servis ediliyor. Türkiye devleti bu kadar herhalde tarihte çok az aşağılanmıştır” dedi.

Rusya’nın Türkiye’ye gösterdiği ayıpla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Türkiye’de kadınlara karşı yapılan şiddeti de mukayese eden Av. Subaşı, “Sayın Fahrettin Altun bakın bir laf etti. Diyor ki, göçmenlere biber gazı sıkan ülke ahlaktan bahsedemez. Ben şimdi Sayın Fahrettin Altun’a soruyorum. Kadınlara biber gazı sıkan ülke ahlaktan bahsedebilir mi? Kendi ülkendeki kadınlar böyle biber gazı sıkarsan Moskova’ya gittiğinde o muameleyle karşılaşırsın. Hangi görüşten olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti pasaportu olan herkese önce sen kendin saygı duyacaksın. Ondan sonra dünyadan saygı görürsün” diye konuştu.

'GÖÇMEN KRİZİNİN NEDENİ AKP'NİN DIŞ POLİTİKASI'

AKP Grubu tarafından CHP’nin Suriye politikasına yönelik getirilen eleştirilere de yanıt veren Av Subaşı, “Ben Esad’la Bodrum’da tatil yapmadım. Esad’a ‘kardeşim’ diyen kimdi bir bakın” dedi.

Türkiye’ye milyonlarca Suriyeli’nin göç etmesini AKP’nin yanlış dış politikasına bağlayan Av. Subaşı, AKP Grubu’na, “4 milyon Suriyeli göçmen ülkemize geldi. Kendi çocuklarımıza üniversiteye sokamazken bu çocukları üniversiteye bedavaya aldık. Bir sürü ev yaptık, çadır yaptık. Başından sonuna kadar yapalım. Zor duruma düşmüş insanlara el uzatalım. Ama onların buraya gelmesinde sizlerin hiçbir sorumluluğu yok mu. Bu topluma zırnık kadar bir , özeleştiri vermeyecek misiniz? Yazık. Bunları bu toplum görmüyor mu sanıyorsunuz. Siz bu toplumun aklını kendi aklınız kadar mı sanıyorsunuz” diye seslendi.


İMAMOĞLU VE ÖZKOÇ’A YAPILAN İTHAMLARA YANIT

İBB Meclisi AKPGrubu’nun TBMM CHP Grup Başkan Vekili Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik getirdiği ithamlara de değinen Av. Subaşı, “Sizin Genel Başkanınız ağzına gelen her şey söyleyebiliyor. Sayın Engin Özkoç da onun sözlerini kendisine iade etti. Konu budur. Sayın Ekrem İmamoğlu ise hiçbir zaman şahıslara yönelik hiçbir şey söylemedi. AKP grubu eşkıyadır gibi bir şeyi ima etmedi. Ancak İBB’nin mülklerini hızla elinden almaya çalışmak eşkıyalıktır. Siz bize vatan haini derken hakaret olmuyor da yaptığınız hareket eşkıyalıktır deyince mi hakaret oluyor? Bu ne pişkinliktir” şeklinde konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Gültan Kışanak Diyarbakır'da: Arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşuncaya kadar biz de özgür değiliz Rejimin harcında faşizm ve zulüm var Bahçeli'den "kumpas" çıkışı: Kalkışmaya neden olanların başı ezilmeli İmamoğlu'nu ziyaret eden Özel'den 2028 mesajı: İBB'nin de aynı bilinçte olduğunu görüyoruz DEM Parti'nin çağrısıyla üç ilde 'Özgürlük ve Adalet Buluşması’ başladı