Çiftçilere destek suç

Hindistan’da cam fabrikası işçisi Nodeep Kaur ve iklim eylemcisi Disha Ravi, çiftçilerin eylemlerine destek verdiği için tutuklanan iki kadın aktivist. Kaur, fabrika önünde katıldığı eylemden ötürü “Polise öldürmeye teşebbüs” ile yargılanırken Ravi ise “Uluslararası komplonun bir parçası olmak” şeklinde haksız suçlamalarla cezaevinde tutuluyor.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan’da çiftçilerin eylemine destek verdiği için işten çıkarılan ve buna karşı fabrika önünde yapılan eyleme katıldığı için tutuklanan 25 yaşındaki cam fabrikası işçisi Nodeep Kaur’un bir an önce serbest bırakılması için uluslararası kamuoyunda çağrı yapılıyor. Başkent Yeni Delhi’nin eteklerinde bulunan Kundli Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikanın önünden gözaltına alınarak 12 Ocak’ta tutuklanan Kaur’un polis ekiplerinin cinsel saldırısına ve işkencesine uğradığı dile getiriliyor.

CAN GÜVENLİĞİ YOK

Ablası Rajveer Kaur, “Erkek polis memurları tarafından alenen dövüldü ve saçlarından polis minibüsüne sürüklediler” diyerek genç kadının gözaltına alınma biçimini aktarırken ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in yeğeni Meena Harris de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda genç kadına dönük hak ihlallerini doğruladı. İngiltere’de İşçi Partisi’nin Sih milletvekili Tanmanjeet Singh Dhesi, Nodeep’in durumunu parlamentoda gündeme getirdi. Pencap ve Haryana Yüksek Mahkemeleri’ne yapılan tahliye başvurularının kabul edilmediğini ve bunun söz konusu ihlalleri daha da derinleştirdiğini hatırlatan Dhesi, “Gözaltında tokatlandı, yumruklandı, ayakkabı ve sopalarla vurulduğu için ağır kanama geçirdi” dedi.

‘CİNAYETE TEŞEBBÜS’

Tutuklandığından beri Haryana’da bir hapishanede tutulan 25 yaşındaki Kaur, aynı zamanda şirketlerin aidatlarını ödemeleri için sık sık protestolar düzenleyen işçi sendikası Majdoor Adhikar Sangathan’ın (MAS) bir üyesi. Tarımsal ürünlerin fiyatlandırılması ve depolanması ile ilgili kuralları gevşeten yeni yasalara karşı çiftçilerin protestolarına da destek veren Nodeep, söz konusu yasaların sadece çiftçilere değil işçi sınıfına da zarar vereceğini, çiftçiliğin özelleştirilmesinin gıda maddelerinin fiyatlarında artışa yol açacağını savunuyor. Aralık ayı başlarında eylemci çiftçilere destek verdiği için cam fabrikasındaki işini kaybeden Kaur, 12 Ocak’ta fabrika önünde eylem yapmasına izin vermeyen ve saldırıda bulunan polislere karşı kendini savunduğu için “cinayet teşebbüsü” ile suçlanıyor. Nodeep’in avukatı Harinder Singh Bains, “Söz konusu suçlama 14 yıla kadar hapis cezası almasını öngörüyor” diyor.

AYRIMCILIĞA UĞRADIK

Kaur’un diğer kardeşi Harveer ise yaşananları şöyle açıkladı: “Dalit olarak, her zaman kast ayrımcılığına maruz kaldık ve kadın olduğumuz için cinsiyet eşitsizliği sorunları yaşadık. Nodeep bu konulara her zaman çok duyarlı olmuştur. İşçilerin aidatları için mücadele verirken ve çiftçilerin haklarını savunurken cinayete teşebbüsü ile suçlanması büyük bir haksızlık. Nodeep her zaman cömertti ve hep başkalarının ihtiyaçlarına önem verdi. Şimdi de hapishanede mahkum arkadaşları için endişeleniyor.”

***

‘ONLAR GELECEĞİMİZ’

Hindistan’ın Bengaluru kentinde 21 yaşındaki iklim aktivisti Disha Ravi’nin çiftçilerin eylemine destek verdiği için gözaltına alınarak beş gün hapis cezasına çarptırılması da tepki nedeni. Aynı zamanda ekoloji mücadelesi örgütü Fridays for Future (FFF) üyesi olan Ravi, İsveçli iklim savunucusu Greta Thunberg’in Hint çiftçilerin eylemini destekleyen açıklamalarını sosyal medyada paylaştığı için “Uluslararası bir komplonun parçası olmak” ile suçlanıyor. Gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede, “Ben sadece çiftçileri destekliyordum. Çünkü onlar bizim geleceğimiz ve hepimizin yemek yemesi gerekiyor” şeklinde savunma yapan Ravi, “Temiz hava, temiz su ve yaşanabilir bir gezegen istemek suç olamaz” açıklaması yaptı. FFF de Ravi’nin serbest bırakılmasını talep etti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış