Covid-19 aşısı: İsrail'de yapılan araştırma, bir doz aşının bulaşıcılığı 4 kat azalttığını gösterdi

MedRxiv'de yayımlanan araştırmada, İsrail'de henüz aşılanmamış 2 bin 897 kişiyle, Pfizer'ın iki dozluk aşısının ilk dozunu alan yine aynı sayıda insanın viral yükü karşılaştırıldı. Araştırmacılar, "aşının ilk dozundan 12 ile 28 gün sonra meydana gelen enfeksiyonlarda viral yükün 4 kat azaldığı" sonucuna vardı.

Dış Haberler Servisi

Pfizer'ın tek doz Covid-19 aşısı uygulanmasına karşın yeni tip koronavirüsle (Covid19) yeniden enfekte olanlarda, aşılanmamış kişilere göre yaklaşık 4 kat daha az viral yük tespit edildi.

MedRxiv'de yayımlanan henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş araştırmada, İsrail'de henüz aşılanmamış 2 bin 897 kişiyle, Pfizer'ın iki dozluk aşısının ilk dozunu alan yine aynı sayıda insanın viral yükü karşılaştırıldı.

Araştırmacılar, "aşının ilk dozundan 12 ile 28 gün sonra meydana gelen enfeksiyonlarda viral yükün 4 kat azaldığı" sonucuna vardı. Azalan bu viral yük miktarının, bulaşıcılığın düşmesini sağladığı, dolayısıyla virüsün yayılmasını yavaşlattığı belirtildi.

Pfizer aşısının; ilk olarak İngiltere'de tespit edilen yüksek düzeyde bulaşıcı B.1.1.7 varyantına karşı yüzde 90-95 etkili olduğu ancak Güney Afrika varyantına karşı etkisi konusunda "birşey söylemek için çok erken olduğu" belirtiliyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Hedefteki Sanchez için ‘Görevde kal’ protestosu Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı Avrupa’nın vatansız azınlığı: Çingeneler Korona krizinin Berlin’de kente etkisi: Havalı kentlerden, konforlu evlere... Vatandaşlık konusunda karar