Cumhur İttifakı’nda ‘propaganda’ tartışması

AKP’li Atalay, akademisyenlerin, ‘terör propagandası’ gerekçesiyle ihracının önünü açan ve altında imzası bulunan kanun teklifinin sübjektif maddeler içerdiğini itiraf etti. MHP’li Aydın ise Atalay’ın da teklifin altında imzası olduğunu anımsatarak, ‘Propaganda’ sözcüğünde belirsizlik olmadığını savundu

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Akademisyenlerin, “Terör propagandası yapmak” gerekçesiyle ihracının önünü açan ve TBMM Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifi, AKP ve MHP arasında görüş ayrılığı yarattı. Teklifin altında imzası olan AKP Milletvekili Orhan Atalay, muhalefetin, “Propaganda” kavramının ucunun açık olduğu ve haksız ihraçların önünü açacağı yönündeki eleştirilere hak verdi. MHP’li Kamil Aydın ise “Terör propagandası yapmak” fiilinde herhangi bir belirsizlik olmadığını savunarak, teklifin bu haliyle kabul edilmesi gerektiğini söyledi. MHP’li Aydın’ın sözlerinin ardından ittifak ortağı AKP’nin komisyon üyeleri de “Terör propagandası” ifadesinin yasa teklifinde aynen kalması gerektiği görüşüne vardı.

YÖK Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan birebir alınarak yerleştirilen ve akademisyenlerin “Terör propagandası yapmak” gerekçesiyle ihracına izin veren madde, Cumhur İttifakı üyelerini karşı karşıya getirdi. Komisyon görüşmelerinde, yasa teklifinin imzacılarından olan AKP’li Orhan Atalay, “Propaganda” sözcüğünün belirsizlik yarattığını söyleyerek kaldırılması gerektiği yönündeki görüşlere hak verirken MHP’li Aydın, maddenin aynen kalması gerektiği savundu.

Teklifin, TBMM Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında söz alan AKP Milletvekili Orhan Atalay, komisyonun CHP ve HDP’li üyelerinin eleştirilerine hak vererek altına imza attığı teklifin sübjektif maddeler içerdiğini itiraf etti. Atalay, akademisyen ihraçlarına gerekçe olarak getirilmek istenen “Propaganda” kavramına ilişkin şunları söyledi: “Propaganda’ kavramı sana bana göre değişen bir şey… Adam kendi özgün düşüncelerini açıklar ama bir başkası, ‘Sen bu düşüncelerin, bu konuşmalarınla şu terör örgütüne müzahir bir imada bulundun’ diyebilir ve ağır ceza verilebilir. Bu propagandayı kaldırabiliriz…”

MHP KARŞI ÇIKTI

Atalay’ın ardından söz alan MHP’li Aydın ise teklifin altında imzası olduğunu anımsattı. Aydın, “Propaganda” sözcüğünün anlamının açık olduğunu öne sürerek aynen kalması gerektiğini belirtti. Aydın’ın konuşmasının ardından HDP’nin, “Propaganda” sözcüğünü içeren maddenin kaldırılmasına ilişkin önergesi oylandı. Teklif, AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Selahattin Demirtaş: Bana ceza verildi diye ‘Benden sonrası tufan’ demem 'Ayhan Bora Kaplan' krizinin ardından Ankara Emniyeti’ne yeni atama Diyanet’in öğle yemeği listesi ortaya çıktı Tasarruf bahane kuzu kapama şahane Gültan Kışanak Diyarbakır'da: Arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşuncaya kadar biz de özgür değiliz