Devrim Muhafızları’na yönelik suikastlar son bulmuyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanlarından İsmailzade ölü bulundu. Albay Hodayi de geçen hafta Tahran’da evinin önünde öldürülmüştü. Tahran, İsrail’i suçluyor.

Dış Haberler

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanlarından Albay Ali İsmailzade, Kerec kentindeki evinde ölü bulundu. Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Albay Hasan Seyyad Hodayi de geçen hafta suikast sonucu öldürülmüştü. İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanlarından Albay Ali İsmailzade'nin evinde ölü bulunduğunu duyurdu. Devrim Muhafızları’na dayandırılan haberde, Albay İsmailzade'nin başkent Tahran'a yakın Kerec kentindeki evinde ölü bulunduğunu belirtti. Devrim Muhafızları, İsmailzade'nin suikast sonucu hayatını kaybettiği iddialarını doğrulamazken, bir kaza sonucu hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Albay Hasan Seyyad Hodayi de 22 Mayıs'ta Tahran'da iki motosikletli saldırgan tarafından evinin önünde suikast sonucu öldürülmüştü. İran ülke içinde bilim insanlarına, uzmanlara ve askeri komutanlara yönelik suikastlardan İsrail ile ABD’yi sorumlu tutuyor. Tahran yönetimi suikastların intikamını fazlasıyla alacaklarını açıklarken Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, “Bu büyük şehidin kanının intikamının alınacağından hiç şüphem yok” demişti. Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami de, "Düşmanın hiçbir kötü eylemi karşılıksız kalmayacak" ifadelerini kullanmıştı.

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani de 3 Ocak 2020’de ABD güçleri tarafından Irak’ta öldürülmüştü. İran'ın nükleer programının mimarı olarak görülen nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade de 27 Kasım 2020 tarihinde Tahran yakınlarında uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmişti.

TEL AVİV’DE KORKU

New York Times, İsrailli yetkililerin İranlı albaya düzenlenen suikastın arkasında kendilerinin olduğuna dair ABD'yi bilgilendirdiği yazmıştı. İsrailli yetkililerin Amerikalılara verdiği gizli bilgilerin New York Times tarafından sızdırılması Tel Aviv yönetiminde öfkeye neden olmuştu.

İsrail suikastlarla bağlantısının olmadığını iddia ediyor. İran'ın misillemede bulunmasından endişe eden Tel Aviv yönetimi geçen hafta vatandaşlarına “Türkiye'ye gitmeyin” uyarısı yapmıştı. İsrail basını, Devrim Muhafızları’nın Hodayi’nin öldürülmesinde İsrail istihbaratına içerinden bir sızıntının rolü olduğundan şüphelendiğini ve İsmailzade'nin de incelenen isimler arasında olduğunu yazdı. Tahran ile BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler ve Almanya arasındaki nükleer anlaşmaya başından beri karşı olan İsrail'in bu saldırıyla Viyana'daki nükleer müzakereleri raydan çıkarmayı ve Tahran ile Washington arasında Devrim Muhafızları Ordusu konusunda uzlaşma ihtimalini baltalamayı amaçladığına dair değerlendirmeler yer alıyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı Öğrenciler ayakta, polis dayakta Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf istifa etti