Din değiştirme iltica nedeni olabilir

Serdar Paulo ERDOST /Ajanslar

Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.

Lüksemburg'daki sorumlu Başsavcı, hafta içi yaptığı açıklamada bu görüşe yer verdi. Buna göre, mülteci olarak tanınma ancak ilgili kişinin kasten ve yalnızca sığınma elde etmek amacıyla bu yola başvurmasının kesin tespiti halinde reddedilebilir.

Dava, Avusturya'da kaldığı süre boyunca Hıristiyan dinine geçen ve mülteci olarak tanınması reddedilen bir İranlı ile ilgili. Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi, İranlı mültecinin, ülkesini terk ettikten sonra kovuşturma tehlikesini kendisinin yarattığı görüşünde. Sığınma başvurusunu inceleyen Avusturya İdare Mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı’ndan olayı aydınlatan bir yazı istedi.

AB YÖNERGESİ AVUSTURYA İLTİCA YASASIYLA ÇELİŞİYOR

Başsavcı Jean Richard de la Tour, sığınma talebinin reddedilmesinin başvuranın dürüst olmayan girişimler veya davranışlar yoluyla korunma hakkı için kasıtlı olarak gerekçeler oluşturduğu hallerde olanaklı olduğunu vurguladı. Bu noktada, AB Tanıma Yönergesi 2011/95 (Madde 5 paragraf 3) Avusturya Sığınma Yasası ile çelişmektedir.

Başsavcı ayrıca din değiştirme hakkını da içeren temel din özgürlüğüne atıfta bulundu.

GÖRÜŞ BAĞLAYICI DEĞİL

Başsavcı'nın görüşleri, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın nasıl karar verebileceğine dair sadece bir gösterge sağlıyor. Ancak nihai olarak hakimler için bağlayıcı değil. Hakim kararının açıklanması, savcının görüşünü sunmasının ardından genellikle birkaç hafta sürüyor.

AVUSTURYA’DA SIĞINMA BAŞVURUSUNDA OLDUKÇA SIKI

2023 yılında, Nisan ayı sonuna kadar Avusturya'da yaklaşık 13 bin 600 sığınma başvurusu yapıldı. Yılın tamamı için tahmin edildiğinde, yaklaşık 40 bin 900 başvuru beklenebilir. Bu önceki yıllarla karşılaştırıldığında ortalama bir sayıya karşılık gelmektedir. Diğer geçmiş yıllarda sığınma başvurusu 12 bin ila 40 bin civarında seyretti. Bir kural dışı yılı dışarıda bırakmak gerekli. Çünkü 2022 yılında Avusturya’da sığınma başvurusu 112 bin 272 ile rekor bir düzeye ulaştı. Afganlar, Suriyeliler ve Hintliler koruma arayanların çoğunluğunu oluşturuyordu.

Bu sadece Avusturya’ya özgü bir gelişme değildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) geçenlerde yayınladığı bir raporla, geçtiğimiz yıl tüm dünyada sığınma talebinde rekor bir düzeye ulaşıldığı açıklandı. 2022'nin sonunda özellikle savaş, baskı, şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yerinden edilmiş 108,4 milyon insan vardı.

SIĞINMA BAŞVURUSU KABULÜNDE SURİYELİLER BAŞTA

2022'de Avusturya'da Suriyelilerin yaptığı iltica başvurularının yüzde 68'i kabul edildi. Bu, Suriye'yi tanınma oranı en yüksek olan en önemli ülke haline getirdi. Hindistan, Fas ve Tunus'tan gelenler için ise bu oran yüzde sıfır olurken, Afganlılar yüzde sekiz iltica başvuru kabul oranıyla üçüncü sırayı aldı. Bu arada sığınma bulan insanların, yerli nüfus içindeki sosyal/kültürel kabul oranı sorunlara işaret ediyor.  Aralık 2022'de yapılan bir ankette, Avusturyalıların üçte ikisi mültecilerle birlikte yaşamayı “kötü“ olarak değerlendirdi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Doğu cephesinde durum kötüleşti G7 İklim, Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı protestolarla başladı Stoltenberg’den çağrı: Kiev’e silah lazım Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı Hedefteki Sanchez için ‘Görevde kal’ protestosu