Dünya emek gündeminden

MUTAHHAR AKSARI

HİNDİSTAN
200 bin Ola ve Uber taksi sürücüsü Yeni Delhi’de grevdeydi

Yaklaşık 200 bin Ola ve Uber taksi sürücüsü, ücret artışı ve 31 Aralık’a kadar kredilerin geri ödenmesine ilişkin moratoryumun uzatılması ve ücretlerin şirket operatörleri tarafından değil, hükümet tarafından sabitlenmesi isteğiyle 1 Eylül Salı günü iş bıraktı.

BANGLADEŞ
İşten çıkarılmış hazır giyim işçileri tazminat talep ediyor

Dhaka’daki Dragon Group’a ait iki fabrikada işten atılan hazır giyim işçileri, ödenmemiş ücretler ve sosyal haklar nedeniyle 31 Ağustos Pazartesi günü süresiz bir gösteri başlattı. Dragon Group Shramik Karmachari Sangram Komitesi ve Konfeksiyon İşçileri Sendika Merkezi, işverenin konutu önünde ve Bangladeş Konfeksiyon İmalatçıları ve İhracatçıları Birliği ofisinde protestolar düzenledi. İşçiler, yetkililerin Covid-19 salgını sırasında yaklaşık bin 500 işçiyi, yardım fonu ve kazanılan izinler dahil olmak üzere yasal işten çıkarma tazminatlarını ödemeden işten çıkardığını iddia etti. İşçilerden bazıları 15 yılı aşkın süredir çalışıyordu. Protestocular, fabrikanın şu anda aynı binada ancak farklı bir isim altında faaliyette olduğunu ve geçici işçi çalıştırdığını söyledi. İşçiler taleplerini iki ay önce Fabrikalar ve Kuruluşlar için Teftiş Departmanına (DIFE) sunmuş; ancak göz ardı edilmişti. DIFE, Çalışma ve İstihdam Bakanlığı’nın bir parçası olup işçilerin refahını, güvenliğini ve sağlığını sağlamaktan sorumlu.

KAMBOÇYA
Çanta fabrikası işçileri grevde

Kamboçya’nın kuzeybatısındaki Siem Reap eyaletinde bulunan Pactics fabrikasından 400 işçi, bu hafta greve gitti. İşçiler iki sendika lideri Met Rath ve Ping Teav’in işe geri alınmasını istiyor. Nisan ayında Covid-19’daki düşüş nedeniyle işten atılan 80 işçinin sosyal haklarının ödenmesi gerekiyordu ama ödenmedi.

YENİ ZELANDA
3 binden fazla özel sektör hemşiresi sekiz saatlik grev yaptı

Tıp merkezleriyle acil kliniklerde çalışan 3 binden fazla genel pratisyen hemşire, özel sektör hemşirelerinden ortalama olarak yaklaşık yüzde 10 daha fazla ücret alan ilçe sağlık kurulu personeline eşit ödeme talep etmek için 4 Eylül’de sekiz saatlik bir grev yaptı. Hemşireler, Yeni Zelanda Hemşireler Örgütü üyesi. Sağlık Bakanı Chris Hipkins, özel sektör işverenlerine, hükümetin kamu sektörü hemşireleri ile eşitliği desteklemediğine dair güvence verdi ve medyaya, “Nihayetinde özel muayenehaneler tarafından istihdam ediliyorlar. Hükümet onların işvereni değil” diye demeç verdi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış