Dünya emek gündeminden

Mutahhar AKSARI

FRANSA: SAĞLIKÇILAR TÜM ÜLKEDE AYAĞA KALKTI

Binlerce sağlık ve sosyal bakım çalışanı, salı günü sektördeki diğer işçilere verilen maaş zammının aynısını talep etmek için Fransa genelinde bir günlük greve ve gösterilere katıldı.

Geçen yılki “Ségur” sağlık incelemesi, bazı sağlık çalışanları için eğitim seviyelerine göre ücret artışı önerdi. Ancak pek çok çalışan dahil edilmedi. Gösterilerdeki ana talep, aylık maaşlara 183 avroluk bir artıştı. Ancak birçok grevci iş yükü ve personel seviyeleri sorunlarını da gündeme getirdi. Gösterilere huzurevi çalışanları, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için yardım görevlileri ve sosyal hizmet görevlileri katıldı.

GÜNEY AFRİKA: GIDA TEKELİNDE ÜRETİM DURDU

Güney Afrika’nın KwaZulu Natal kentindeki Tiger Brands’e ait Tastic Rice fabrikasındaki işçiler, şirketin bir diğer yan kuruluşu olan Beacon Confectionary’de bin 400 işçinin süresiz grevine katıldı.

İşçiler yüzde 7 zam talep etmişti. Güney Afrika Sendikalar Kongresi’nin (CSATU) çağrısı üzerine, Tastic’teki Gıda ve Müttefik İşçi Sendikası (FAWU) üyeleri, Beacon grevini desteklemek için çalışmayı durdurdu. Tiger şimdi yüzde 4 teklif etti, ancak Güney Afrika’da enflasyon şu anda yüzde 5’te.

NİJERYA: BİNLER MAAŞ KESİNTİLERİNE KARŞI ÇIKTI

Abuja, Kogi ve Nijer’deki elektrik işçileri, maaşlarında tekrarlanan kesintilere karşı 6 Aralık’ta çalışmayı durdurdu. Abuja Elektrik Dağıtım Şirketi (AEDC) de emekli maaşlarına ayrılan maaşlardan kesinti yaptı. Ancak parayı 20 aydan fazla bir süredir emeklilik fonlarına ödeyemedi. Ulusal Elektrik Çalışanları Sendikası (NUEE) üyeleri, Abuja, Nijer, Nasarawa, Kogi eyaletlerindeki AEDC ofislerini kapattı. Grev birçok bölgede elektrik kesintilerine yol açtı.

Bazı şehirlerde protesto gösterileri düzenlendi. Nijer Eyaleti’nin başkenti Minna’da protestocular, eyalet genelindeki kendi genel müdürlüklerini ve diğer ofislerini kapattıktan sonra sokaklara indi. Göstericiler, "Bize paramızı ve diğer haklarımızı ödeyin", "Köle değiliz" ve "Emeklilik kesintilerimizi havale edin" yazılı pankartlar taşıdı.

BELÇİKA: KESİNTİYE KARŞI ULUSAL GREV

Brüksel’de iki büyük Belçika Sendika Konfederasyonu’nun bir günlük ulusal grevle aynı zamana denk gelmesi sonucu gösteriye yaklaşık 4 bin işçi katıldı. İşçiler, ülkenin maaş artışlarını bu yıl yüzde 0,4’e kısıtlayan yasasını kınarken, enflasyon son zamanlarda yüzde 5,6’nın üzerine çıktı. Belçika devleti sık sık "ücret normları" -işçilerin alabileceği ücret artışlarına ilişkin yasal sınırlar- dayatıyor. Bu yılın başlarında yüzde 0,4 ücret normunun uygulanmasından bu yana, sendikalar yasayı kınadı. Ancak daha önce yalnızca iki kez bir günlük ulusal grev çağrısında bulunmuşlardı.

İTALYA: UÇUŞLARA GREV RÖTARI

Bir İtalyan havacılık ve savunma şirketi olan Leonardo’daki işçiler, pazartesi günü binlerce işçiyi ücretsiz izne çıkarma planlarına karşı çıkmak için sekiz saatlik grev düzenledi. İtalyan Metal İşçileri Sendikası (IUMW) ve Metalurji İşçileri Federasyonu (FMW) planlara karşı çıktı ve üretimi sürdürmek için bir eylem planı talep etti.

Yüzde 30’u İtalyan hükümetine ait olan şirket, Havacılık Yapıları Bölümü’ndeki 4 bin 500 işçiden 3 bin 400’ünü 13 hafta boyunca izne çıkaracağını duyurdu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış