Enerji yoksulluğuna ‘çek’ önerisi

Elektrik ve doğalgazda kesinti sayısı 5 milyonu geride bırakırken enerji krizinin çözümü için muhalefetten ‘enerji çeki’ önerisi geldi. CHP, asgari ücretten az kazananlar için bu modelin uygulanmasını istedi.

BirGün ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, milyonlarca yurttaşın sıkıntısını gündeme getirmek için başlattığı bireysel eylem sonucunda evinin elektriğinin kesilmesinin ardından başlayan tartışmalara, CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da dahil oldu. Avrupa’da uygulanan “enerji çeki, enerji desteği” uygulaması hakkında konuşan Akın, iktidarın yetersiz kalan destekleri ve yapılması gerekenler hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 2,1 milyon haneye elektrik tüketim desteği adı altında destek uygulandığını ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Akın, “Türkiye’de faturasını zamanında ödeyemeyen ve faturasını ödemekte zorlananların sayısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın resmi verilere göre geçen yıl 5 milyon abonenin üzerine çıkmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre 2021 yılında toplam 3 milyon 449 bin abonenin elektriği, 1 milyon 100 bin abonenin de doğalgazının kesildiği dikkate alındığında Türkiye’de büyük bir enerji yoksulluğu yaşandığı ortadadır. Resmi verilere göre Türkiye’de mevcut enerji destekleme mekanizmalarının yetersiz olduğu, bunun yerine yeni bir destekleme mekanizmasına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır” dedi.

Avrupa’da uygulanan tedbirlerin başında “enerji çeki” ve “destek paketi” uygulamalarının geldiğini anlatan Akın, bu uygulamanın Türkiye’ye göre güncellenmesi ve yürürlüğe sokulması gerektiğini belirterek, "Fransa’da yoksul ailelere enerjiye erişimlerini sağlamaları için 580 milyon Avro değerinde destek paketi dağıtılmıştır. İtalya’da da yoksul kesimi korumak amacıyla 3 milyar Avro’dan fazla tutarda bir destek paketi hayata geçirilmiştir. İspanya’da ise toplam 2,6 milyar Avro tutarında bir paket devreye girmiştir.

Belçika’da doğalgaz ve elektrik fiyatı artışlarına karşın yoksul halkın korunması için hane başına enerji çekleri uygulamasıyla yapılan destek 700 Avro tutarında gerçekleşmiştir. AK Parti iktidarı ise Türkiye’deki fiyat artışlarına karşın göstermelik kararlar dışında hiçbir somut adım atmamıştır. 1 Ocak 2022 tarihinde elektrik faturalarına yüzde 127’ye varan zam yapan AK Parti iktidarı, gelen tepkilerin ardından önce faturalarda hiçbir etkisi olmayan TRT payını kaldırdı, ardından KDV oranını yüzde 8’e indirmiştir. İktidarın bu göstermelik adımlarına karşın düşük kademede zam oranı yüzde 43, yüksek kademede ise yüzde 119 oranındaki zamlar hala yürürlüktedir.”

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Sokakta kazanacağız Yerel seçim sonrası ilk kez: Erdoğan ile Bahçeli bir araya geldi