Erdoğan'dan memur ve emekliye 'müjde': Zam oranı yüzde 25'te kaldı!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 enflasyonuna göre emeklilere yüzde 15,4 ile memura yüzde 16,4 olarak hesaplanan oranın, iki kesim için de yüzde 25 olarak uygulanacağını açıkladı. Erdoğan'ın 'müjde' olarak duyurduğu rakam, beklentilerin altında kaldı. Kamudaki sözleşmeli personeller ile ilgili alınan kararları da aktaran Erdoğan, "Aynı çatı altında beraber görev yaptıkları kadrolu çalışanlar hangi hak ve imkânlardan yararlanıyorsa sözleşmelilerde artık aynı haklardan yararlanacaktır" diye konuştu.

Editör notu: Memur ve emeklilerin 2023 yılında alacağı maaşlar için yapılan zam oranı, yüzde 25 olarak duyurulmasından bir gün sonra 5 puan daha artışla yüzde 30'a yükseltildi. İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve memur emeklilerine zammın yüzde 25 oranında uygulanacağını bildirdi.

Erdoğan, Ankara'da "Sözleşmeliye Kadro Şöleni" isimli programında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına bugün açıklanan aralık ayı enflasyon verilerini anımsatarak başlayan Erdoğan, TÜİK’in açıkladığı verilere göre memur ve emeklilere maaş artış oranının yüzde 16,4 olarak belirlendiğini kaydetti. Erdoğan, beklenen 'refah payı' ile birlikte uygulanacak zam oranının yüzde 25 olacağını bildirdi. Rakam beklentilerin altında kaldı.

KAMUDAKİ SÖZLEŞMELİ PERSONELLER

Kamudaki sözleşmeli personellere ilişkin konuşan Erdoğan, sözleşmeli personellerin birlikte görev yaptığı kadrolu çalışanlarla aynı haklara sahip olacağını bildirdi. Erdoğan, "Geniş bir alanda kamudaki sözleşmeli personelimizin sorunlarına çözümler ortaya koyuyoruz. Artık sözleşmelerinin yenilenmemesi gibi bir şeyle karşılaşmayacak. Görevde yükselme, unvan değişikliği sınavına girebilecek. Eş durumu mazereti kullanımı için diğer eşin de kamu personeli olması şartı aranmayacak. İstenmeyen yer değişikliği idare tasarrufuna bırakılmayacak. Sözleşmesi feshedilen personelin doğum sonrası kurumda dönüşte kurumun takdiri durumu görülmeyecek" diye konuştu.

KADEME VE DERECE İLERLEME HAKKI

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Dün 2022 yılına ait ihracat ve dış ticaret rakamlarını milletimizle paylaştık. Toplam 254,2 milyar dolar ile cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat meblağına ulaşmanın gururunu yaşadık. 2023 senesini diğer alanlarla birlikte ölçek büyüttüğümüz bir sıçrama tahtası yapmak istiyoruz.

Kısa süre önce yaklaşık 500 bin sözleşmeli personelimizin kadro beklentilerine yanıt verdik. Geniş bir alandaki sözleşmeli personelimize kalıcı çözümler üretiyoruz. Bu kapsamda 4C'den 4B'ye geçenler, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, vekil ebe, hemşire, aile sağlığı merkezi çalışanları gibi geniş bir alandaki sözleşmeli personelimizin kadrolarına düzenleme yapıyoruz. Eş durumu mazereti için diğer eşin de kamu personeli olma şartı aranmayacak. Kademe ve derece ilerleme hakkına sahip olacak. Kullanılmayan izinlerini bir sonraki yıla aktarabilecekleri gibi ücretsiz izne ayrılma imkanları da bulunacak. Yurtdışında eğitim, yemek ücreti yardımından faydalanma haklarına kavuşacak. Sözleşmenin feshedilmesi halinde tazminat ödenmemesi durumu son bulacak. Sözleşmeden geçen kardeşlerimiz de artık aynı haklardan faydalanabilecektir.

Milletimize karşı sorumluluklarımızı söylememiz gerekiyor. Hangi makamda olursak olalım vazifemiz vatandaşlarımıza hizmet etmektir. Kamu görevlilerimizin de mesuliyetlerini yerine getirirken meseleye buradan bakması önemlidir. Hizmet birimlerimizin daha fazla hassasiyet göstermesini bekliyorum. Rabbim emeklerini zayi eylemesin. Sözleşmelilerin kadroya geçiş sürecinde yoğun çaba harcayan bakanlığımız ile Memur-Sen yönetimini ayrıca tebrik ediyorum.

SENDİKALARI HEDEF ALDI

Sendikacılık, salt ücret pazarlığı yapmak değildir. İster kamu ister özel sektör olsun, emekçinin hukukunu savunmaktır. Sendikalar da hak ve adalet mücadelesinin en ön safında yer alır. Sendikaların etkinliğini ve gücünü belirleyen unsur toplumla aynı yöne bakmasıdır.

Türkiye olarak bir asrı bulan, gerek hak ve özgürlükler gerekse ekonomik kalkınma mücadelemizde bu acı hakikate şahitlik ettik. Gerilimin, kutuplaşmanın körüklendiğini gördük. Kimi sendikaların piyon olarak kullanıldığını ve desteklendiğini gördük. Sendikacılık adı altında 5’li çete olarak darbecilere alkış tuttuğunu gördük.

Sendikacılık adı altında 5’li çete olarak darbecilere alkış tuttuğunu gördük. 27 Nisan bildirisinden Gezi olaylarına ve 15 Temmuz ihanetine kadar tüm saldırılardan üstesinden Memur-Sen camiasıyla birlikte geldik.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDE İŞTEN ÇIKARILANLAR İŞLERİNE GERİ DÖNECEK"

Büyükşehir belediyeleri dahil kapının önüne konan işçilerimizi, memurlarımızı gördük. Onların hepsi tekrar yasal düzenlemeyle görevlerinin başına dönecek.

Kamu görevlilerimizi enflasyon karşısında asla ezdirmedik. En düşük devlet memuru aylığı sadece 392 TL iken biz bunu 2022 Temmuz’unda 9105 TL’ye yükselttik. Türkiye’nin son 20 yılı ücretli çalışanların enflasyon karşısında en güçlü olduğu ve asla ezilmediği yıllar olarak tarihe geçmiştir. 2023 seçimleri Türk siyaset sahnesinin Altılı Masa denen 6 benzemezin entrikalarından tamamen kurtuluşumuzun da miladı olacaktır."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı