Erdoğan’ın ne ismi var ne makamı ama hakaret dediler

KHK’li akademisyen Yiğiter, içinde Erdoğan’ın makamı ve adı geçmeyen bir paylaşımından dolayı Cumhurbaşkanı’na hakaret cezası aldı. Karar hakkında konuşan Yiğiter, “Şüphe ile ceza verdiler” dedi.

Hüseyin Şimşek

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, “Reis deyince eskiden aklıma Temel Reis gelirdi. Şimdi y… biri geliyor artık” sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaretle suçlandı.

Yargılama sonucu mahkeme, Yiğiter’e 1 yıl, 5 ay, 15 gün hapis cezası verdi. Ceza, bölge idare mahkemesince de onandı.

Ankara 20’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada, Cenk Yiğiter’e bu paylaşımında kimi kastettiği soruldu. Yiğiter, mahkemede savunmasında, kastedilenin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmadığını, zaten kendisinin isminin de paylaşımda geçmediğini kaydetti. Yiğiter ayrıca, “Reis” kelimesinin Türkiye’deki yaygın lakaplardan biri olduğunu vurguladı, demokratik bir ülkede böyle bir lakabın devlet başkanı ile özdeşleştiğini ve artık resmi bir unvana dönüştüğünü söylemenin mümkün olamayacağını belirtti. Mahkeme, Yiğiter’e 1 yıl, 5 ay, 15 gün hapis cezası verdi. Yiğiter’in avukatları, kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Verilen hapis cezasını inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi de Yiğiter’in itirazını reddederek, verilen cezayı onadı.

ŞÜPHEYE GÖRE KARAR VERİLDİ

Kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yiğiter, Yargıtay’a da itiraz başvurusunda bulunacaklarını söyledi. Facebook’ta yaptığı esprili bir paylaşım nedeniyle hapis cezası almasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Yiğiter, “Ben isterdim ki aldığım ceza ile ilgili ifade özgürlüğü ve siyasi eleştiri üzerine söz söyleyebileyim ama henüz oraya bile gelemiyoruz. Hukukun en temel ilkeleri ayaklar altına alınmıştır. Cumhurbaşkanı’nın adı, sanı, sıfatı bile geçmeyen paylaşıma sırf savcı ceza istedi diye bu durum yaşandı. Şüpheye göre karar tesis ettiler” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı