Fidan ABD’deyken Atilla itirazı ‘düştü’

Türkiye-ABD hattında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Hakan Fidan’ın ABD’ye Kaşıkçı cinayetine dair bilgi verdiği öğrenildi. Ancak Erdoğan’ın bundan ‘haberi yok.’ Hakan Atilla davasında da Savcılık itirazından vazgeçti

Türkiye-ABD hattı son iki gündür dikkat çeken gelişmelere sahne oldu. MİT Başkanı Hakan Fidan’ın ABD Kongresi’ne Kaşıkçı cinayetine dair bilgi verdiği öğrenildi. Ancak açıklamasına göre Erdoğan’ın bundan “haberi yok.” Öte yandan dün de New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’ya verilen hapis cezasının artırılması yönündeki talebini geri çekti.

Fidan’ın ABD Kongresi üyelerine Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında bilgi verdiği iddiasını Habertürk yazarı Serdar Turgut aktardı. Buna göre, “Amerikan kaynakları MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Amerikan Kongre’sine olduğunu ve kapalı kapılar ardında dar kapsamlı görüşmelerde Kaşıkçı cinayeti hakkında kongre üyelerine bilgi verdiğini anlattılar.” Turgut, Fidan’ın kendi inisiyatifiyle mi yoksa bir davet üzerine mi veya kimin daveti üzerine Kongre’ye geldiğinin açıklanmadığını bildirdi.

‘HABERİM YOK’

Fidan’ın ABD ziyareti, dün Cuma namazı çıkışında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a soruldu. Erdoğan, ziyaretten haberdar olmadığını söyledi: “Biz, bu son Latin Amerika seyahatlerinden sonra tabii MİT Başkanımız oradan Kanada'ya ayrıldı. Kanada'dan sonra böyle bir gelişme olmuş olabilir. Böyle bir bilgilendirmenin yapıldığından haberdar değilim ama Kanada seyahatinden haberdarım.”

SÜREYİ GEÇİRDİLER

Öte yandan Türkiye ile ABD arasındaki tartışmaları konulardan olan Mehmet Hakan Atilla Davası’na dair de dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Üstelik Hakan Fidan ABD’deyken…

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, İran’a yönelik ABD yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 32 ay hapse mahkum olan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın cezasının artırılmasına yönelik temyiz başvurusunu geri çekti.

Yüksek Mahkeme, temyiz başvurusunun gerekçelerini sunması için savcılığa 6 Aralık’a kadar süre vermişti. Savcılık bu süre tamamlanmasına rağmen dosyasını göndermedi ve talebinden resmi olarak vazgeçmiş oldu.

Böylece, Hakan Atilla’nın 25 Temmuz’da cezasını tamamlayarak tahliye edilmesi kesinlik kazandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hakan Atilla’nın cezasının kalanını Türkiye’de tamamlaması yönünde ABD makamları ile temasta olduklarını açıklamıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret CHP neden erken seçim istemiyor? Sokakta kazanacağız ‘Merkez sağ’ iddiasına veda Ekrem İmamoğlu'ndan 2028 mesajı: Adaylar şimdiden belli mi?