Fransa'da tartışmalı 'Küresel Güvenlik' yasa tasarısı geri çekildi

Fransa'da görev başındaki polislerin fotoğraflarının ya da videolarının çekilip yayımlanmasını "fiziksel ve psikolojik bütünlüklerine zarar verdiği" gerekçesiyle suç sayılmasını öngören yasa tasarısı geri çekildi.

Fransa'da tartışmaların odağındaki, "Polisin kötü niyetle fotoğrafını çekmeyi" suç haline getiren "Küresel Güvenlik" yasa tasarısının protesto edilen 24. maddesi hükümet tarafından geri çekildi.

Söz konusu maddenin yeniden yazılacağı belirtildi.

Yasa tasarısının 24. maddesi, görev başındaki polislerin fotoğraflarının ya da videolarının çekilip yayımlanmasını "fiziksel ve psikolojik bütünlüklerine zarar verdiği" gerekçesiyle suç sayılmasını öngörüyordu.

Hükümet, yasanın basın özgürlüğüne ya da vatandaşların polislerin yasadışı eylemleriyle ilgili şikayetlerine engel olmayacağını savunuyordu. Yasanın sadece görevini yapan polisleri korumayı amaçladığını iddia ediyordu.

Protestoların ve itirazların yoğunlaşması üzerine Başbakan Jean Castex, 24. maddenin yeniden düzenlenmesi için bir komisyon oluşturacağını duyurmuştu.

"POLİS ŞİDDETİNE KAPI ARALAYABİLİR"

Fransa Ombudsmanı Claire Hedonn, gereksiz olarak nitelediği ve polis ile jandarmanın potansiyel sınırlarını aşmaları ve şiddet uygulamalarına yol açacağını belirttiği tasarının geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Paris'te 17 Kasım'da Ulusal Meclisin yakınında söz konusu yasa tasarısına karşı düzenlenen protestolarda biber gazıyla gösteriye müdahale eden polis ikisi gazeteci 33 kişiyi gözaltına almıştı.

Ülkede ve uluslararası camiada yükselen tepkiler üzerine Paris yönetimi, güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasasına, basın özgürlüğünü güvence altına alan madde eklenebileceğini bildirmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış