Gerilim büyüyor

Fransa Cumburbaşkanı Macron “Türkiye’nin Libya’daki rolüne müsaade etmeyiz” derken Türkiye Dışişleri Sözcüsü Aksoy ise “Tehlikeli oyunu Fransa oynuyor” ifadelerini kullandı

Dış Haberler Servisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Macron Libya’daki duruma ilişkin de açıklamalarda bulundu. Türkiye’yi Libya’da tehlikeli bir oyun oynamakla suçlayan Macron “Türkiye'nin Libya'da üstlendiği role müsaade etmeyiz” dedi. Macron şu sözleri sarf etti:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açıkça Türkiye'nin Libya'da bugün çok tehlikeli bir oyun oynadığını ve Berlin konferansında altına girdiği bütün taahhütleri çiğnediğini söyledim.”

Macron’un açıklamalarına Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Macron'un ülkemizin ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde ve talebi doğrultusunda Libya'nın meşru hükümetine verdiği desteği 'tehlikeli bir oyun' olarak tanımlaması ancak akıl tutulmasıyla izah edilebilir” dedi.

Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yıllardır gayrimeşru yapılara verdiği destek nedeniyle Fransa'nın, Libya'nın kaosa sürüklenmesinde önemli sorumluluğu bulunmakta, bu bakımdan Libya'da esas tehlikeli oyunu Fransa oynamaktadır.”

Taban tabana zıt

Fransa ve Türkiye arasında bir süredir Doğu Akdeniz'deki doğalgaz aramaları ve Libya iç savaşındaki zıt politikaları nedeniyle dönem dönem gerilimler yaşanıyor. En son olarak da Fransa'nın bir gemisini Türkiye gemilerinin taciz ettiğine yönelik suçlamaları NATO'nun soruşturma açmasına yol açmıştı. Türkiye Libya’da Müslüman Kardeşler’e yakın Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni destekliyor. Fransa ise ülkenin doğusunu denetleyen General Halife Hafter'e destek veriyor.

Çatışmalar sonlanmalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Libya krizine ilişkin açıklamalar yaptı.

Moskova’daki basın toplantısında konuşan Lavrov, “Dış aktörler Libya içindeki taraflar arasında kapsamlı bir diyaloğun koşullarının sağlanması için elinden geleni yapmalı” dedi. Lavrov, “Çatışmaların derhal durdurulmasından ve geriye kalan tüm sorunların çözümü için de Berlin Konferansı deklarasyonunda varılan anlayış doğrultusunda bir müzakere sürecinden başka bir seçenek göremiyorum” ifadelerini kullandı.


Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı Öğrenciler ayakta, polis dayakta Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf istifa etti