H.K.G. davası: Sanık avukatları mazeret bildirdi, dava ertelendi

Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki kızının evlendirilerek istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada sanıklar yeniden yargılanmaya başladı. Sanık avukatlarının duruşmaya katılmamaları nedeniyle dava 10 Haziran’a ertelendi

Bilge Su YILDIRIM

BirGün’ün ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin dava bugün yeniden görülmeye başlandı. İstanbul Kartal’daki Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık avukatlarının mazeretli şekilde duruşmaya katılmamaları nedeniyle dava 10 Haziran’a ertelendi.

BU YAŞANAN FITRAT DEĞİL

Dava öncesi Kartal Anadolu Adliyesi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Kadın hakları savunucuları, duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelerek eylem yaptı.

SOL Feminist Hareket üyeleri davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. SOL Feminist Hareket adına konuşan Feray Aytekin Aydoğan, kadınların yaşamlarına ve haklarına sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Asıl fail anayasa teklifleriyle, yıllardır mücadele ederek kazandığımız haklarımızı ellerimizden almaya çalışanlardır” dedi. Aydoğan’ın ardından konuşan Hareket üyesi Buse İlkin Yerli de “22 yıldır bize dayatılan karanlığa karşı meydanlardaydık, adliyelerin önündeydik. Hiçbir çocuk yalnız büyümeyecek, hiçbir kadın yalnız yürümeyecek, karanlığınıza asla teslim olmayacağız” dedi. Hareket üyesi Esen Karaküçük ise yaşananların, siyasal İslamcı politikaların bir sonucu olduğunu kaydetti. Kız çocuklarının ve kadınların baskılara boyun eğmeyeceğine vurgulayan Karaküçük, “Bu yaşananlar kader değil, fıtrat değil, bir sonuç” dedi.
Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) üyeleri adına konuşan UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan da“Bölge İdare Mahkemesi'nin bozduğu bu davada mahkeme gizlilik kararını yeniden aldı. Cezanın artırılacağı konusunda eminiz. Davanın sonuna kadar takipçisiyiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

H.K.G.’nin 6 yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirilerek yıllarca istismara maruz bırakılmasına ilişkin açılan davada İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanık Kadir İstekli’yi 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel’i 20 yıl ve anne Fatma Gümüşel’i ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Kararın ardından Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı. Yerel mahkemenin kararını değerlendiren Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezanın artırılması gerektiğini aktararak kararı bozmuştu. Kararda İstinaf Mahkemesi, sanık Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’, 2020 yılı için ise ‘eşe karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığı değerlendirilmişti. Anne ve babanın cezasını ise ebeveyn olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiği belirtilmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Selahattin Demirtaş: Bana ceza verildi diye ‘Benden sonrası tufan’ demem 'Ayhan Bora Kaplan' krizinin ardından Ankara Emniyeti’ne yeni atama Diyanet’in öğle yemeği listesi ortaya çıktı Tasarruf bahane kuzu kapama şahane Gültan Kışanak Diyarbakır'da: Arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşuncaya kadar biz de özgür değiliz