Hafter kuvvetleri Trablus kapısında

Üç parçalı Libya’da ülkenin doğusunu kontrol eden General Hafter komutasındaki birlikler Trablus’un kapılarına dayandı. Ankara’nın anlaşma yaptığı Mutabakat Hükümeti tedirgin

Dış Haberler Servisi

Libya’daki iç savaşta çatışmalar şiddetleniyor. Ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti kontrolündeki başkent Trablus’a yaklaştı. Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame, Hafter’e bağlı kuvvetlerin kenti ele geçirmek üzere olduğunu açıkladı. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Muhammed Syala ise General Hafter’in başkenti ele geçirebileceği uyarısında bulundu.

Türkiye geçtiğimiz günlerde Ulusal Mutabakat Hükümeti ile “Güvenlik ve Askeri İşbirliği” ve “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin” mutabakat muhtırası imzalamıştı.

General Hafter ise Haziran ayında sözcüsü aracılığıyla “Türkiye’yi düşman ilan ettiklerini” açıklamış ve “birliklerinin kontrolündeki bölgelerin hava ve deniz sahalarını Türk uçak ve gemilerine kapadıklarını” ilan etmişti.

Hafter, Trablus’u alabilir

DW’de yer alan habere göre son beş yıldır siyasi ve askeri olarak ikiye bölünmüş olan Libya’nın doğusunu kontrol eden General Halife Hafter’e bağlı güçler Rusya’nın da desteği ile başkent Trablus’a yaklaştı. BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame, “Rusların Hafter’in birliklerine katılımından bu yana Trablus taarruzu güç kazandı. Son 10 günde savaş başkentin yerleşim alanlarına ilerledi” ifadesini kullandı ve mevcut gidişatın daha fazla sivil ölümler ile birçok kişinin yerinden edilmesine neden olacağını kaydetti.

Türkiye’nin destek verdiği ve BM tarafından ülkenin meşru temsilcisi olarak kabul edilen Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Muhammed Syala da General Hafer’in başkenti ele geçirebileceği uyarısında bulundu. Syala, “Rusların insansız hava araçları ve paralı askerler aracılığıyla General’e destek vermesi neticesinde başkentin düşme riski bulunuyor” şeklinde konuştu.

Savaş 5 yıldır devam ediyor

Devrik lider Kaddafi’nin 2011 yılında NATO müdahalesiyle linç edilerek öldürülmesinin ardından istikrarsızlığa sürüklenen ülke halihazorda üç parçaya ayrışmış drumda. Ülkede iki farklı parlamento ve yönetim var. Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) başında Fayiz Mustafa es-Serrac var. Tobruk’taki yönetim ise Libya Ulusal Ordusu komutanı General Halife Hafter destekli. BM, Türkiye ve bazı batılı ülkeler Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni meşru sayarken Rusya, Fransa, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler ise Libya Ulusal Ordusu’nu tanıyor.

***

Sınır anlaşmasının yarattığı kriz tırmanıyor

Siyasal İslamcıların ağırlıkta olduğu Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz Mustafa es-Serrac ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 27 Kasım’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ve “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat” imzalanmıştı. UMH Başkanlık Konseyi 5 Aralık tarihinde Mutabakat Muhtırası”nı onayladı. TBMM de geçen hafta anlaşmayı onayladı. Ankara ile Trablus arasındaki sınır anlaşması Yunanistan başta olmak üzere Doğu Akdeniz’de bulunan ülkelerin tepkisini çekti. Yunanistan Libya büyükelçisini kovarken, Güney Kıbrıs da Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmuştu. Anlaşmanın yarattığı siyasi kriz derinleşirken Ege’deki Yunan ordusunun alarma geçtiği belirtildi.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar Öğrenciler ayakta, polis dayakta KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri: Gözaltı sayısı bine ulaştı Rusya 'Harry Potter Kalesi’ni vurdu: 4 ölü, 32 yaralı