Halkın parasıyla troll ordusu

CHP’li Özel, İBB soruşturmasından Kılıçdaroğlu’na, HDP’den muhalefetin tamamına dair sürekli hakaretamiz ifadelerle yüklenen Soylu’ya bağlı olduğunu iddia ettiği troll ağını açıkladı. Özel’e göre bu troll ağının başında İçişleri Bakanı Müşaviri Emin Şen var. Özel, Şen’in ayrıca müşavir olmasına rağmen kurduğu şirketlerle kamudan yüz binlerce dolarlık ihaleler aldığını ve FETÖ’cü ortakları olduğunu açıkladı. Bakanlık ise önce Özel’i yalanladı, ardından Şen’in görevi değiştirildi. Şen de yaptığı açıklamada Özel’i yalanladı.

Politika Servisi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısı ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dosyasını açıkladı. Özel’in açıklamalarına göre İçişleri Bakan Müşavirliği yapan Emin Şen devlet memurları kanununa aykırı olmasına rağmen iki şirket kurdu. Bu şirketler kamu kurumlarından on binlerce dolarlık ihaleler aldı. Bunun yanında Şen’in başında olduğu 8 bin kişilik bir troll ordusu kuruldu.

Şen, 4 Ekim 2016'dan itibaren Süleyman Soylu'nun danışmanlığın yapıyor. Özel, Şen'i, Soylu'nun il il dolaşıp trolllük dersi verdirdiği kişi olarak tanımladı.

Özel'in aktardığına göre Şen'in sahibi ve yöneticisi olduğu 'SM360 Ajans' ve ortağı olduğu 'Native Teknoloji' isimli şirket bulunuyor. Özel, Devlet Memurları Kanunu'nun bakan müşavirlerini şirket sahipliği ve şirket yöneticiliği görevinden men ettiğini, dolayısıyla bakan müşavirinin şirket sahibi olmasının suç olduğunu belirtti.

Buna göre, Şen'in sahibi olduğu SM360 Ajans'ın eski ortakları arasında Neslihan Er Oğur ve Mücteba Kılıç bulunuyor. Mevcut çalışanlar arasında ise Emin Şen'in kardeşi Ömer Enis Şen var. Mücteba Kılıç’ın daha önce Fethullah Gülen’le birlikte videoları çıkmıştı. Özel, "Bir bakan müşavirinin şirketinin olduğunu, eski ortaklarının genç siviller olduğunu, 2010 referandumunu yönetenler olduğunu, ortakların gittiğini, kendisinin kaldığını gördük" ifadelerini kullandı.

KAMUDAN İHALELER

SMA360'ın bakanlık ve kamu kurumlarından aldığı ihaleleri açıklayan Özel, şunları söyledi: "TÜBİTAK, Eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı, Uluslararası Göç Filmleri Yarışması, Erdoğan Gönüllüleri, oğlanın ETNA Spor Vakfı, damadın Teknofest'i, Soylu'nun kendisi, Fatma Şahin. Soylu zamanında işlerini yaptığı Çalışma Bakanlığı, Soylu zamanında işlerini yaptığı polis teşkilatı ve jandarma..."

Özel’in açıklamalarına göre Şen'in ortağı olduğu bir diğer şirket ise Native Teknoloji. Şirketin ortakları arasında Erkan Gül ve Burak Gül isimleri bulunuyor.

"Bu şirket ya da ortak olduğu Native kamuyla iş yapmış mıdır diye bakalım. 418 bin dolarcık! İçişleri Bakanlığı AKP'li belediyelere bu konuda hizmet alın diye, 418 bin doları alıp geçiyorlar" diyen Özel, "Buzdağının küçük kısmında 23 milyon TL'lik bu şirkete verilmiş ihale gördük. Buna İçişleri'nin kendisinin bakanlığın özel durumundan dolayı doğrudan hizmet satın alımıyla ilgili kolaylaştırıcı yönetmeliğini de eklediğinizde 2020-21-22 yılında inanılmaz ve denetimsiz para akışı olduğunu göreceğiz" ifadelerini kullandı.

EBABİL HAREKATI KANALI

Kurulan troll ordusunun Ebabil Harekâtı Telegram kanalı üzerinden çalıştığını vurgulayan Özel "Eminimsi'nin (Emin Şen'in sosyal medya hesabının kullanıcı adı) yönettiği kanallar bunlar. Ebabil Harekatı, Derin Kuvvetler, İBB Kandil kadrosu hesaplarının yönetildiği gizli kanal ve orada hazırlanan içerikler. 8 bin sosyal medya trollüyle bilgiler servis ediliyor " dedi.

"Ebabil kuşları, Süleyman Soylu'nun troll ordusudur" diyen Özel şöyle devam etti: "Ama maaşını kendisi değil İçişleri Bakanlığı, eski dönemde Çalışma Bakanlığı, bakanlıkların bağlı kuruluşları ve birkaç tane belediye yapmaktadır" ifadelerini kullandı. Ebabil Harekatı'nın 8 bin tane trollü itibar suikastine başlıyor. Ekrem İmamoğlu için hazırlanıyorlar. Yalanı buluyorlar, 8 bin trolle talimat veriyorlar. Ebabillerden biri de Alpay Özalan.

Ali Mahir Başarır'ı ‘satılmış’ kelimesi ile TT yapmak istemişler.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hacer Foggo ile birlikte paylaştığı ve uyuşturucu konusundaki videoya Jandarma ve Emniyet’in cevap verdiğini hatırlatan Özel şunları aktardı: “Buna cevabı AKP verir, eleştirilen Soylu verir... Cevap nereden verilmiş? Jandarma Genel Komutanlığı ve Türk Polis Teşkilatı... Font, noktalamalar... Aynı iPhone'dan atılmış. Eminimsi'nin telefonunda kaç hesap var bilinmez ama bu ikisinin tweetlerini aynı telefondan atacak yetkinlik var. Kullanıcı değiştirince Jandarma oluyor, değiştirince Emniyet'in yerine geçiyor.”

***

trollLER BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNE KATILMIŞ

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da ‘Ebabil Harekâtı’ isimli gruptan olduğunu belirttiği bazı kişilerin, Meclis komisyonundaki bütçe görüşmelerine girdiğini açıkladı. Şık, fotoğraflardaki kişiler için, “İçişleri bakanlığı ve vekillerin danışmanı olduğu iddia edilen bu kişiler Ebabil Harekatı ve ilintili hesaplara videoyu servis eden, sosyal medyaya yayan kişiler” dedi. Şık ayrıca "AKP Milletvekili Selami Altunok’un Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde hazırlanacak bir kamu spotunun Soylu tarafından Emin Şen’in şirketine fahiş fiyatla verilmesi talebi nedeniyle Altunok ve Soylu arasında tartışma yaşanmıştı" ifadelerini kullandı.

***

BESLEMELER HER YERDE

Özel’in iddiaları AKP iktidarının troll ordularına dair ilk iddia değil. Daha önce başta Pelikan grubu olmak üzere AKP’nin troll orduları kurduğu gündeme gelmişti. Üstelik AKP içinden de bu durum dile getirilmişti.

Uluslararası Af Örgütü’nün Nisan 2021’de yayımladığı raporda trolllere ilişkin şunlar denildi: “Türkiye’de hükümet troll orduları kurdu ve kamuoyunun dikkatini belirli web siteleri, hesaplar ve sakıncalı bilgilerden uzak tutmak için çevrimiçi sınırlandırmalara ve yanlış yönlendirmelere başvurdu.”

Twitter ise Haziran 2020’de 7 bin 340 sosyal medya hesabını manipülasyon gerekçesiyle kapattı. Bu hesapların AKP'nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini bildiren Twitter, kapanan hesapların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la da toplam 1.7 milyon kez iletişime geçtiğini açıkladı.

İnternet Gözlemevi’nin raporunda, kapatılan hesaplarla ilgili öne çıkan tespitler şöyle:

•Aynı gün açılan, benzer kullanıcı adı olan çok sayıda hesap var.

•Tek görevi, AKP adına retweet yapmak olan bir hesaplar ağı ortaya çıkarıldı. Bu ağlar, aynı içeriği daha görünür kılmak için uğraşıyor ve aslında “gündem” olamayan etiketleri (hashtag’leri) daha popüler yapmaya çalışıyor.

•Hacklenen çok sayıda hesap AKP adına tweetler atmak için kullanıldı. Hacklenen bu hesaplar arasında daha önce iktidarı eleştiren hesaplar da var.

CHP ise geçen yıl “Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu Hedef Alan trolller” raporu hazırladı. Rapora göre; “lider troll ekibi”, “taşeron troll hesaplar” ve “destek grubu” olarak üçe ayrılan 10 ila 12 bin arasında troll hesap CHP ve Kılıçdaroğlu aleyhinde düzenli faaliyet gösterdi. Raporda, altı aylık zaman diliminde 300 binden fazla gönderi oluşturulduğu bilgisi verildi.

***

SİTEDE DEĞİŞİKLİK

Özel’in açıklama yaptığı sırada İçişleri Bakanlığı da bir açıklama yayımladı ve Şen’in Bakan Müşaviri olmadığını belirtti. Ancak o dakikaya kadar İçişleri Bakanlığı’nın sitesinde Bakan Müşaviri olarak gözüken Şen’in profili daha sonra tıklanınca hata vermeye başladı ve siteden kaldırıldı. Daha sonra ise sitede “Müşavir” kısmı “Danışman olarak değiştirildi. Yine Özel’in açıklama yaptığı sırada ‘Eminimsi’ Twitter hesabı da kapatıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından 18-22 Aralık 2017 tarihinde düzenlenen ve açılış konuşmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı seminere, Emin Şen'in bakan danışmanı olarak "Medya/Sosyal Medya Kullanımı" eğitimi verdiği öğrenildi. Öte yandan Şen, Yeni Çağ’a açıklama yaptı. İçişleri Bakanlık Müşaviri olduğunun yalan olduğunu, Süleyman Soylu’ya sadece sosyal medya danışmanlığı yaptığını söyleyen Şen, “Kardeşim olduğunu söylediği kişi kardeşim değil” açıklamasında bulundu.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" Sokakta kazanacağız CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Yerel seçim sonrası ilk kez: Erdoğan ile Bahçeli bir araya geldi