Hastalık artıyor ilaç bulunamıyor

Deprem bölgesinde devam eden hijyen sorunları özellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları ve mantar hastalıklarını artırdı. Bölgede görev yapan eczacılar ise ilaç temininde sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Sibel BAHÇETEPE

Depremlerin üzerinden neredeyse 2 aya yakın bir süre geçti. Bölgede hâlâ çözüm bekleyen sorunlar var. Barınma bunların en başında geliyor. Çadırlarda bir arada yaşam ve hijyen sorunu kadınlarda başta idrar yolu ve mantar olmak üzere pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Bölgede bulunan eczacılar, özellikle kadın sağlığına ilişkin ilaçların temininde sorunlar yaşandığını vurguluyor.

Uzun bir süredir Hatay'da gönüllü olarak görev yapan eczacılar bölgedeki izlenimlerini BirGün'e anlattı. Eczacı Buğra Üstündağ, Defne ilçesinde halen bazı yerlerde, özellikle köylerde temiz suya erişimde sıkıntılar olduğunu söylüyor. Köylerde sağlık taramaları gerçekleştirdiklerini anlatan Üstündağ, hijyen probleminin büyük ölçüde olduğunu anlatıyor. Özellikle kadın sağlığı sorunlarına dikkat çeken Üstündağ, "Salgın denecek boyutta vajinal mantar ve idrar yolu enfeksiyonu görülme sıklığı var. İlaçlarına, haplarına, kremlerine de ulaşamıyoruz. Bizler bölgede gönüllü eczacılar ilaçlar dağıtıyoruz. İstanbul'dan temin ettik, başka illerden de gönüllü eczacılar temin ediyor. Köyleri ve çadır kentleri ziyaret ettik, kadın sağlığı ile ilgili sorunlar yaygın" diyor.

DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞTİ

Bölgede organizasyonsuzluğun halen sürdüğünü anlatan Üstündağ, doğum kontrol haplarından, antibiyotiklere varan çok sayıda ilaca erişimde de sıkıntıların olduğunu anlatıyor. Üstündağ, şöyle devam ediyor:

"İstanbul'da olmayan ilaçların da orada olmamasını belki doğal karşılaşırız ama normalde diğer eczanelerde bu ilaçlar varken deprem bölgesinde bulunmaması anlaşılamaz. Aynı zamanda doğum kontrol ilaçlarını da bulmakta zorluk yaşıyoruz. Doğum kontrolü de kadınlara bırakmış durumdalar. Kadınlar bu ilaca erişemediği noktada istenmeyen gebelikler olabilir. Bulunamayan ilaçlar arasında ayrıca çocuk antibiyotikleri, erişkin antibiyotikleri da var. Uyuz görülme sıklığı da yine yaygın, ilaçlarını temininde de sıkıntılar yaşanıyor. 2 ay geçti durum daha kötü oldu. Havaların ısınması ile mantar enfeksiyonunu daha da artacak."

Eczacı Cem Kılınç da kentte özellikle mantar ve idrar yolu enfeksiyonunun yaygın olduğunu dile getiiyor. Depremden sonra bölgede neredeyse tüm eczanelerin yıkıldığı ve hasar gördüğünü anlatan Kılınç, "Biz eksik ilaçları gördüğümüzde kendi aramızda, dayanışma ağlarımızla bu ilaçların teminini sağlıyoruz. Yaralar biraz sarılmaya başladığında depremde hasar görmüş eczacılar kendi imkanlarıyla konteynerler bularak iş yerini açmaya çalışıyor. Depremde zarar gören eczacıya bile konteyner sağlamaktan aciz bir yapı var" diyor. Uyuz vakalarının arttığına dikkat çeken Kılınç, şöyle devam ediyor: "Türk Eczacıları Birliği (TEB), gönüllü eczacılar ve odalar çekilse bölgede ilaç tedariği sağlanamaz durumda" açıklamasını yapıyor. Kılınç, şöyle devam ediyor: "Kadın sağlığı arka plana atılıyor. Genel olarak sağlığa yanlış bir bakış açısı var. Konuya sadece cinsellik üzerinden baktıkları için bunları temin etmiyorlar. "

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı