HDP'de değişimin gerekçeleri netleşiyor: Seçmenin eleştirisi Sancar’ı öne çıkardı

Sancar ve Buldan’ın Eş Genel Başkanlığa seçildiği HDP Kongresi'nin ardından Temelli’nin görevini sürdürememesinin nedenleri de netleşiyor. Kulislerde, AKP’den ayrılanlar dahil muhafazakar kesimlerle ve bölge seçmeniyle diyaloğa açık oluşu, Sancar’ın öne çıkma nedenleri arasında

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Tarihinin en kitlesel kongresini gerçekleştiren HDP’de yeni dönemde yola yeni parti yönetimi ile devam edilecek. Partinin tüm yetkili kurullarında değişiklik beklenirken TBMM Başkanvekili Mithat Sancar’ın yeni Eş Genel Başkan olmasının nedenleri üzerine de tartışmalar sürüyor.

4. Olağan Kongresi'ni tamamlayarak partiyi seçimlere götürmesi beklenen yetkili kurulları oluşturma sürecine giren HDP’de kurultaya saatler kala Sezai Temelli’nin adaylıktan çekilme sürecine yönelik çeşitli etkenlerin öne çıktı. Kürt partisi kimliğinden uzaklaştığı eleştirilerinin yapıldığı ve AKP tabanında çözülmenin yaşandığı yeni dönemde, "Müzakereci" bir ismin belirlenmesi ve Kürt siyasetine daha yakın bir ismin olması fikrinin etkili olduğu öğrenildi.

DOLMABAHÇE SÜRECİ ETKİSİ

Komisyonda Eş Genel Başkanlık için TBMM Başkanvekili Mithat Sancar ve Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'in isimleri masaya yatırıldı ancak Bilgen’in belediye başkanlığını bırakmaması fikrinde uzlaşıldı. Mithat Sancar’da karar kılınması sürecinde ise çok sayıda konuda etken göz önüne alındı.

Sancar'ın, AKP içerisinden çıkan ve kongreye başarı dileğinde bulunan yeni partilerle kurulması olası diyalog için en uygun isim olduğu görüşü dillendirildi. Sancar’ın tercih edilmesindeki bir başka neden ise bölge seçmenin eleştirileri oldu. HDP’nin “Kürt ve muhafazakar seçmenden uzaklaştığı” eleştirilerinin ardından Eş Genel Başkanlık için Kürt siyasetine yakın iki ismin tercih edilmesi kararlaştırıldı. Sancar ve Buldan’ın muhafazakar seçmenle de iyi ilişkilere sahip olduğu biliniyor.

Sancar’ın tercih edilmesi nedenleri arasında önümüzdeki dönem tartışma başlıklarından birisi olan “Yeni Anayasa yapım süreci” de yer aldı. Hukuk Profesörü olan Sancar’ın bu dönemde söz sahibi olması planlanıyor.

MECLİS GRUBU DA YENİLENİYOR

HDP TBMM Grup Yönetimi'nde de köklü değişiklikler bekleniyor. Sancar’ın TBMM Başkanvekilliği’nden istifasının ardından bu görev için belirlenecek yeni isim olarak Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy'un ismi öne çıktı. Ayrıca Grup Başkanvekilleri’nden de en az birinin değişmesi bekleniyor. HDP MYK’de ve TBMM Grubu’nda yer alacak isimler henüz netlik kazanmazken Alican Önlü, Ayşe Acar Başaran, Garo Paylan, Filiz Kerestecioğlu, Meral Danış Beştaş ve Mehmet Rüştü Tiryaki’nin yetkili kurullarda görevlendirilebileceği bildirildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Sokakta kazanacağız Yerel seçim sonrası ilk kez: Erdoğan ile Bahçeli bir araya geldi