Hedefimiz 5 bin kişiye iş

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, göreve başladığı 2019 yılından itibaren 2 bin 650 kişiyi iş sahibi yaptıklarını, hedeflerinin ise 5 bin kişi olduğunu söyledi.

BERKAY SAĞOL

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçen Kemalpaşa Belediyesi’nde, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı görevdeki iki yılını BirGün’e anlattı. Vaatlerinin neredeyse yüzde 50’sini gerçekleştirdiğini belirten Karakayalı, 96 milyon TL borçla devir aldığı belediyenin 20 milyon TL borcunu ödediğini söyledi. Ayrıca 2019 yılından itibaren 2 bin 650 kişiyi iş sahibi yaptıklarını, hedeflerinin ise 5 bin kişi olduğunu belirtti.

Kemalpaşa'da yıllık çok ciddi bir kiraz üretimi var. Meyve işleme ve kurutma tesisi ne zaman çalışmaya başlayacak?

Kemalpaşa’da kiraz üretimi 70-85 bin ton arasında, çiftçinin 10 bin ton civarında her yıl kayıp kirazı oluyordu. Bunu da tekrar kazandırmayı amaçlıyoruz. Belediyelerin rutin işleri dışında yereldeki kalkınmayı sağlaması gerekiyor. Bizimde temel hedefimiz bu. Aşağıkızılca’da 32,5 dönümlük bir araziyi tekrar belediye bünyesine kazandırdık. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile beraber ortak proje aşamasındayız. Fabrikanın projesi çiziliyor. Bu fabrika 2022 yılında faaliyete geçecek. Meyve, işleme kurutma ve soğuk hava deposu olarak üç aşamada çalışacak. Ürünümüzün raf ömrünü uzatan, ticari değerini artıran bir sanayi ürünü haline getirmek istiyoruz. Kiraz başta olmak üzere diğer meyveleri kurutarak kooperatifler aracılığıyla satmak istiyoruz. Burada temel amacımız üreticinin ürününün değer kazanması. Asgari ücretlinin, ev hanımının cebine nasıl daha fazla para girebilir. Aile bütçesine nasıl katkı sağlarız. Biz bunları düşünüyoruz. Kemalpaşa Belediyesi’yle, İzmir Büyükşehir Belediyesi etle tırnak gibi topyekûn çalışmasını sürdürüyor.

Peki, zeytinyağı işleme fabrikasındaki ne zaman faaliyete geçecek?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir mezbahanesi vardı, onu bize verdi. Şu anda çalışmalar devam ediyor. O fabrikada biz zeytinyağı üreteceğiz. Özel şirketler her 100 litrelik sıkımda yüzde 12 pay alırken, biz yüzde 6 pay alacağız. Bu durum çiftçiye büyük katkı sağlayacak. Aynı zamanda oldukça modern bir fabrika kuruyoruz. Önümüzdeki zeytin döneminde faaliyete geçecek.

İş istihdam birimine oldukça önem verdiğinizi görüyoruz. İki yılda kaç kişi iş sahibi oldu?

Biz yurttaşlara iş, aş sahibi yapacağız diye söz vermiştik. Burası sanayi bölgesi ve bütün fabrikalarla iletişime geçtik. Fabrikalar işe alım yapacağı zaman bizimle iletişime geçiyor. İstihdam merkezi kurduk ve elimizde şu anda yaklaşık 5 bin civarında özgeçmiş var. Bize fabrikalar başvurduğu zaman elimizde olan özgeçmişler üzerinden eleme yapıyoruz ve uygun kişileri belediyenin araçlarıyla fabrikalara götürüyoruz. Bu şekilde yaklaşık 3 bin kişiyi işe yerleştirdik ve daha devam ediyoruz. Hedefimiz 5 bin kişiyi iş sahibi yapmak.

Kemalpaşalıların ve İzmirlilerin diğer merak ettiği soru da Kemalpaşa metrosu. Metro için çalışmalar son durum nedir?

Kemalpaşa metrosu için verilen süre 2030 yılıydı. Biz bunu 2023 yılına çektik. Buca metrosu İzmir’in en büyük yatırımlarından biri. Tramvayda yapılıyor. İzmir’in doğusu hariç bütün yönlerine metro var. Burada iki tane organize sanayi bölgesi var. Binlerce insan çalışıyor ve Kemalpaşa’nın nüfusu 110 bini geçmiş durumda. İzmir’e gidiş özellikle mesai saatlerinden sonra oldukça zor oluyor. Bunun iklime de oldukça olumsuz etkisi oluyor. Biz bunu metroyla çözebiliriz. Toplu ulaşım kullanımı artar. Metronun Kemalpaşa’ya yapılması için bütün çalışmalarımız sürüyor ve 2023 yılında ihalesini yapmayı hedefliyoruz.

Belediyeyi AKP'den devir aldınız. AKP yatırımlarla çok övünmesine rağmen Ulucak Mahallesi'nde hem doğalgaz hem de ESHOT hattı yoktu. Bunları mahalleye siz getirdiniz. Peki, Ulucak Mahallesi'nde diğer yatırımlarınız neler olacak?

Şu anda Ulucak Mahallesi’ne 4 büyük yatırım oluyor. Orada kanalizasyon yoktu, onu yapıyoruz. Yağmur suyu projesi, içme suyu projesi ve doğalgaz projelerimiz sürüyor. İzmir’in çok yakın bir mahallesi oldu şu anda. Özellikle deprem ve pandemi sonrasında Ulucak Mahallesi’ne büyük ilgi var. Mahallenin altyapısını tamamen değiştiriyoruz. 80-100 milyon TL civarında ciddi bir yatırım var. Hedefimiz Kemalpaşa’mızı 30 ilçenin incisi yapmak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İzmir’in 1 Mayıs tarihi Çanakkale kül soluyacak Kaderine terk edilen köy okulları yeniden açılmalı Özel bölgeye RES yapılacak İzmir’de 1 Mayıs’a çağrı: Umutlarımızı ve taleplerimizi dile getireceğiz