İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinde imzası var: YSK’nin yeni başkanı Muharrem Akkaya

Görev süresi sona eren Sadi Güven’den boşalan Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na Muharrem Akkaya seçildi. Akkaya, 31 Mart’taki İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi yönünde oy kullanmıştı!

BirGün ANKARA

Görev süresi sona eren Sadi Güven’den boşalan Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı koltuğuna, 31 mart İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi yönünde oy kullanan Muharrem Akkaya seçildi.

Yüksek Seçim Kurulu, yeni başkanını belirlemek üzere toplandı. 6 yıllığına seçilen 6 yeni üyenin katıldığı toplantıda gizli oyla başkanlık seçimi yapıldı. Görev süresi dolanların yerine Yargıtay Büyük Genel Kurulunca yapılan seçimlerde belirlenen Ahmet Yener, Mahmut Akgün, Orhan Usta, Danıştay Büyük Genel Kurulunca seçilen Ali Ürker, Battal Öğüt ve Ekrem Özübek’in yanısıra görevini sürdüren 5 üyenin de katıldığı seçimlerde başkanlık koltuğuna seçilen yeni isim Muharrem Akkaya oldu.

YEDİ İSİMDEN BİRİ

Muharrem Akkaya, AKP’nin İstanbul seçimlerine ilişkin yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu kabul eden isimler arasında yer alıyor. Ekrem İmamoğlu’nun seçildiği 31 Mart yerel seçimlerinin iptal edilerek 24 Haziran’da yenilenmesine karar veren yedi isimden biri olan Akkaya YSK Başkanlığı görevini, Sadi Güven örneğinde olduğu gibi uzatılmazsa 2023 yılına kadar sürdürecek.

AÇIKLAMA YAPTILAR

Seçimin ardından YSK önünde kameraların karşısına geçen eski YSK Başkanı Sadi Güven, “Artık seçimle ilgili konuşma sırası değil. Ancak bu dönemde bana yardımcı olan, kurulda çalışmış üyelere, siyasi parti temsilcilerine, merkez ve taşra teşkilatıma, çeşitli bakanlıklara ve yöneticilerine teşekkür etmek istiyorum. 7 sene içinde 8 seçim çok yoğun bir şekilde basın mensupları ile birlikte yaşadık. Ben çok konuşmayı sevmem ama seçim döneminde vermek istediğim mesajları sizler aracılığıyla vatandaşlara ilettim. Sıcakta, soğukta bekleyerek bu görevi yerine getirdiniz. Tüm basın mensuplarına da teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Bir pişmanlığınız var mı?” Sorusuna Güven, “Şimdi onun zamanı değil, daha önce yaptığım konuşmalarda onların cevabı var” yanıtını verdi.

YSK Başkanı Akkaya da, “İnşallah ben de sayın başkanım (Sadi Güven) gibi bu görevi onurlu bir şekilde bitiririm. Böyle bir kişiden görev devralmaktan onur ve gurur duyuyorum. Başkanımızın bilgi ve tecrübelerinden her zaman faydalanmak isterim. Görev süresi dolan arkadaşlarıma da başarılar diliyorum, yeni arkadaşlara da başarılar diliyorum" dedi.

Akkaya, seçim güvenliğine ilişkin soruya, "Seçim süreci başladığında kurulla birlikte ne gerekiyorsa yaparız zaten” yanıtını verdi.

MUHARREM AKKAYA KİMDİR?

1964 yılında Karabük Ovacık'ta doğan Akkaya, 1989'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra mesleğe Karabük'te başladı. Çeşitli ilçelerde hakimlik, Kocaeli'nde savcılık yapan Akkaya, Adalet Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tetkik hakimliğinden sonra Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı oldu. 24 Şubat 2011'de Yargıtay Savcılığına, üyeliğine seçilen Akkaya, Eylül 2016'dan bu yana YSK üyesi olarak görev yapıyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı