İstikamet NATO

Rusya’yı NATO ile çevrelemek isteyen ABD ve İngiltere istediğini almak üzere. İskandinav ülkelerinin üyelik kararına sayılı günler kaldı. 15’inde kararı açıklaması beklenen İsveç ile İngiltere arasında anlaşma imzalandı.

Dış Haberler Servisi

NATO’yu Rusya sınırlarına dayayan ABD ile İngiltere’nin çevreleme stratejisi Ukrayna’nın işgali sonrası hız kazandı. İsveç'in 15 Mayıs, Finlandiya’nın ise hemen ardından NATO'ya üyelik başvurusu yapmaları bekleniyor. İsveç Sosyal Demokrat Partisi hafta başında NATO'ya katılıp katılmama konusundaki resmi kararın 15 Mayıs Pazar günü verileceğini doğrulamıştı.

Başvurular öncesi ABD ve İngiltere’den her iki ülkeye yönelik ziyaretler yoğunlaştı. ABD’li bakanların ardından bu kez de İngiltere Başbakanı Boris Johnson İskandinavya turuna çıktı.

Stockholm ziyareti sırasında İngiliz Başbakan Boris Johnson ile İsveçli mevkidaşı Magdalena Andersson güvenlik anlaşmasına imza attı. Johnson, basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsveç’in saldırıya uğraması ve destek istemesi halinde ülkesinin gerekli desteği vereceği vaadinde bulundu.

NATO’ya üyelik başvurusu yapmayı planlayan İsveç ile İngiltere arasında imzalanan ikili savunma anlaşmasına göre iki ülkeden biri saldırıya uğrarsa diğeri bu ülkeyi savunmak için gereken desteği verecek.

STOLTENBERG GÜVENCESİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen hafta basına yaptığı bir açıklamada İsveç'in NATO'ya üyelik başvuru yapması durumunda, üye olana kadarki süreçte NATO'nun koruma sağlayacağını duyurmuştu. Söz konusu geçiş döneminde de İsveç'e NATO'nun koruma sağlayacağını aktaran Stoltenberg, "İsveç'in geçiş döneminde güvenlik ihtiyaçlarına çözüm bulacağımıza inanıyorum. Bu süreçte İsveç ile yapacağımız istişareler sonucu Baltık Denizi çevresinde NATO kuvvetlerinin varlığının artırılması gibi birçok yolla İsveç'e destek olacağız" demişti.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, İsveç'in olası bir NATO üyeliği için ABD'nin kendilerine güvenlik sigortası sözü verdiğini söylemişti.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise son kamuoyu yoklamalarına atıfta bulunarak NATO'ya katılma kararının bir hafta içinde alınacağını söyledi. Marin, yaptığı açıklamada, "Artık hem vatandaşlardan hem de milletvekillerinden ittifaka katılmayı destekleyen pek çok ses var. Bu konudaki karar bir hafta içinde verilecek" ifadelerini kullandı. Marin, Avrupa'daki güvenlik ortamının değiştiğini ve 'NATO'nun sürecini hızlı bir şekilde başlatmasının önemli olduğunu' kaydetti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün 12 Mayıs'ta (bugün) üyelik başvurusu hakkında bir açıklama yapması bekleniyor. 14 Mayıs'ta ise Finli Sosyal Demokratlar nihai kararlarını vermek için parti toplantısı yapacaklar. Niinistö'nun 17 Mayıs'ta ise Stockholm'e bir ziyaret yapması planlıyor.

KREMLİN TEPKİLİ

Her iki ülkenin NATO üyeliğine sert tepki gösteren Rusya, bu durumun yeni gerilimlere yol açacağı uyarısında bulunuyor. Kremlin yetkilileri yaptıkları açıklamalarda İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının, Kuzey Avrupa'daki barış ve istikrar açısından olumsuz sonuçlar yaratacağını vurguluyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış