İsveç’in Covid-19 stratejisinin mimarı Anders Tegnell’den özeleştiri: Daha fazlasını yapmalıydık

Dış Haberler Servisi

İsveç’in Covid-19 stratejisinin mimarı, epidemiyolog Anders Tegnell; ülkede çok yüksek Covid-19 ölüm oranı olduğunu ve virüsün yayılmasını frenlemek için zamanında daha fazla şey yapılması gerektiğini söyledi.

Tegnell, daha önceleri başka ülkelerin katı karantina politikalarını, uzun vadede sürdürülebilir olmadıkları iddiasıyla eleştiriyordu. Swedish Radio’da yaptığı değerlendirmede “daha fazlasını yapsaydık (durumun) iyileşme potansiyeli olduğu oldukça açık” diye belirtti. Ölüm sayısının aşırı yüksek olmasına ilişkin soruyu ise “kesinlikle, evet” diye cevapladı ve bu sayıyı “önlemenin bir yolu var mıydı, gelecekte bunu değerlendirmemiz gerekiyor” diye ekledi.

Son 7 günde dünyada kişi başına düşen ölüm sayısının en yüksek olduğu ülkenin İsveç olduğu rakamlara yansıyor. Guardian’ın haberine göre, bu hafta hükümet muhalefetin baskısına boyun eğerek, ülkenin Covid-19 stratejisini inceleyecek bir komisyon kurma sözü verdi.

“Şu an sahip olduğumuz bilgiyle aynı hastalıkla yine karşılaşsak, sanıyorum İsveç’in yaptığıyla dünyanın geri kalanının yaptığı arasında bir şeyler yapmaya karar verirdik” diyen Tegnell, “enfeksiyonun yayılmasını daha iyi frenlemek için kapatmamız gereken şeyleri tam olarak bilmek daha iyi olurdu” diye ekledi. Tegnell, Dagens Nyheter ile röportajında “Temel strateji iyi işe yaradı. Tam olarak farklı ne yapabilirdik anlamıyorum. O zamanki bilgimize dayanarak, doğru kararları verdiğimizi hissediyorum” şeklinde konuştu.

İsveç Başbakanı Stefan Lövfen ise, ülkenin genel yaklaşımının “doğru olduğunu”, ancak İsveç’teki tüm Covid-19 ölümlerinin yarısının meydana geldiği bakım evlerini korumakta başarısız olduklarını söyledi. Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren Reuters’e yaptığı değerlendirmede, hükümetin “uzman yetkililer tarafından önerilen daha geniş ve ileri önlemleri hayata geçirmeye daima hazırlıklı olduğunu” belirtti.

İsveç, 16 yaş üzerindeki okulları kapatmış ve 50 kişiden fazla sayıda toplantıları yasaklamıştı. Yasak olmamakla birlikte, vatandaşların zorunlu olmayan durumlarda seyahatten kaçınması ve risk grubundakilerin dışarı çıkmaması istenmişti. Dükkanlar, restoranlar ve spor salonları ise açık kalmıştı.

Kamuoyunda algının değişmekte olduğuna dair işaretler olmakla birlikte, anketler İsveçlilerin çoğunluğunun hükümetin yasaklayıcı olmayan stratejisini desteklediğini gösterdi. Hükümet bu yaklaşımıyla, İskandinav komşuları da dahil, çoğu ülkenin uyguladığı karantina uygulamasından farklı bir yöntem benimsemişti.

Tegnell’in sürü bağışıklığı anlamına gelmediğini, virüsü sağlık hizmetlerinin başa çıkabileceği ölçüde kontrol altına almayı amaçladığını söylediği bu politika, ülkedeki ölüm oranları arttıkça çoğu İsveçli uzman tarafından eleştirilmişti.

İsveç’in 4468 Covid-19 kaynaklı ölümü, 1 milyon kişide 449 ölüm anlamına geliyorken, Norveç’te bu sayı 45, Danimarka’da 100 ve Finlandiya’da 58 olarak kayda geçti. Bu rakamlar İtalya, İspanya ve İngiltere’de ise sırasıyla 555, 581 ve 593 olarak bildiriliyor.

Kaynak: Guardian, Swedish Radio

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış