İsviçre'de, Beypazarı maden suları "doğurganlığı etkilediği" gerekçesiyle yasaklandı

Beypazarı markasının maden suyu, İsviçre’de yüksek miktarda bor içerdiği gerekçesiyle yasaklandı. Yapılan açıklamada, borun aşırı tüketiminin fetal gelişimi ve doğurganlığı etkileyebileceği belirtildi. Beypazarı yetkilisinden habere ilişkin ilk açıklama gelirken, Türk uzmanlardan ise 'Beypazarı soda zararlı mı' sorusuna cevap verdi.

İsviçre, Ankara Beypazarı merkezli ve yaklaşık 67 yıldır maden suyu üreten Beypazarı Karakoca firmasının bir ürününü içeriğinde tespit edilen bor elementine atıfla "fetal gelişim ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkisi olduğu" gerekçesiyle yasakladı.

Dünya gazetesinin aktardığı habere göre, İsviçre Federal Konseyi’nin internet sitesinde yayınlanan İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi açıklamasında, “Resmi denetim sırasında Beypazarı marka maden suyunda aşırı yüksek bor içeriği tespit edildi” ifadesi yer aldı. 

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi etkilenen maden suyunun tüketilmemesi yönünde tavsiyede bulundu. Açıklamada kararın, 12 Aralık 2023 üretim, 14 Şubat 2025 son kullanma tarihli 0940.4 parti numaralı ürün için geçerli olduğu ifade edildi. İsviçre kurumunun açıklamasında, BAK-SAN adlı şirketin etkilenen ürünü piyasadan çektiği belirtildi.

"UZUN VADEDE RİSK OLUŞTURABİLİR"

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı maden suyunda tespit edilen borun sağlığa etkilerine ilişkin bir bilgilendirme yazısına da açıklamasında yer verdi.

Buna göre, bor elementi yeraltı sularında ve dolayısıyla kayalardan ve topraktan yıkanabildiği için maden suyunda da doğal olarak bulunuyor. Borun fetal gelişimi ve doğurganlığı bozduğundan şüpheleniliyor. Bu nedenle, uzun vadeli bir sağlık riskinin göz ardı edilemeyeceği ifade edildi.

MARKADAN AÇIKLAMA

İsmi açıklanmayan bir Beypazarı yetkilisi, söz konusu yasak kararıyla ilgili açıklama yaptı. Marketing Türkiye’ye konuşan yetkili, "İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bununsa sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz. Öyle ki bugün sağlıklı yaşam için insanlar bor minerali takviye gıdaları tüketiyor. Kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde 3mg bor olan takviye gıdalar var. Kaldı ki, İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1’e 5. Amerika’dan Avustralya’ya, Hollanda’dan Belçika’ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre’ye de 7 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz" dedi.

Yeraltı kaynak sularının yağışlardan etkilenerek dönemsel olarak değiştiğini ve mineral değerlerinde artış ve azalışların normal olduğunu söyleyen yetkili, 2022'de yurtdışına gönderilen ürünlerde bor mineralinin 0,33, 2023'te ise 1 olarak ölçüldüğünü belirtti.

Tüm içeceklerin farklı analiz tayinlerinden geçmesi gerektiğine dikkat çeken yetkili, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu'nun maden sularını içme suyu kriterleriyle analiz ettiğini belirtti. Birçok ülkeye ihracat yapan Beypazarı, İsviçre'deki haberlerin maksatlı olarak çıkarılmış olabileceği ihtimalini de sözlerine ekledi. Konuyla ilgili resmi bir yanıt hazırlamak için çalıştıklarını ifade etti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar İran’da gergin bekleyiş Ne Gazze’ye gidebildi ne de Beyaz Saray’a İspanya basınında gündem Arda Güler ABD'deki Filistin'e destek gösterilerinde son durum: Bağımsız başkan adayı da gözaltında!