İtalya'da 5 Yıldız Hareketi’nin lideri Luigi Di Maio istifa etti

İtalya'da 5 Yıldız Hareketi'nin lideri Di Maio parti liderliğinden ayrıldığını açıkladı

BARIŞ YÜKSEL / BOLOGNA

33 yaşındaki 5 Yıldız Hareketi Lideri Luigi di Maio, akşam saatlerinde yaptığı konuşma ile görevinden istifa ettiğini resmi olarak duyurdu. Maio, yeni lider seçilene kadar geçici bir süre partinin içişleri komitesinin başkanı Vito Crimi'nin bu görevi sürdüreceğini bildirdi. Hükümet ortağı, Demokratik Parti lideri sekreteri Nicola Zingaretti kararın varolan hükümete etkisinin olmayacağına inandığını ifade etti. Zingaretti her ne kadar parti içi tartışmalara saygılı olduğunu ifade etse de önemli olanın merkez sağın yükselişine karşı varolan ortaklığı devam ettirmek olduğunu söyledi.

Di Maio’nun kararı beklenmedik değildi. Avrupa Parlamentosu Seçimleri ve Umbria bölgesel seçimlerinden sonra gelen büyük oy kayıpları bir süredir Di Maio’nun pozisyonunu tartışmalı bir hale getirmişti. Parti yaz aylarında, Salvini’nin güvenoyu oylaması sonucu, Demokratik Parti ile yeni bir koalisyonu kurmayı başarmış lakin bu durum partinin düşen popülaritesini değiştirmemişti.

2. hükümetlerini kurdukları eylül ayından beri partinin 20’den fazla önemli ismi ya istifa etmiş ya da ihraç edilmişti. Aralık ayında da partinin Eğitim bakanı istifasını sunmuştu.

Parti geçtiğimiz Umbria seçimlerindeki yenilgiden sonra, üyelerine bu pazar günü yapılacak olan Emilia-Romagna ve Calabria seçimlerine girmemeyi önermiş lakin kabul görmemişlerdi.

Bu önemli istifanın pazar günkü bölgesel seçimlere ve sonrasındaki hükümet ortaklığına etkileri merak ediliyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
G7 İklim, Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı protestolarla başladı Sunak’tan savaş için ek yatırım “İnsanı insanla kırdılar…” Balgat Katliamı sanığının sırrı cenaze sonrasında ortaya çıktı Almanya İçişleri Bakanı Faeser: Önemli ölçüde göçmen işgücüne ihtiyacımız var