İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi Egeşehir A.Ş. dirençli kent için devrede

Ev Kazandırma (EVKA) Projeleri ve Universiade Yaz Oyunları Konutları gibi kent belleğinin önemli yapılarını kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden Egeşehir A.Ş., 30 Ekim İzmir Depremi’nin ardından çalışma alanlarını genişletti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yaşam hakkı, en öncelikli meselemizdir. Bu şehirde yaşayan herkesin güven duygusu ile yaşamasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “dirençli kent” vizyonu doğrultusunda Büyükşehir şirketi Egeşehir A.Ş. yeniden yapılandırıldı. Egeşehir A.Ş., iklim krizi ve diğer afetleri odağına alarak “sağlıklı kentleşme ve güvenilir yapılaşma” için yapı ve mühendislik alanlarının ilgili tüm gereksinimlerini karşılamayı hedefliyor. İlgili meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri gibi paydaşlarının katkılarıyla, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri kullanarak adil, şeffaf ve uzlaşmaya dayalı “kent ve barınma hakkı” yaklaşımıyla çalışan Egeşehir A.Ş., Türkiye’ye model olacak bir perspektif sunuyor. Egeşehir A.Ş.’yi daha aktif bir hale getirerek yeniden organize eden Başkan Tunç Soyer, “Geliştirdiğimiz yapı ve projeleri mühendislik, mimarlık ve planlama ilkeleri doğrultusunda, çevresiyle birlikte kurgulayarak yenilikçi ve nitelikli yaşam alanları yaratmamız, kent ve insan odaklı yaklaşımdan ödün vermeden geçmişin kültürel birikimlerini çağdaş kentlere aktaran sürdürülebilir değerler yaratmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“KONUT SAHİPLİĞİ ORANI DÜŞÜYOR”

Egeşehir A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onat Çetin ise “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik buhran nedeniyle yurttaşlarımız ciddi bir barınma krizi yaşıyor. TÜİK verilerine göre hanehalkı harcamalarının dörtte birini konut ve kira ödemeleri oluşturuyor. Verilen yapı ruhsatı ve yapı kullanma izinleri her geçen yıl artmasına rağmen konut sahipliği oranı düşüyor. Konut üretiminde kamu ve kooperatiflerin payları her geçen gün azalıyor, dolayısıyla barınma hakkı büyük ölçüde özel sektör tarafından karşılanır durumda” şeklinde konuştu.

Konut üretiminde lokomotif pozisyonda olan özel sektörün doğal olarak kar maksimizasyonunu hedeflemesi nedeniyle arz-talep dengesinin lüks konutlar lehine bozulduğuna dikkat çeken Ali Onat Çetin sözlerini şöyle tamamladı: “Başkanımızın girişimiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki yaklaşık 750 konut inşa etme kapasitesine sahip iki arsa şirketimiz bünyesine aktarıldı. Bu arsalarda dar gelirli yurttaşlarımız ve belediye çalışanlarımız için sosyal konut üretimi için proje çalışmalarımız tamamlanmak üzere olup yapı ruhsatı alma aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Barınma krizine belediyemizin kurumsal kapasitesinin izin verdiği ölçüde çözüm olabilmek öncelikli hedefimiz.”

MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ DE GELİŞTİRİLİYOR

Egeşehir A.Ş. Genel Müdürü Ekrem Tükenmez, şirketin faaliyet alanları içinde bulunan müşavirlik hizmetlerini geliştirmeyi de amaçladıklarını söyledi. Bu doğrultuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapım işleriyle ilgili uzman personel bulundurmayan şirketlerine proje ve yapım süreçlerinde müşavirlik ve proje yönetim hizmeti vermeye başladıklarını belirten Ekrem Tükenmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bayındır’da 7 bin metrekarelik alanda ve yaklaşık 100 milyon lira yatırım bedeliyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki Baysan A.Ş. tarafından inşa edilen Süt İşleme Fabrikası’nın müşavirlik ve proje yönetim hizmetleri Egeşehir A.Ş. tarafından yürütülüyor. İlgili tüm mimarlık ve mühendislik disiplinlerinden uzman ve yetkin kadrolarla uygulama kontrollüğünü de üstlendiğimiz Süt İşleme Fabrikası’ndaki rolümüzü, önümüzdeki dönemde yine Baysan A.Ş. tarafından Bergama’da hayata geçirilecek Meyve Sebze Kurutma ve Şoklama Tesisi’nde de devam ettirmeyi planlıyoruz. Verdiğimiz bu hizmetlerle hem yapı güvenliği ve kalitesi hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımında üst düzey özeni sağlamış oluyoruz.”

“İKLİM KRİZİ VE DEPREM GİBİ DOĞAN AFETLERİ DİKKATE ALIYORUZ”

Egeşehir A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Özge Kırlıoğlu, üzerinde çalıştıkları konut projelerinde maliyet erişilebilirliğinin yanı sıra kenti önemli ölçüde etkileyen iklim krizi ve deprem gibi doğal afetleri de dikkate aldıklarını aktararak “Geliştirdiğimiz projelerde enerji ve ısı yalıtım sistemlerinin etkin kullanımı üzerine hassasiyetlerimiz azami düzeyde bulunuyor. A sınıfı enerji kimliğini hedefliyor ve mümkün olduğu kadar yeşil çatı örtüsü oluşturmaya çalışıyoruz. Ortak alanların enerji gereksinimleri ve kullanma suyunun ısıtılmasında güneş panelleri dolayısıyla yenilebilir enerji sistemleri kullanıyor, yağmur suyu hasadı ile su ihtiyacını minimize etmeye gayret ediyoruz.”

- Bu bir ilandır -

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Özel bölgeye RES yapılacak Nükleer maceradan vazgeçin Agrobay işçilerinin davası ertelendi Öğretmen için istismar suçlaması Çanakkale kül soluyacak