İzmir Enternasyonal Fuarı açıldı

İzmir Enternasyonal Fuarı(İEF) bu yıl kapılarını 90’ıncı kez açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir Fuarı, Dünyada olup biten ne varsa 90 yıldır İzmir’e ve Türkiye’ye; memleketimizdekileri de dünyaya yansıtmaya devam ediyor" dedi.

Aycan KARADAĞ / BİRGÜN EGE

Bu yıl 90’ıncı kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı(İEF), Kültürpark’ta kapılarını açtı. Yaklaşık bir asırlık fuarın açılış töreni Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Açılış törenine Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’li ve İYİ Parti'li İzmir Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları katıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Fuar neredeyse bir asra yaklaşan ömrü boyunca sayısız yenilik, güzellik ve küresel kriz gördü.İnsanoğlu ayda yürüdü, bilişim devrimleri oldu. Berlin duvarı yıkıldı. Sovyetler Birliği parçalandı. Alman Markı tarih oldu. Beatles ve 68 Gençliği dünyayı sarstı. Ekonomik bunalımlar birbiri arkasına geldi. İzmir Enternasyonal Fuarı, tüm bu olup bitenlere rağmen ayakta. Kaybolup gitmek şöyle dursun, fuarımız hayata hep pırıl pırıl bir ayna tuttu. Dünyada olup biten ne varsa 90 yıldır İzmir’e ve Türkiye’ye; memleketimizdekileri de dünyaya yansıtmaya devam ediyor" diye konuştu.

Soyer, sözlerine şöyle devam etti: "İzmir Enternasyonel Fuarı’nı Cumhuriyetin yarattığı en değerli küresel markalardan biri haline getiren belki de budur.
Hayat kadar gerçek olması.
İEF, yalnızca bir etkinlik değil, memleketimizin bir kültür mirasıdır. Tıpkı EXPO gibi, uluslararası bir fuar markasıdır. O yüzden sadece İEF geleneğini sürdürmekle yetinemeyiz. İEF’yi hak ettiği gibi bir dünya markası haline getirmek, bizim asli görevimizdir."


İZMİR'DE GELECEĞİ BİRLİKTE KURUYORUZ

İzmir, tarihi boyunca Anadolu’nun dünyayla bağını kuran ve büyüten öncü bir ticaret ve kültür limanı olduğunu söyleyen Soyer, "İzmir, dünyayla kurduğu güçlü bağlar sayesinde gelişip değişti. Kendisini geliştirdi ve dönüştürdü, ama bununla da yetinmedi. Akdeniz ve Türkiye’nin ufuk çizgisini tarif etti. Şöyle de denebilir… İzmir’in dünyadaki izi, İzmir coğrafyasından daha büyük oldu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın temellerinin atıldığı İktisat Kongresi’ni gerçekleştirmek için İzmir’i seçmiş olmasının nedeni şehrimizin bu köklü geçmişidir. 90 yıldır heyecanla sürdürdüğümüz Fuar’da, 90 yıldır burada, İzmir'de, geleceği birlikte kuruyoruz. Birbirimizle kucaklaşarak, gelecek güzel günlere olan ortak umudumuzu büyüterek" ifadelerini kullandı.

İZMİR'İN GÖNLÜMÜZDEKİ YERİ AYRIDIR

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise, “Küresel pandemi nedeniyle yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen İEF’in 90’ıncı açılışını gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyuyorum. İzmir, kadim tarihe sahip bir şehir, İzmir, kültürel mirası, doğal güzellikleri ile Ege’nin İncisi’dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleşen İstiklal Harbi’nin sembol kentidir. Ülkemizin iktisadi bağımsızlığının temellerinin atıldığı yer olması sebebiyle İzmir’in gönlümüzdeki yeri ayrıdır. Ülkemize ilkleri yaşatan bu köklü fuar 90 yıldır devam ediyor. Bu mirasa büyük önem atfediyoruz. Fuarın, bölgemize, ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

CUMHURİYETİMİZİN İZLERİNİ TAŞIYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selam ve tebriklerini ileterek konuşmasına başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, şu ifadelerini kullandı: “Çocuktum, rahmetli babam Çanakkale’den bizi İzmir Fuarı’na getirirdi, çok keyifli günler geçirirdik. Gençliğimde yine getirirdi, birçok ülkenin kültürünü görürdük. İEF’in fuar olmasının ötesinde çok değerli anlamları var. İEF, iktisadi, ticari, kültürel ve tanıtım açısından çok önemli ama aynı zamanda Cumhuriyetimizin izlerini taşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da olağanüstü muazzam bir tarihe tanıklık etmenin gururunu yaşıyoruz. İzmir Fuarı’nın temeli İktisat Kongresi’ne dayanıyor. Cumhuriyetimizin kurucuları şunu çok biliyordu; siyasi zaferler iktisadi zaferlerle taçlanmadıkça payidar olamaz. İEF de siyasi bağımsızlığımızın yanında ekonomik bağımsızlığımızın çok önemli bir mihenk taşı. 90 yıldır, dünyada, alanında çok büyük ihtisas fuarlarını gerçekleştiriyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yol bakımı için doğa talanı Özel bölgeye RES yapılacak Marmaris Kent Konseyi: Marmaris’i Sinpaş’a yem etmeyeceğiz TR İnter Tekstil işçileri mücadeleyi kazandı Lezita fabrikasında işçiler greve çıktı