İzmir halkı mağdur olmasın

İzmir ulaşımının can damarlarından metro ve tramvayda 630 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşme süreç tıkandı. İşçiler eşit işe eşit ücret istediklerini söylediler

Aycan KARADAĞ

İzmir'de toplu ulaşımın en önemli iki aracı olan metro ve tramvayda örgütlü Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen ve 630 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. 20 Nisan’da başlayan görüşmelerde, arabulucu sürecinde de uzlaşı sağlanamaması üzerine sendika tarafından 60 günlük grev süreci başlatıldı.

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, BirGün’e yaptığı açıklamada eşit işe eşit ücret çağrısında bulundu. Giral, “Görüşmeler sürüyor. Çalışan arkadaşlarımızın belediyenin diğer şirketlerinde çalışan arkadaşlarla eşit haklarda çalışmasını istiyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyor. 10 yıllık makinist evli ve çocuklu 57 TL yakacak yardımı alıyor. Diğer belediyenin şirketlerinde çalışanlar ise 300-400 TL alıyor. Yüzde 100 zam yapsa dahi yine aynı seviyeye gelmiyor. Birçok yan hakkımız diğer şirketlere göre çok az” diye konuştu.

İstedikleri zam diliminden ziyade diğer şirketler ile sosyal hakların eşitlenmesini istediklerini dile getiren Giral, “Bizim sosyal paketlerimizin diğer şirketlerle aynı olmasını istiyoruz. Üvey evlat olmak istemiyoruz. Artık karnımızı doyuramıyoruz. Sesimizi duysunlar. Görüşmelerimiz devam ediyor. İşçi de mağdur olmasın, İzmir halkı da mağdur olmasın” dedi.

Bu süreçte sakal eylemi ve son olarak sivil kıyafetle işe gitme eylemleri yaptıklarını söyleyen Giral, şunları ifade etti: “Bizim amacımız greve gitmek değil. Biz sözleşmeyi masada bitirmekten yanayız. Ancak ücretlerimiz çok düşük. Henüz ücret zammı konusunda ciddiye alabileceğimiz bir teklif almadık. Belediyenin diğer şirketleriyle bizim aramızda hem ücret hem sosyal hak konusunda uçurum kadar fark var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, görevde olduğu süre boyunca eşit işe eşit ücret sağlayacağını söylemişti. Bu sözleşmede eşit işe eşit ücret hayata geçmezse bizim anlaşma zeminimiz kalmıyor. Masada çözeceğimize inanıyoruz. Taleplerimiz ciddiye alınmaz ve mağduriyetimiz giderilmezse yasal hakkımız olan greve gideceğiz. Bu konuda kimsenin de şüphesi olmasın.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İzmir’in 1 Mayıs tarihi Çanakkale kül soluyacak Kaderine terk edilen köy okulları yeniden açılmalı Özel bölgeye RES yapılacak İzmir’de 1 Mayıs’a çağrı: Umutlarımızı ve taleplerimizi dile getireceğiz