"Kaçak içkinin nedeni yüksek ÖTV"

Adana Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Nevzat Alphan, kaçak içki imalatındaki patlamanın en önemli nedeninin içkiden alınan yüksek oranlı ÖTV olduğunu söyledi.



BİRGÜN ADANA

Adana Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Nevzat Alphan, kaçak içki imalatındaki patlamanın en önemli nedeninin içkiden alınan yüksek oranlı ÖTV olduğunu söyledi.

Türkiye’de üretilen 70’lik rakının tekel bayilerinde satış fiyatı 160 TL olduğunu kaydeden Alphan, 2000’li yıllarda aynı ölçekteki rakının fiyatının 7-8 TL arasında olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Rakının bu kadar pahalı olmasının nedeni yüksek oranlı ÖTV vergisidir. İçki fiyatları sıralamasında Türkiye Avrupa ülkeleri arasında en üst seviyelerdedir. Kaçak içki imalatındaki patlamanın en önemli nedeni içkiden alınan yüksek oranlı ÖTV vergisidir. Ayrıca gece 10’dan sonra ruhsatlı tekel bayilerinde içki satışının yasaklanması ürünü tekel bayilerinde bulamayan tüketiciyi yasal olmayan tedarik noktalarına yönlendirmektedir. 2014 yılında yakalanan kaçak içki miktarı 27 bin 428 litre iken, 2018’de bu miktar 1 milyon 48 bin 645 litreye çıkmıştır. Üretilen kaçak içki miktarının bu kadar artması suç örgütleri için bu sektörü cazip kılmaktadır.”

“DEVLETİN VERGİ KAYBI 1,56 MİLYAR TL”

Alphan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“1920’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde içki üretim ve satışının yasaklanması, kaçak içki üretiminde patlama yapmış, çok sayıda ölümün yanında suç örgütlerinin sayısında da ciddi artışlar gerçekleştirmiştir. Hatta Al Capone, Lucky Luciona gibi mafya liderlerinin ünlenmesi ve palazlanması 1920-33 yılları arasında getirilen içki yasaklarında kaçak yollardan içki üretimi ve pazarlanması sayesinde olduğu söylenmektedir. Sayıştay raporuna göre 2018’de 50 milyon litre olan yurtiçi alkollü içki üretimi 2019’da 40 milyon litreye düşmüş, bundan dolayı da devletin vergi kaybı 1,56 milyar TL olmuştur.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Mersin'de seyyar satıcılara tek tip zorunluluğu Görevden alınan Doç. Dr. Ali İhsan Ökten: Bunca yıl verilen emeğin karşılığı bu olmamalıydı "Adana'da sahra hastanesine ihtiyaç duyulabilir" Kıyıkışlacık’ta ikinci liman mümkün değil CHP Antalya İl Örgütü'nden Canan Kaftancıoğlu'na destek