Kadınlara yönelik 4 ayda 197 hak ihlali

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, kadınlara yönelik olarak son dört aylık dönemde 197 hak ihlalinin gerçekleştiğini açıkladı.

BİRGÜN EGE

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, kadınlara yönelik olarak son dört aylık dönemde 197 hak ihlalinin gerçekleştiğini açıkladı. Komisyon tarafından, Balıkesir, Kütahya, Denizli, Muğla, Uşak, Manisa, Afyon, Aydın, Antalya, Burdur, Isparta, İzmir'e dair hazırlanan hak ihlali raporu bugün İHD İzmir Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda kadınlara yönelik taciz, şiddet, küfür, tecavüz, gözaltı, darp, cinsel kimliğe saldırı, aileye tehdit, psikolojik şiddet ve fuhuşa zorlama gibi olgular tek tek sıralandı.

Erkek egemen politikaların kadına yönelik şiddeti beslediği savunulan raporda, “ Kadınların eril şiddete karşı korunmasını güvence altına alan yasal boşlukların varlığı ile yapıcı politikaların yoksunluğu, var olan yasaların da idari uygulamada işlerlik kazanamaması nedeniyle kadınlar, her gün öldürülüyor, şiddet mağduru oluyor. Siyasal iktidarın ve medyanın cinsiyetçi dili kadına yönelik ayrımcılığı beslemekte ve şiddeti adeta normalleştirmektedir. Kadın cinayetleri ve tecavüz dosyalarında, “iyi hal”, “haksız tahrik” indirimleri uygulanmakta, özellikle çocukların mağduru olduğu tecavüz davalarında, “rıza” faktörü tartışılmakta ve erkek failler yargı eliyle ya cezasız kalmakta ya da olması gerekenden daha az cezaya çarptırılmaktadır” denildi.

Raporda şu görüşlere yer verildi:

“Devlet kadına karşı şiddeti, tacizi tecavüzü önlemek için her türlü tedbiri almalı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin toplumun tüm kesimlerine etkin bir şekilde uygulanması için kalıcı politikalar üretmeli ve Cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmalıdır. Kadına karşı şiddet uygulayan failler hakkında etkili cezalandırma yoluna gidilmeli ve cezasızlık politikalarından vazgeçilmelidir. Kadın cinayetlerine karşı, yargıda caydırıcı indirimlere ve cezasızlığa son verilmelidir”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yol bakımı için doğa talanı Özel bölgeye RES yapılacak İzmir’in kadın kooperatifleri festival için Karşıyaka’da TR İnter Tekstil işçileri mücadeleyi kazandı Marmaris Kent Konseyi: Marmaris’i Sinpaş’a yem etmeyeceğiz