Kocaeli’de kadınlar sordu: Gülistan Doku nerede?

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinde kaybolmasından bu yana haber alınamayan Gülistan Doku için Kocaeli Kadın Platformu bugün basın açıklaması gerçekleştirdi. Bir yıldan beri bulunamayan Gülistan Doku için Kocaeli Kadın Platformu “Kadınların her gün maruz kaldıkları taciz, tecavüz, şiddet, kaçırılma, ısrarlı takip ve öldürülme gerçekliği karşısında; 1 yıldır kayıp olan Gülistan’ın soruşturma dosyasındaki ihmaller silsilesi ve ayrımcı pasiflik hukuken ve vicdanen kabul edilemez “ dedi.


5 Ocak 2020 tarihinden beri haber alınamayan, Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasının ardından bir yıl geçti. Kaldığı yurttan çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan Gülistan Doku için başlatılan arama çalışmaları sonuç vermedi.

Kocaeli Kadın Platformu, bir yıldır kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku için basın açıklaması gerçekleştirdi. Bir yıldan beri haber alınamayan Gülistan Doku için sokağa dökülen kadınlar “Gülistan Doku Nerede?” dedi.

Platform adına açıklama yapan Cemile Gültepe ‘’Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan DOKU’dan 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınmamaktadır. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma 1 yıldır devam etmektedir. Gülistan’ın telefon sinyalinin tamamen kesildiği yer olan Sarı Saltuk Viyadüğü-Uzunçayır Baraj Gölü’nde aralıklarla yapılan arama çalışmalarından hiçbir sonuç elde edilmemiştir. Gülistan’ın ailesinin başvurusu üzerine Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı tarafından bir heyet oluşturulmuş ve 17 Ocak 2020 tarihinde kente gidilerek yapılan inceleme ve araştırmalar sonucu hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılmıştır. Heyet tarafından soruşturmanın genişletilmesine, delillerin toplanmasına ilişkin talepleri içeren dilekçe savcılığa sunulmuştur. Ancak savcılıkça gerekli soruşturma işlemleri yürütülmemiştir.’’ dedi.

Gültepe açıklamaya şöyle devam etti:

"Raporda ifade edilen ve soruşturma dosyasında öne çıkan eksiklikler şöyledir; Gülistan’ın eski erkek arkadaşı Zaynal ABAKAROV’un, üvey babası, annesi ve kız kardeşinin 4 Ocak 2020 günü Gülistan’ın evlerinde bulunduğu zamana ilişkin vermiş olduğu ifadelerdeki çelişkili beyanların üzerinde durulmadı, çelişkiler giderilmedi. HTS kayıtlarının incelenmesi sonucu Zaynal’ın evde olduğu söylenen saatlerde evde bulunmadığı anlaşıldı. Zaynal gözaltına alınmadı, telefonuna ve teknik cihazlarına arama, el koyma, inceleme işlemleri yapılmadı. Zaynal’ın, Gülistan ve Gülistan’ ın yakın arkadaşlarıyla yapmış olduğu “..dün çok kötü bir şey oldu, korkuyorum, zaman yokki artık bizim için..” içerikli mesaj kayıtlarına karşılık; bu kayıtlar 3. ve son kez alınan ifadesi sırasında Zaynal’a soruldu. Bu hususlarda tutarlı ve inandırıcı beyanlarda bulunmadı. Soruşturma işlemleri Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro tarafından yürütüldü. Görev yeri değişine kadar, Zaynal’ın polis olan üvey babası bu büroda görev yapmaktaydı. Delillerin gizlenmesi, yok edilmesi ihtimaline rağmen soruşturma biriminin değiştirilmesi talebi savcılıkça değerlendirilmedi. Sarısaltuk Viyadüğü(Dinar Köprüsü)’nü ve 1.900 metrelik mobese kameralarının bulunmadığı alanı gören, Munzur Üniversitesi’ne ait kamera sisteminin teknik incelemesi yapılmadı. Mobese kameralarına yansıyan görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesi sonucu, Gülistan’ın suya atlamadığına ilişkin görüş içeren rapor dosyaya sunuldu. Soruşturmanın genişletilmesi, aramaların karada da yürütülmesi taleplerine rağmen gerekli işlemler yapılmadı. Zaynal’ın üvey babasına ait olan ev ve araç ile Gülistan’ ın 5 Ocak günü kullandığı şehiriçi ulaşım aracında; kan, tükürük, parmak izi gibi bulgulara ilişkin inceleme ve delil toplama işlemleri yapılmadı. Zaynal ve üvey babasının 5 ocak günü nerede bulunduklarına dair kesintisiz bir tespit yapılmadı. 5 Ocak günü Gülistan ve Zaynal’ı izlediği tespit edilen şüphelinin kimliği tespit edilmedi’’

Cemile Gültepe açıklamasında şunları kaydetti:

"1 yıldır Gülistan’ı bulmak için hukuk mücadelesi veren Gülistan’ın annesi ve babası toplantı ve gösteri yürüyüşü yaptıkları için gözaltına alındı. Dersim’de Gülistan’ın akıbetini sormak için toplanan arkadaşlarının ve kadın örgütlerinin eylemleri yasaklandı. “Gülistan DOKU nerede” diye soran Rosa Kadın Derneği üyelerine, haklarında yürütülen soruşturmalarda bu eylemleri neden yaptıkları soruldu.Gülistan’ ın ablası Aygül DOKU yaptığı açıklamalarda Dersim’deki bazı kamu görevlilerinin kendisine “basından uzak durun,Gülistan’ın bedenini vereceğiz size” şeklinde beyanlarda bulunarak baskı uyguladığını açıkladı. Gülistan’ ın ailesinin, yakınlarının acı içinde Gülistan’ ı bulmak için yürüttüğü hukuk mücadelesine karşı baskı ve gözaltılara maruz kalmaları toplum vicdanını yaralamakta, adalet duygusunu zedelemektedir. Soruşturmanın tarafsız ve bağımsız bir birim tarafından yürütülmemesi, şüpheliler hakkında gerekli koruma tedbirlerinin uygulanmaması, tüm delillerin toplanmaması, soruşturmanın “intihar” eksenli yürütülmesi, aramaların sadece suda devam ettirilmesi hususları karşısında; Gülistan’ın bulunması için gerekli adli ve idari işlemlerin titizlikle ve ivedilikle yürütülmediği açıktır.

Kadınların her gün maruz kaldıkları taciz, tecavüz, şiddet, kaçırılma, ısrarlı takip ve öldürülme gerçekliği karşısında; 1 yıldır kayıp olan Gülistan’ın soruşturma dosyasındaki ihmaller silsilesi ve ayrımcı pasiflik hukuken ve vicdanen kabul edilemez.Gülistan Doku şahsında kadınların kaybedildiği olaylara "intihar odaklı" değil, öldürülme-kaçırılma dahil her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak soruşturma işlemleri etkin şekilde yürütülmelidir. Gülistan’ın akıbetinin araştırılması ve bulunabilmesi için gerekli tüm işlemlerin yürütülmesini talep ediyor ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Bugün Kartepe’de Sevda Kösecik’in henüz 33 yaşındayken eski eşi tarafından çocuklarının gözleri önünde öldürüldüğünü üzüntüyle, öfkeyle öğrendik. Kadınların kaybedildiği, öldürüldüğü, şiddete, tacize, istismara maruz bırakıldığı eril düzeni yıkıp eşit, özgür, adil bir dünyayı var edene kadar susmuyoruz”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı