Konak’ta Silahhane’den Sanathane’ye

BirGün/EGE

Konak Belediyesi’nin Basmane’deki 200 yıllık tarihi binayı ve avlusunu restore ederek kente kazandırdığı Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi’nin açılışı gerçekleşti. Bölge halkının silah imalathanesi olarak kullanıldığı için silahhane olarak adlandırdığı bina ‘Sanathane’ye dönüştü.

Açılışta konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Yerel yönetim olarak koruma ve işlevleştirme bilinciyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. ‘Birlikte Konak’ diyerek çıktığımız bu yolda Basmane’yi, özellikle de bu bölgeyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer önderliğinde, hemşehrilerimizle birlikte yaşatma kararını aldık. Bu, seçim beyannamemizde de ortak olarak yer alıyor. Ayda en az bir, iki kez buradaki mahallelerde dolaşıyoruz ve buradaki sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. 1800’lü yıllarda konut olarak inşa edilen, yakın geçmişte silah imalathanesi olarak kullanıldığı için bölge halkı tarafından Silahhane olarak adlandırılan iki katlı tarihi binayı, belediyemizin çabaları sonucu kültür ve sanat merkezi olarak kente kazandırdık. Silahhane ismi hiç hoş çağrışım yapan bir isim değil. Biz bu mekânı Silahhane’den Sanathane’ye dönüştürdük. Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi’nin açılışını gerçekleştirmekten büyük onur duyuyoruz” diye konuştu.

NOSTALJİ YAŞATACAK

Başkan Batur Sanathane’nin bir dönemin unutulmaz etkinliği açık hava sinemalarının nostaljisini yaşatacak şekilde tasarlandığını ve bu kültürü yeni nesillere aktaracağını ifade etti. Sanathane’nin Basmane’de olmasının ise ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Batur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir döneme tanıklık etmiş, İzmir’in yaşam kültürünün unutulmaz açık hava sinemalarının nostaljisini günümüze taşıyacak olan Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi, İzmir’in tarihi semti Basmane’ye yeni bir vizyon kazandıracak. Eminim ki, burası kentimizin yeni buluşma mekânlarından biri olacak. Bu akşam açılışını gerçekleştirdiğimiz yeni kültür sanat mekânımızla İzmir’e yeni bir merkez kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu mekânın Basmane’de olması ise bizler için apayrı bir önem taşıyor, çünkü İzmir’in kalbi Konak’ta mahalle kavramı ilk olarak 16. yüzyılın ilk yarısında Basmane’de başlar. İzmir’in bir diğer ilki de 1895 yılında sinemanın icadından sonra, bu topraklarda ilk film gösteriminin 1896 yılının sonlarında yine İzmir’de yapılmış olmasıdır. Sinema kültürü 1950’li yıllarda açık hava sinemalarıyla bambaşka bir boyut kazandı. Genellikle mahalle aralarında yer alan yazlık sinemalar İzmirliler için sıcak yaz akşamlarında tercih edilen bir eğlence halini aldı. 1970’lerde İzmir’deki açık hava sineması sayısı 85’lere çıktı.”

Batur şunları dile getirdi: “Bizler sanat ile uygarlık yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün o meşhur sözünü asla unutmayacağız; ‘Sanattan mahrum bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’. Konak’ta sanatın ve sanatçının ruhunu hep yaşatacağız.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yol bakımı için doğa talanı Özel bölgeye RES yapılacak Marmaris Kent Konseyi: Marmaris’i Sinpaş’a yem etmeyeceğiz TR İnter Tekstil işçileri mücadeleyi kazandı Lezita fabrikasında işçiler greve çıktı