Kooperatifler kadınların hayatını değiştiriyor

Milas Anatolie Kadın Girişimi Kooperatifi, hem kadınların ürettikleri ürünleri pazarlamayı hem de kadınların hayata bakış açılarında bir değişiklik yaratmayı amaçlıyor.

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Milas’ta ortakları sadece kadınlardan oluşan ve sadece kadın üreticilerin ürünlerini pazarlayacak olan S.S. Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi kuruldu. Üretim süreci içinde yer alan kadınların ürettikleri ürünlerin pazarlanması için kurulan kooperatifin; bu alanda pozitif ayrımcılık yaparak, hem kadınların ürettikleri ürünleri pazarlamayı hem de kadınların hayata bakış açılarında bir değişiklik yaratmayı amaçladığı açıklandı.

Kooperatifin Yönetim Kurulu Üyesi Feray Albasan, kooperatifin kuruluş amacını, “Milas’a değer kazandırmak için bu kooperatifle ilgili çalışmalara başladık. Kooperatifin kurulma amacı; kadınları üretime yönlendirmek. Özellikle köylerdeki kadınların, satamadıkları ürünlerini almak, onları kooperatife ortak etmek; bu şekilde hayat kalitelerini biraz olsun iyileştirmek ve dünyaya bakışlarını değiştirebilmek” olarak ifade etti. Albasan, ürün yelpazesi konusunda da şu bilgileri verdi: “Coğrafi işaretli Milas zeytinyağı ve yağlı zeytin ürün yelpazemizin ana unsurları. Bunların yanında, köylü kadınlarımıza ürettireceğimiz ürünler; kuru bakliyat, kekik, adaçayı, nane, ıhlamur, tarhana, nar ekşisi, kantaronyağı, kekik suyu. Geçmiş yıllarda, bu bölgede enginar yetiştiriciliği yaygındı. Çeşitli nedenlerle terk edilmiş. Bunu teşvik edeceğiz. Ürün yelpazemiz daha da genişleyecek. Her ürün, Milas yöresine özgü olacak.”

KADINLAR İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK

Kooperatif olarak sadece köylü kadınlardan ürün alacaklarını söyleyen Albasan şöyle konuştu: “Burada pozitif ayrımcılık yapacağız. Onlara da bu mesajımızı verdik ve memnun kaldılar. Kooperatif ortağı olarak şimdilik 14 kişiyiz. Bu sayıyı çoğaltmayı düşünüyoruz. Ortak olmak isteyenleri, üretim yapmak koşuluyla kooperatife ortak yapacağız. Elimizdeki ürünleri şu anda pazarlamaya başladık. Ula’daki tüketim kooperatifine gönderdik. Milas, Bodrum, Marmaris, Menteşe, Fethiye ve Datça Belediyeleri ürünlerimizden alarak, bize destek oluyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı da kooperatiflerle bizi buluşturuyor. O da bize çok güzel katkı sağlıyor.”

Kooperatifin, Milas Ziraat Odası’nın bahçesinde yer alan Yöresel Ürünler teşhir yerinde şu anda satışta bulunan ürünler turunç reçeli, coğrafi işaretli erken hasat-soğuk sıkım Milas zeytinyağı, yağlı zeytin, adaçayı ve paketli kuru bakliyat.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yol bakımı için doğa talanı Özel bölgeye RES yapılacak Ege’de zeytin... İzmir’in kadın kooperatifleri festival için Karşıyaka’da İzmir’de 1 Mayıs’a çağrı: Umutlarımızı ve taleplerimizi dile getireceğiz