Mülteciler yaşam mücadelesi veriyor

Taliban’ın baskısından kaçarak Türkiye’ye sığınan Afgan mülteciler, açlık ve hastalık içinde yaşam mücadelesi veriyor. Kimlikleri olmadığı için doktora gidemeyen mülteciler yardım bekliyor.

Afganistan’da Taliban’ın baskısından kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteciler İzmir Konak’taki İkiçeşmelik bölgesindeki Agora Antik Kenti’nin karşısında bulunan parkta kalıyor. Halıların üzerinde yaşayan ve çoğu çocuklu olan aileler, birçok hastalıkla mücadele ediyor. Özellikle cilt hastalıklarıyla mücadele eden mülteciler, kimlikleri olmadığı için hastaneye gidemiyor. İhtiyaçlarını karşılayamayan ve çocukları hasta olan mülteciler yardım bekliyor.

TALİBANDAN KAÇTIK, KİRLİLİKTEN HASTALANDIK

Evrensel’in haberine göre, mültecilerden Huban Agbari, tercüman aracılığıyla yaşadıkları sıkıntıların bazılarını söylemekten bile utandıklarını aktardı. Yemek ve suyun olmadığını belirten Agbari, “Avrupa ülkelerinin bizi almasını istiyoruz. Ülkemiz hep bir savaş baskısı altında. Taliban ve IŞİD’den kaçtık. Paramız yok. Devlet bizim çalışmamıza izin verirse, çalışırız” dedi. Çocuklarda kirlilikten dolayı deri hastalıkları oluştuğunu aktaran Agbari, “Doktora gittiğimizde bizi geri çeviriyorlar. Kış gelmeden yurt dışına gitmek istiyoruz” diye konuştu.

ÇOCUKLARIN DOKTORA İHTİYACI VAR

Leyla Kerimi isimli Afgan kadın ise hasta olduğunu söyledi. Üzerinde oturdukları halıları çevredeki camilerden aldıklarını söyleyen Kerimi, hiçbir şeyleri olmadığını vurguladı. Bulundukları yerin kirli ve herkesin hasta olduğunu ekleyen Kerimi, “Her ailede neredeyse 10 çocuk var. Gerçekten çok zor durumdayız. Türkiye bize yardım etsin, biz başka ülkelere gidelim” ifadelerini kullandı.

Eşinin Taliban tarafından öldürüldüğünü ve 7 çocuğu ile kaldığını söyleyen Huban Muhammedi de kendilerine yardım edilmesini istedi. Ülkesindeki çatışmalardan dolayı sağ bacağını kaybeden ve protez bacak takılan Yasin Nasim, çocukların acil olarak doktora ihtiyacı olduğunu anlattı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı