Murat Yetkin: Erdoğan ve Bahçeli, Kılıçdaroğlu’nun dediğine geliyor

Kılıçdaroğlu’nun göçmenler konusundaki soruları ve  açıklamalarının Erdoğan ve Bahçeli’ye yeni bir politika izlemeye yönlendirdiğini ifade eden Murat Yetkin, MHP’den istifa eden Ersoy ve Türkiye-ABD ilişkisine de dikkat çekti. Yetkin, “Erdoğan’ın da Bahçeli’nin de Kılıçdaroğlu’nun yıllardır söylediği noktaya doğru geldiği görülüyor” derken; ABD’nin Türkiye politikası hakkında da, “Sopa politikasından havuç politikasına dönme işaretleri var” değerlendirmesi yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 18 Nisan’da parti genel merkezine astırdığı dev pankart ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti hükümetine Suriyeli sığınmacılar konusunda dört soru sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP iktidarına göçmenler hakkında 4 soru yöneltmişti. 18 Nisan’da parti genel merkezine de asılan pankartta yöneltilen sorular şöyle olmuştu:

1- Sığınmacıların gerçek kimlik bilgilerini ispatlamalarını talep ettiniz mi?

2- Neden vatandaşlık dağıtıyorsunuz, neye hazırlanıyorsunuz?

3- Vatandaşlık verirken güvenlik soruşturması yapıyor musunuz?

4- Sınırımızdan kaçak geçişlere bilerek neden izin veriyorsunuz?

Kılıçdaroğlu’nun bu yöndeki sorularını diğer muhalefet partileri tarafından da dile getirildiğini anımsatan Murat Yetkin, yetkinreport.com’da yayımladığı yazıda “Bu soruların altında iki temel kaygı vardı. Birincisi, Suriyeli sığınmacılarla birlikte kimliklerini gizleyen teröristlerin de Türkiye’ye giriş yapıp burada yerleşik duruma geçmesi. İkincisi de AK Parti’nin göçmenleri seçmen yaparak 2023’te oy avantajı sağlayacağı iddiaları. Suriyeli nüfus özellikle güney illerinde nüfus yapısını değiştirecek çokluktaydı” şeklinde değerlendirdi.

PANKARTIN ARDINDAN ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Asılan pankartın ardından Erdoğan’ın bu konuda açıklama yaptığını belirten Yetkin, Erdoğan’ın şu sözlerini hatırlattı: “Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”

Erdoğan’ın, “Biz seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz’ diyor. Biz göndermeyeceğiz” şeklindeki eski açıklamalarına da dikkat çeken Yetkin, “Erdoğan böyle dedikten sonra Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, ‘Hemen gönderilsinler’ kampanyası başlatmış, milliyetçi ve ülkücü kesimde de tepkinin yükselmesine neden olmuştu. Bu nedenle ZP’nin nefret söylemi gerekçesiyle kapatılmak isteniyor” dedi.

BAHÇELİ AYARI

Murat Yetkin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu konuda “siyaset ayarı” verdiğini savunarak, ‘Düzensiz göç istilaya dönüşüyor’ sözlerini hatırlattı. Bahçeli o açıklamaların devamında, “Önümüzdeki bayram günlerinde ülkelerine gidebilen Suriyeli sığınmacıların tekrar geri dönmesine gerek yoktur” demişti.

“ERDOĞAN VE BAHÇELİ’YE KILIÇDAROĞLU’NUN DEDİĞİNE GELİYOR”

“Erdoğan’ın da Bahçeli’nin de Kılıçdaroğlu’nun yıllardır söylediği noktaya doğru geldiği görülüyor” diyen gazeteci Yetkin, Kılıçdaroğlu’nun 19 Nisan’daki açıklamasını anımsattı:

“3 milyon 800 bin Suriyeliyi besliyoruz. Her halde anket yaptırdı ve halkın da bu siyasetine karşı olduğunu gördü. Bu halkın nabzını tutan, ırkçılık yapmayan partinin de CHP olduğunu gösteriyor.”

ÖZHASEKİ VE İSTİFA EDEN MHP’Lİ ERSOY

Bu konuda bir ‘ayrıntının’ daha olduğunu belirten Murat Yetkin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve disipline sevk edildikten sonra MHP’den istifa eden Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’a dikkat çekti.

Mehmet Özhaseki’nin, “Sığınmacılar giderse çoğu şehrin ekonomisi çöker” sözlerini hatırlatan Yetkin, “Bunun anlamı Türk vatandaşına asgari ücret ödemekten, vergisini vermekten kaçınan kimi işverenlerin Suriyeli, Afgan ve Afrika ülkelerinden sığınmacıları adeta köle işçi gibi çalıştırmak istedikleri, AK Parti’nin de buna göz yumduğuydu” ifadelerini kullandı.

MHP’li Ersoy hakkında ise Yetkin, “Geçim sıkıntısından şikâyet ettiği için disipline verildikten sonra MHP’den istifa eden Baki Ersoy’un da Kayseri milletvekili olması tesadüf müdür?
Tabandaki işsizlik ve geçim sıkıntısı zorlaması, iktidar cenahındaki hesapları bozmuş görünüyor.
Peki, AK Parti-MHP’nin bu dönüşünde sadece kendi tabanlarından sığınmacılar siyasetine gelen tepkiler midir?” diye sordu.

‘SOPA POLİTİKASINDAN HAVUÇ POLİTİKASINA’

“Uluslararası gelişmelerin de bunda etkisi olduğunu” belirten Murat Yetkin, ABD’nin Türkiye politikasına dikkat çekti. Yetkin yazısını şu sözlerle sonlandırdı:
“Rusya’nın istila hareketiyle başlayan Ukrayna Krizi bütün uluslararası ilişkiler atmosferini değiştirdi. ABD’nin stratejik çıkarları öylesini gerektirdiği için Türkiye’ye yakınlaşma işaretleri vermesine neden oldu; F-16’dan sonra F-35 konusunda da sopa politikasından havuç politikasına dönme işaretleri var. Rusya ise NATO içinde Türkiye gibi bir kanaldan vaz geçecek gibi görünmüyor. Bu gelişmeler er ya da geç Suriye’de yansımasını bulacaktır. Türkiye’nin bu ortamda Irak’taki PKK kamplarına yönelik, ‘Pençe-Kilit’ adı altında yeni bir harekât başlatması da öyle. Erdoğan’ın Suriyeli sığınmacılar siyasetinin kullanım ömrü de doluyor olabilir. Yine de bu dönüşte başta Kılıçdaroğlu olmak üzere muhalefet liderlerinin ısrarlarının payı yadsınamaz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Ekrem İmamoğlu'ndan 2028 mesajı: Adaylar şimdiden belli mi? Saray’a dakikada bir asgari ücret Sokakta kazanacağız Mehmet Uçum'dan '50+1' vurgulu yeni anayasa mesajı ‘6’ eskidi ‘8’ istedi