Noam Chomsky: Trump görevi bırakmazsa 82. Hava İndirme Tümeni onu saraydan zorla çıkaracak

ABD’de 22 başkanlık seçimi geçiren Chomsky, Biden’ın kazanması durumunda Trump’ın görevi bırakmamasını beklemediğini belirtti ve “Böyle bir durumda Ordunun görevi bellidir; 82. Hava İndirme Tümeni onu saraydan zorla çıkaracaktır" diye konuştu.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Noam Chomsky, iklim krizi, nükleer savaş tehdidi ve artan otoriteryanizmin, insan türünü yok olma riskiyle karşı karşıya bıraktığını belirtti.

Chomsky New Statesman'a verdiği röportajda, günümüzdeki tehlikelerin 1930'lardakilerini aştığını belirterek "insan tarihinde böyle bir şeyin hiç yaşanmadığını" sözlerine ekledi.

Chomsky, “Nazizmin Avrasya’nın çoğunu hakimiyeti altına aldığı zamanları çok net hatırlayacak yaştayım. ABD’li askerler savaşın ABD ve Almanların baskın olduğu iki bölgeyle sonuçlanacağını bekliyordu. Ama bu kadar korkunç olan bu durum bile şu an yaşıyor olduğumuz, gezegende örgütlü insan yaşamının sonuna gelmesine benzemiyordu” diye konuştu.

Bernie Sanders ve Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis tarafından Sağ otoriteryanizmle mücadele etmek için kurulan yeni bir organizasyon olan İlerici Enternasyonal Zirvesi öncesi kendisiyle röportaj yapılan Chomsky, insanlığın “çok ciddi krizlerin şaşırtıcı bir şekilde bir araya geldiği bir kavşak noktasında olduğunu” belirtti.

91 yaşındaki Dilbilimci, büyüyen nükleer savaş ve çevre felaketiyle demokrasinin bozulmasının birleştiğini vurgulayarak, “türümüzü yok olma tehdidi altında bırakan ilk iki varoluşsal krizle başa çıkma noktasında tek umudunun bu krizlerle başa çıkacak programlar geliştirmeye katkı sağlayan angaje ve bilgili yurttaşlardan oluşan dinamik bir demokrasi” olabileceğini sözlerine ekledi.

DÜNYADA YENİ BİR "GERİCİ ENTERNASYONAL" OLUŞTU

Trump’ın bu üç tehlikeyi de arttırmayı başardığını belirten Chomsky, ABD hükümeti yürütmesinin, “bir grup dalkavuk” dışında her türlü muhalif sesten arındırıldığını vurguladı. Trump’ı; Brezilya, Hindistan, İngiltere, Mısır, İsrail ve Macaristan’dan oluşan yeni bir “gerici enternasyonalin” baş temsilcisi olarak tarif etti ve şöyle konuştu: “Batı Yarımküresinde baş aday Başkan Trump’ın ufak çaplı klonu olan Bolsonaro’nun Brezilya’sı. Ortadoğu’da bu, aile diktatörlüklerine, dünyadaki en gerici devletlere dayanıyor. Sisi yönetimi, Mısır’ın başına geçen en kötü diktatörlük. İsrail ise şimdiye kadar ancak teleskopla görebileceğiniz denli bir sağ noktaya kaydı, neredeyse gençlerin yaşlılardan daha gerici olduğu tek ülke durumunda…”

Modi’nin, Hindistan’da Müslüman nüfusu ciddi bir şekilde baskı altında tutarak Hindistan’ın seküler demokrasisini tahrip ettiğini belirten Chomsky, gerici liderlere Avrupa’dan da örnekler verdi: “Proto-faşist bir devlet yaratan” Macaristan başkanı Orban, mültecilerin Akdeniz’de boğulmasını izleyen İtalyan lider Salvini’nin yanı sıra İngiltere’de “amacına hizmet etmezse” Nigel Farage’ın Boris Johnson’ın yerine “daha uygun bir aday” olacağını sözlerine ekledi.

Chomsky; John McDonnel, romancı Arundhati Roy ve eski Ekvador Başkanı Rafael Correa gibi isimlerden oluşan İlerici Enternasyonal’i ise “azınlığın özel çıkarları için değil, genel nüfusun ihtiyaç ve kaygıları için (…) adalet, barış, demokratik katılıma adanmış kişilerin, değişen ekonomik ve sosyal kurumların esnek koalisyonu” olarak tanımladı.

“TRUMP SEÇİMİ KAYBETMESİ HALİNDE BIRAKMAZSA, 82. TÜMENİN GÖREVİ BELLİDİR”

ABD’de 22 başkanlık seçimi geçiren Chomsky, Biden’ın kazanması durumunda Trump’ın görevi bırakmamasını beklemediğini belirtti ve “Böyle bir durumda Ordunun görevi bellidir; 82. Hava İndirme Tümeni onu saraydan zorla çıkaracaktır" diye konuştu.

Chomsky; ABD’li solcuları, bu Kasım ayında yapılacak seçimlerde Biden’ı desteklemeye ve onu ilerici bir ajanda takip etmeye zorlamaya çağırarak, “reel politika sürekli aktivizmdir, bu şekilde veya başka şekilde” diye belirtti.

Ünlü dilbilimci, “İngiltere’de (olsaydım) Corbyn'in adaylığında bizzat ona oy kullanırdım ancak çoğu zaman soru ('kime oy verdiğiniz' değil), ‘Kime karşı oy verdiğinizdir’” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İsrail'de polise bıçaklı saldırıda bulunan Türk vatandaşı öldürüldü Öğrenciler ayakta, polis dayakta Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı Londra'daki kılıçlı saldırıda 13 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti