Nomad: İyi müzik yapmak istiyorum

2002 yılından beri son yıllarda en çok dinlenen müzik türü olan rap müziği yapan İzmirli sanatçı Nomad “Albüm yapayım, single yapayım düşüncesinde değilim sadece iyi müzik yapmak istiyorum” dedi .

Berkay SAĞOL

İzmirli rap sanatçısı olan, 2002 yılından bu yana Türkçe sözlü rap müzik yapan Nomad, Türkiye’de rapin henüz popüler olmadığı ve yeraltı müziği olarak görüldüğü dönemlerden bugüne kadar rap müziğiyle uğraşıyor. Aynı zamanda İzmir’de yaşayan ve Karşıyaka’da pizzacılık yapan Nomad, rapin yayılmasında katkıda bulunan öncü rap sanatçılarından biri olarak nitelendiriliyor. Nomad ile müziği ve rapi konuştuk.

Türkiye’de rap son dönemde en çok dinlenen müzik türü oldu. Siz başlarken rap müziği daha yeraltı müziği şeklindeydi. Bu gelişim sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu süreci ilerleme olarak görüyorum özellikle maddi açıdan çok ciddi ilerleme var. Önceden böyle bir şey yoktu, paramız yoktu. Müzik yaparken cebimizden para harcıyorduk. Gerçi rapten günümüzde de hâlâ milyonlar kazanılmıyor. Bu paraları kazanan bir avuç sanatçımız var. O da herhâlde iki elin parmaklarını geçmez. Bunların da bir kısmı çok iyi kazanıyor bir kısmı da kendine yetecek kadar kazanıyor. Geri kalanlar doğru dürüst para kazanmıyordur diye tahmin ediyorum.

Biz bir araya gelip konser veriyorduk. Diğer rap sanatçılarıyla birbirimizin konserlerine çıkıyorduk. O dönemde daha tanınmış sanatçılar bize destek çıktılar. Şimdi gelinen süreçte bu yan yana gelişler pek yok ama bu da çok normal. Şu anda rap sanatçıları çok ciddi paralar kazandığı için böyle bir inşa durumu söz konusu ama rap müziği açısından, hip hop kültürü açısından ilerleme var. Pozitif mi negatif mi onu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Farklı şehirlerden mc’ler bir araya gelerek sekiz projeleri yaptınız. Şimdiki yapılan müzikleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
8 MC bir araya geldik. Stüdyoya girdik Anıl Piyancı’nın Yeşil Oda’da, Anıl’ın kendi markası. Herkes kendi bölümünü yazdı ve okudu sonra sahile çıkıp çektik. Kameranın arkasında da ben ve bir arkadaşımız daha vardı, beraber çektik. Hepimiz de arkadaştık, abi kardeştik zaten. Biraz spontane ve güzel bir iş oldu. O iki şarkı hâlâ söylenmeye ve dinlenmeye devam ediyor. Bizim dönemimizde, biz kendimizi bir birimize kanıtlamak zorundaydık. İyi lirik yazmak, söz yazmak çok önemliydi. Bence hâlâ öyle olmalı. Bir arkadaşım ‘Artık dinleyici yok müşteri var’ dedi. Eskiden dinleyici vardı, ne söylediğine bakıyordu. Aslında şimdi de bence hâlâ dinleyici var ama çok iyi müzik yapmak gerekiyor. İyi söz yazan MC’ler de var tabi. Artık insanlar eğlenmek, kafa dağıtmak istiyor. Günün problemleriyle kesinlikle ilgilenmek istemiyorlar. Tabi kötü sözler de mevcut, yok değil. Pop müzikte de öyleydi. Arabeskte de öyleydi. Şimdi rapte de öyle oldu. Biz de bir dönemi yaşayıp göreceğiz.

Müziğe bir süre ara verdiniz. O dönem sizin için nasıl geçti? Tekrar başladıktan sonra rap müzik bıraktığınızdan nasıl fark gösterdi?
Müziğe hiç ara vermedim, üretmeye hep devam ettim sadece yayınlamadım. Hâlâ düzenli olarak yazıyorum her gün. Bizim dönemle şimdiki dönem arasında dediğim gibi maddi açıdan çok büyük fark var. Ses kalitesi açısından da artık daha kaliteli bir dönem içeresindeyiz. İnsanlar daha kaliteli seslere daha çabuk ulaşabiliyorlar. Eskiden daha uygun fiyatlara stüdyoya girip kayıt yapabiliyorduk. Şimdi çok pahalı oldu. Lirikal anlamda bir düşüş var ya da insanlar kendilerini ancak bu kadar ifade edebiliyorlar. Ben lirikal anlamda daha iyi olmasını beklerim mesela. Yurt dışına baktığımızda söz yazımının somut örnekler üzerine kurulu olduğunu görüyoruz. Türkiye’de bu pek yapılmıyor bilinmiyor daha doğrusu.

İzmir Türk Hip Hop kültürüne büyük yıldızlar kazandırmış. İzmir rap için nasıl bir öneme sahip? Önümüzdeki süreçte sizden nasıl projeler göreceğiz?
İzmir sadece rap için değil birçok sanatçı yetiştirmiş bir yer. Bu İzmir’in kültüründe var. Özgür olması, rahat olması, farklı tarzlara açık olması, kalabalık olması, Batı’ya yakın olması bunu önemli ölçüde etkiliyor. Ama eminim Karadeniz’den, İç Anadolu’nun bilmediğimiz taraflarından kim bilir ne MC’ler yetişiyordur da haberimiz yoktur. Çok büyük paralar kazanma gibi bir derdim yok. Müziğimi yapıp koyuyorum dinlemek isteyen dinleyebilir. Yeni çalışmalarım var. Ne zaman gelir bilmiyorum ama var. Biraz reggae daha çok rap olacak şekilde. Albüm yapayım, single yapayım düşüncesinde değilim sadece iyi müzik yapmak istiyorum. Benim derdim müziğimi en iyi şekilde yansıtmak ve ortaya güzel bir şey çıkarmak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İzmir’in 1 Mayıs tarihi Çanakkale kül soluyacak Kaderine terk edilen köy okulları yeniden açılmalı Özel bölgeye RES yapılacak İzmir’de 1 Mayıs’a çağrı: Umutlarımızı ve taleplerimizi dile getireceğiz