Normalleşmek için henüz çok erken

Bakan’ın açıkladığı verilere göre Covid-19 vakalarındaki düşüş sürüyor. Bununla birlikte de ‘normalleşme’ tartışması başladı. İTO, “Yanlış kararın bedeli ağır olur” dedi. İBB Bilim Kurulu, normalleşme için bayram sonrasını gösterdi

UĞUR ŞAHİN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre ülkede günlük koronavirüs vakalarındaki düşüş sürüyor, taburcu olan hasta sayısı ise yükseliyor. Bunun üzerine de ‘normalleşme’ tartışmaları başladı. Ancak yalnızca PCR testi ‘pozitif’ vakalar esas alınsa dahi Türkiye, dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında 8’inci, ölüm sayısında 12’nci sırada. Uzmanlara göre durum hâlâ ciddiyetini koruyor.

Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, ‘normalleşmek’ için henüz erken olduğu görüşünde. Aynı zamanda TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi olan Prof. Dr. Pala’ya göre, detaylı açıklanmayan veriler büyük sorun teşkil ediyor.

Prof. Dr. Pala, şunları dile getirdi:

Verileri bilmiyoruz: Türkiye’de yeniden hayatın belli bir akışa yönelmesini tartışabilmek için il bazında ve ilçe bazında bilgilere ihtiyaç var. Bakan, İstanbul için Vuhan benzetmesi yapmıştı. Vuhan benzetmesi yapılan bir şehirle, olguların görece az görüldüğü şehirleri aynı biçimde ele almak çok gerçekçi olmayacaktır. Dolayısıyla en önemli yaklaşım ayrıntılı verilerin paylaşılması ve bu veriler üzerinden değerlendirme yapılmasıdır. Bugün itibariyle hâlâ ölümlerin yaş ve cinsiyet dağılımını bilmiyoruz. Bunu bilmeyince de neye göre ‘normalleşmeyi’ tartışacağız?

Yasak bitti, trafik yaşandı: Bir yandan geçen gün itibariyle günlük ölüm sayımızın 60’a inmiş olması çok memnuniyet verici bir gelişme olsa da bunun nereye doğru gidebileceğini öngörmüyoruz. Daha önce ‘20 Nisan’da bir tepe noktası olur, giderek azalır, mayıs sonunda salgın eğrisinde baya bir azalma görülür, haziranın ortasında da salgın etkisini yitirir’ diye konuşmuştuk. Bu tahminlerimiz hemen hemen karşılanıyor ancak hastalığın kendisi ikinci, üçüncü veya dördüncü dalga olarak tekrar gelme olasılığına sahip olduğu için; ayrıntılı veriler olmadan hangi önlemleri gevşetebileceğimizi kararlaştırmak çok mümkün değil. Toplumun risk algısı konusunda da bence Türkiye’de ciddi bir problem var. Üç günlük sokağa çıkma yasağı bitti, yasak biter bitmez gündüz trafiği gibi trafik yaşandı.

Gevşeme planı doğru değil: Bulaş kaynaklarını ortadan kaldırmazsanız, hastalığın toplumda yayılım hızını azaltmazsanız, hızla ikinci dalga olarak karşımıza gelme potansiyeline sahip. İki ülkeye bakalım: Singapur ve Japonya. Birkaç hafta öncesine kadar bu ülkeleri dünyaya pandemi sırasında iyi mücadele eden ülkeler olarak gösteriyorduk. Şimdi her ikisi de ikinci dalganın başlamış olduğu haberleriyle karşımıza çıkıyor. Bütün veriler elimizde olsa dahi, salgın eğrisine baktığımızda önümüzdeki 3-4 hafta boyunca çok ciddi bir gevşeme planlaması doğru olmayacak. 65 yaş üstündeki yurttaşlarımız, 20 yaş altındaki gençler ve çocuklar için her gün nefes alma olanağı sağlayacak bir düzenleme tartışılabilir.

Ayrı önlem zorunlu: İstanbul’a özgü önlemler almak zorunlu. PCR testi pozitif çıkmadan hayatını kaybedenlerle ilgili özellikle sağlık çalışanları açısından ciddi bir problem var. Bunların meslek hastalığı ve iş kazası olarak kayıtlara girmemesi, geride bıraktıkları için özlük hakları kaybına yol açıyor.

YANLIŞ KARARLARIN ‘BEDELİ AĞIR’ OLUR

İstanbul'da 4 bin 500'ün üzerinde sağlık çalışanında koronavirüs tespit edildiğini açıklayan İstanbul Tabip Odası (İTO) salgın tehlikesinin ciddiyetini sürdürdüğünü belirtti. Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmek istenmesi konusunda odadan "Erken dönemde alınacak yanlış bir kararın bedeli ağır olacaktır" uyarısı yapıldı.

İBB BİLİM KURULU: NORMALLEŞME BAYRAMDAN SONRAYA KALMALI

İBB Covid-19 Bilimsel Danışma Kurulu, önceki gün bir araya geldi. Toplantının ardından, İstanbul için Şeker Bayramı ve öncesini kapsayacak şekilde kademeli bir şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasının gerekliliğine ilişkin öneriler açıklandı. “Tüm normalleşme adımlarının Bayram sonrasına ertelenmesinin uygun olacağı” görüşü sunuldu. İBB Bilim Kurulu’nun önerileri şöyle:

►Ramazan Bayram süresince arife gününü de içerecek şekilde 4 gün sokağa çıkma kısıtlaması yapılması zaruridir.

►7 gün süresince sokağa çıkma kısıtlama uygulanması yapılması ve bu uygulamanın bir an önce ilan edilmesi önerilir.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı