ODTÜ'lü öğrenciler: Ağır çalışma koşulları ve tedbirsizlikler emekçilerin yaşamına mâl oluyor

Bartın'ın Amasra ilçesinde TTK maden ocağında yaşanan patlamaya ilişkin bir basın açıklaması yapan ODTÜ öğrencileri, ağır çalışma koşulları ve tedbirsizliklere dikkat çekti. "Üretimi, insanı değil kârı önceleyen biçimde şekillendiren kapitalist sisteme, AKP başta olmak üzere sistemin tüm temsilcilerine hesap soruyoruz" denilen açıklamada, hayatları hiçe sayan sisteme ve temsilcilerine karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Nazlıcan UZUNER

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, 14 Ekim'de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen ve 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin bir açıklama yaptı.

Patlamanın kaza değil, ihmal ve tedbirsizlikler sonucu gerçekleşen bir iş cinayeti olduğu ifadelerine yer verilen açıklamada, 15 Ağustos'ta da Ankara'da yine ihmaller sonucu Pasifik İnşaat’ta 2 kişinin hayatını kaybettiği anımsatıldı.

"Bartın’dan, Merkez Ankara’ya ağır çalışma koşulları ve tedbirsizlikler emekçilerin, öğrencilerin yaşamına mâl oluyor" denilen açıklamada, insan hayatını hiçe sayan bu sistem ve temsilcilerinin karşısında olunması gerektiği kaydedildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"14 Ekim Cuma günü Bartın’ın Amasra ilçesinde maden ocağında saat 18.45 sıralarında grizu patlaması meydana geldi. Patlamanın sonucunda en az 41 işçi hayatını kaybetti. Sayıştay 2019 raporunda grizu patlama riskinin arttığını söylemişken, AFAD trafo kaynaklı patlama, TTK kaza açıklaması yaptı. Meslek odalarının açıklamaları ve Sayıştay raporu patlamanın kaza olmadığını, ihmal ve tedbirsizlikler sonucu gerçekleşen bir iş cinayeti olduğunu gösteriyor.

'ÇALIŞANLARIN YAŞAMLARI İÇİN GEREKEN ÖNLEMLERİ ALMIYORLAR'

15 Ağustos 2022 tarihinde, Hacettepe, ODTÜ ve Atatürk Üniversitesinden üç arkadaşımızın Pasifik İnşaat’ın Ankara’da yaptığı ‘Merkez Ankara’ projesinin inşaatında ihmaller altında fırtınaya rağmen çalıştırıldığını öğrendik. 2 arkadaşımız hayatını kaybetti, bir arkadaşımız yaralandı.

Bartın’dan, Merkez Ankara’ya ağır çalışma koşulları ve tedbirsizlikler emekçilerin, öğrencilerin yaşamına mal oluyor. Patronlar kar etsin diye, uyarılara rağmen grizu patlamasının önlemi alınmadan çalıştirilan maden işçileri, fırtınaya rağmen çalıştırılan öğrenciler yaşamını kaybediyor. Bizlerin emeği ile geçinenler Soma’da madencilerin fıtratı derken, Amasra’da kader planı diyorlar. Çalışanların yaşamları için gereken önlemleri almıyorlar.

'YAŞANANLARIN KADERİN BİR PLANI OLMADIĞINI BİLİYORUZ'

Bizler ODTÜ öğrencileri olarak bu yaşananların kaderin bir planı olmadığını biliyoruz. İşçiler ve çalışan stajyer öğrenciler için gerekli önlemlerin sadece kâr hırsı için alınmadığını görüyoruz. Üretimi, insanı değil kârı önceleyen biçimde şekillendiren kapitalist sisteme, AKP başta olmak üzere sistemin tüm temsilcilerine hesap soruyoruz ve tüm sıra arkadaşlarımızı halkın, gençlerin hayatlarını hiçe sayan bu sistemin ve temsilcilerinin karşısında mücadeleye çağırıyoruz!

İş güvenliği onlemleri alınsın! Katliamın tüm sorumluları yargılansın!"

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı