Onur Yaser Can’ın ölümüyle ilgili 4 polis, 12 yıl sonra hakim karşısına çıkacak

ODTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu Onur Yaser Can’ın intiharı sonrası 4 polis ve 1 bilirkişi hakkında başlatılan yargılamanın ilk duruşması bugün, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Onur Yaser Can’ın ardından annesi de hayatına son vermiş, babası ise sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirmişti. BirGün’e konuşan Onur Yaser Can’ın kardeşi Ezgi Sevgi Can, anne-babasının mücadelesini sürdüreceğini vurguladı. Can, iddianamenin eksik olduğunu, işkenceden bahsedilmediğini belirtti.

Dilan ESEN

Onur Yaser Can, 2 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Beyoğlu’nda narkotik polisi tarafından gözaltına alındı. İfadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bundan iki gün sonra, ‘tutanaklarda eksiklik olduğu’ gerekçesiyle tekrar karakola çağrıldı. 23 Haziran 2010’da tekrar ifadeye çağrılan Can aynı gün yaşamına son verdi.

İntiharının ardından annesi Hatice Can, oğlunun pantolonunun arka cebinde, üzerinde çıplak aramaya maruz bırakıldığına ilişkin ifadelerin yazılı olduğu bir not buldu. Onur Yaser Can’ın ailesi adalet mücadelesine başladı ancak anne Hatice Can, yaşadığı acıya dayanamayarak 2014 yılında yaşamına son verdi. Baba Mevlüt Can ise sağlık sorunlarından dolayı 2019 yılında hayatını kaybetti.

VALİLİK SORUŞTURMA İZNİ VERMEMİŞTİ

Onur Yaser Can’ın ölümünün ardından yapılan yargılamada iki polis, ‘evrakta sahtecilik’ suçundan ayrı ayrı altı yıl beş ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Bu dosya Yargıtay’da onanmayı beklerken dava sürdüğü sırada İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 polis ve 1 bilirkişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. İstanbul Valiliği, soruşturma izni vermedi. İtirazlar sonucu soruşturma izni verilmemesine ilişkin karar geçen yıl kaldırıldı ve polisler hakkında dava açıldı.

Davada, biri meslekten ihraç edilen başkomiser olan 4 polis, ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme’, bir bilirkişi ise ‘gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme’ suçlarından yargılanıyor.

Yargılamanın ilk duruşması bugün saat 10.00'da Çağlayan'da bulunan İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

"İDDİANAME EKSİK, İŞKENCEDEN BAHSEDİLMİYOR"

BirGün’e konuşan Onur Yaser Can’ın kardeşi Ezgi Sevgi Can, babası Mevlüt Can’ın polisler hakkındaki kararı göremediğini söyledi. Can, şunları dile getirdi:

Ezgi Sevgi Can

“Av. Mehmet Ümit Erdem’le diğer polisler hakkında da suç duyurusunda bulunduk. 2 kere valilik izin vermedi, bizim ısrarlarımız sonucunda bölge idare mahkemesi ‘izin verilsin’ dedi. 4 polisten biri eski başkomiser, FETÖ’den ihraç edilmiş. Diğerleri farklı şehirlerde polis memurluğu yapıyorlar. Eksik bir iddianame çünkü işkenceden bahsetmiyor bile. Yargılanacak polisler işkenceyi bizzat yapan ‘ince arama’ diye tabir ettikleri cinsel istismar ve işkence suçunu yapanlar. O yüzden bu konuda da suç duyurusunda bulunulmasını dile getireceğim. Yoğun bir katılım bekliyorum, umarım bu katılımın da mahkemece bir anlamı olur. Heyet bu davanın bir işkence davası olduğunu bu kalabalık destek sayesinde anlar diye umuyorum. Annemle babam çok mücadele verdiler ben de onlardan gördüğüm gibi sürdürmeye çalışıyorum.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş!