Operasyon pahalıya patlar

Davutoğlu ve Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD’e yönelik olası bir kara operasyonu için hazır olduğunu söylerken uzmanlar uyarıyor: Operasyon altından kalkılamayacak maliyetlere yol açar

BERİVAN TANRIVERDİ

AKP hükümeti ve Saray’ın Suriye’ye yönelik müdahale arzusu dinmek bilmiyor. IŞİD’e yönelik bir kara operasyonunda Türkiye’nin rol almaya hazır olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu’na dün de Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldı. Erdoğan da hem uçuşa yasak bölge konusunda, hem de kara operasyonu konusunda olumlu gelişmelerin olduğunu kaydetti.
Uzmanlarsa olası kara harekâtı maliyetinin Türkiye’ye pahalıya mal olacağı görüşünde. BirGün’e konuşan Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz operasyon durumunda Türkiye’nin hem Arap âlemiyle hem de komşusu İran’la sıkıntılar yaşayabileceğini söyledi. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu Danışmanı Arif Keskin’e göre ise operasyon altından kalkılamayacak bir maliyete yol açar.

‘Rusya ile ters düşer’
Ünal Çeviköz: ‘Uluslararası toplum mutabık olursa biz buna katılırız’ demek Rusya’nın da İran’ın da kabul edebileceği anlamına gelmiyor. Dolayısıyla burada çıkar çatışmaları çıkabilir. Eğer böyle bir kara kuvveti düşünülür ve bunun içerisine Türkiye katılırsa elbette Türkiye’nin hem Arap âlemiyle hem de komşusu İran’la sıkıntıları olabilir. Suriye’de Batı koalisyonun karşısındaki diğer koalisyon Rusya, Suriye, İran ve Irak ittifakı. İki taraf bu operasyonla ciddi anlamda karşı karşıya gelecek.

Arif Keskin: Türkiye’nin IŞİD gerekçesiyle Suriye’ye girmesi siyasi, ekonomik ve askeri olarak çok ciddi maliyetlere yol açar. O alana girdiğimiz zaman çıkmak zor. Sürekli Türkiye’ye ölüm haberlerinin gelecek olması toplumsal olarak baş ağrıtır. Bu sürecin nerede ve ne zaman biteceğinin belirsiz olması da bir başka önemli sorun. Rusya’nın alana girmesi bir şekilde ABD’yi de farklı davranmaya itti. Washington, Moskova etkisiyle Suriye konusunda daha ‘ciddi’ olmaya yöneldi. Görünen o ki Türkiye bu fırsatı kullanma niyetinde. Fırsattan istifade amaçlarını gerçekleştirmek istiyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı