Operasyonlar sürüyor

Afrika ülkeleri Boko Haram ve IŞİD militanlarına karşı kapsamlı bir operasyona girişti. ABD ve Fransa’nın desteğini alan Nijer, Nijerya ve Çad yüzlerce militanın öldürüldüğünü duyurdu

Nijer, Nijerya ve Çad’ın aralarında olduğu Afrika ülkeleri bölgede faaliyetlerini artıran El Kaide’ye bağlı Boko Haram örgütü ile IŞİD militanlarına karşı operasyonlar yürütüyor. ABD ile Fransa’nın askeri ve silahlı desteğini alan bölge ülkeleri en son yüzlerce militanın öldürüldüğünü açıkladı.

Nijer hükümeti önceki gün yaptığı açıklamada, ülke ordusunun IŞİD’in Sahra Çölü’ndeki mevzilerine askeri operasyonlara başladığını ve bu operasyonlar sırasında IŞİD’li 63 militanın öldürüldüğünü duyurdu. Bu, Mali ve Burkina Faso sınırındaki Nijer’in batı bölgelerinde faaliyet gösteren IŞİD’in uğradığı en büyük kayıp olarak kayıtlara geçti.

Nijer’de IŞİD’li militanlarla ordu birlikleri arasında geçen haftadan itibaren şiddetli çatışmaların yaşandığını aktaran hükümet, bu çatışmaların Mali sınırı yakınlarındaki Tillaberi bölgesinde yoğunlaştığını açıkladı. Çatışmada dört askerin öldüğü, 19 askerin ise yaralandığı belirtildi.

MOTOSİKLET YASAĞI

Hükümet, hedef alınan militanların ‘ağır silahlı olduklarını, çok sayıda araç ve yaklaşık elli motosikletle hareket ettiklerini’ bunun da onlara hareket kolaylığı ve hız sağladığını vurguladı. Nijerli yetkililer geçen yıl, bölgedeki cihatçı militanların sıkça kullanması nedeniyle ülkenin kimi kentlerinde motosiklet kullanımını yasaklayan bir karar almıştı.

ABD VE FRANSA FIRSAT BİLDİ

ABD ve Fransa ise bölgedeki cihatçı faaliyetleri gerekçe göstererek Sahel bölgelerine daha fazla asker konuşlandırma hamleleri yürütüyor. Nijer ordusunun IŞİD militanlarına karşı yürüttüğü operasyonlara Fransa destek verirken Mali’de de ağır silahlar konuşlandırıyor.

Nijer ordusu ise son yıllarda ABD Özel Kuvvetleri tarafından kapsamlı bir eğitime tabi tutuldu. Bu eğitime gerekçe olarak, ‘Nijer’i cihatçı örgütlere karşı korumak’ sunulsa da ABD’nin bölgede faaliyetlerini artırmak amacıyla hareket ettiği biliniyor.

IŞİD’in Nijer’in Tillaberi bölgesinde ülke ordusuna verilen eğitimi denetleyen ABD Özel Kuvvetleri’nden üç askerin ölümüyle sonuçlanan bir saldırı düzenlemesi de ABD’nin bölgeye yerleşme gerekçelerinden biri olmuştu.

ÇAD’DAN HAVA SALDIRISI

Çad’ın Boko Haram militanlarına karşı kapsamlı bir operasyona giriştiği açıklandı. Boko Haram’a ait 5 üssün Çad ordusu tarafından hava operasyonuyla imha edildiği bildirildi. Çad Cumhurbaşkanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ‘Bouma Öfkesi’ adı verilen operasyon kapsamında Nijer ve Nijerya sınırlarında bulunan hedeflere yönelik imha operasyonunun yürütüldüğü kaydedildi.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Sahel bölgesindeki El Kaide ve IŞİD’e bağlı militanların, bazen yerel etnik gruplar arasındaki çatışmalarla da örtüşen şiddet olayları sırasında geçen yıl Mali, Nijer ve Burkina Faso’da 4 bin kişi hayatını kaybetti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri: Gözaltı sayısı bine ulaştı Öğrenciler ayakta, polis dayakta Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor