Paris'te Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında silahlı saldırı: 3 can kaybı

Fransa'nın başkenti Paris'te otoyolda etrafa ateş açılması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nin yakınlarında gerçekleştiği belirtilen saldırının ardından bir kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Saldırgan hakkında daha önce de Paris'in 12. bölgesindeki bir göçmen kampına "silahlı ırkçı saldırı" düzenlemek suçundan soruşturma açıldığı bildirildi. Hayatını kaybeden üç kişiden birisinin Kürt şarkıcı Mîr Perwer olduğu kaydedildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te, Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında 70 yaşlarında bir kişinin düzenlediği bildirilen silahlı bir saldırı meydana geldi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti. İlerleyen saatlerde yaralılardan birinin daha yaşamını yitirdiği ve can kaybının 3'e yükseldiği bildirildi.

Le Parisien gazetesi, saldırının Ahmet Kaya Kültür Merkezi çevresinde gerçekleştiğini aktardı.

Le Parisien'in haberine göre, başkentin 10. Bölgesi'ndeki Enghien Caddesi'nde bir kişi, etrafında bulunan kişilerin üzerine silahla ateş açtı. Saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Paris Emniyeti'nden yapılan açıklamada, saldırının gerçekleştiği yerde bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, kurtarma ekiplerinin müdahalesi ve güvenlik gerekçesiyle bölgenin boşaltılması çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: AA

Saldırının ne amaçla yapıldığına ilişkin henüz resmi bir açıklama olmadı.

SALDIRGAN DAHA ÖNCE GÖÇMEN MERKEZİNE SALDIRMIŞ

Fransız basınında, saldırganın, Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'ten emekli bir Fransız vatandaşı olduğu belirtildi.

Haberlerde, saldırganın daha önce de 2 kez cinayete teşebbüs ettiğinin polis kayıtlarına geçtiği, ayrıca 12 Kasım 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve 2 kişiyi yaraladığı bilgisine yer verildi.

Saldırının gerçekleştiği Paris'in 10. bölgesinde, Türkiye'den gelen göçmenlerin çok sayıda lokanta, market, berber, kuyumcu gibi iş yerleri bulunuyor.

"IRKÇI SALDIRI OLMA İHTİMALİ İNCELENİYOR"

Paris Başsavcısı Laure Beccuau da yaptığı açıklamada ölü sayısının üçe yükseldiğini belirtti. Başsavcı, saldırganın daha önceden Fransız polisinin takip ettiği birisi olduğunu söyledi. Savcı yaptığı açıklamada, saldırının ırkçı saiklerle düzenlenmiş olabileceği ihtimalinin de değerlendirildiğini ifade etti.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne da saldırıda yaşamını yitirenler için taziyelerini ileterek saldırganı yakalayan polisleri de tebrik etti. Borne, olaya yönelik soruşturma açıldığını teyit etti.

MACRON'DAN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırıya ilişkin Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Macron, "Fransa Kürtleri Paris'in ortasında hain bir saldırının hedefi oldu. Kalbimiz kurbanlar ile aileleri ve yakınları için yaşam mücadelesi verenlerle." ifadesini kullandı.

Macron ayrıca, saldırgana müdahale eden Fransız polisini tebrik etti.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Saldırganın kimliği de basında "William M." olarak açıklandı.

Polis, saldırganın Paris'in 2. Bölgesi'ndeki evinde arama çalışmalarını sürdürüyor.

Saldırganın gözaltına alındıktan sonra saldırıyı "ırkçı" saikle düzenlediğini söylediği iddia edildi.

HDP: SALDIRININ AZMETTİRİCİLERİNİ TAHMİN EDEBİLİYORUZ

Fransa'nın başkenti Paris'teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne düzenlenen saldırıda 3 kişinin ölmesiyle ilgili HDP'nin Resmi Avrupa Temsilciliği de Twitter üzerinden bir açıklama yaptı.

Paylaşımda "Fransız BFMTV'nin son haberine göre, Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne düzenlenen saldırıda iki kişi öldü. Birkaç kişi yaralandı. Bu ölümcül saldırının azmettiricilerinin kim olduğunu tahmin edebiliyoruz. Avrupa'daki Kürt halkıyla acilen dayanışma çağrısı yapıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

DEMİRTAŞ'TAN PAYLAŞIM

Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Paris saldırısına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.

Paylaşımını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u etiketleyen Demirtaş, "Paris Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezine yapılan saldırıyı kınıyorum. Yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve halkımıza baş sağlığı, yaralılara şifa diliyorum. Saldırının tüm yönlerinin ortaya çıkarılması Fransa makamlarının sorumluluğundadır. Takipçisi olacağız" dedi.

Demirtaş, aynı açıklamayı Fransızca olarak da paylaştı.

"ÖLENLERDEN BİRİSİ KÜRT ŞARKICI MÎR PERWER"

Fransa’da bulunan yazar İbrahim Seydo Aydoğan, saldırıya ilişkin Rûdaw yayınında yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden üç kişiden birisinin Kürt şarkıcı Mîr Perwer olduğunu söyledi.

"KÜRT DÜKKANLARINA SALDIRARAK BÜYÜK BİR KATLİAM YAPMAK İSTİYORDU"

Saldırganın Kürt dükkanlarına saldırarak büyük bir katliam yapmak istediği söyleyen Aydoğan, şunları kaydetti:

"Kürt derneğine ve yakınında bulunan birkaç işyerine saldırı düzenledi. Saldırı 5 dakika sürüyor. 3 Kürt şehit oldu, isimleri de var. Bunlar aktivist ve sanatçı. Burada Kürt davasına sahip çıkan kişiler. 2 kişinin ismini biliyoruz, biri Evin adlı bir kadın diğeri ise genç sanatçı Mir Perwer. Diğeri de bir erkek. Hepsi Türkiye nüfusuna kayıtlı. Ben olay yerine varınca polis onu tutuklamıştı. Profesyonel birine benziyordu. Çok planlı ve hazırlıklı gelmiş. Çantasında çok fazla şarjör vardı, gelip Kürt dükkanlarına saldırarak büyük bir katliam yapmak istiyordu. Bildiğimiz kadarıyla 2 şarjör boşaltmış. Derneğin karşısındaki dükkana yönelip Kürt gençleri de öldürmek istemiş. Ama Kürt gençler onun üzeirne atlayıp onu yakalamış. Üzerinde durarak polisin gelmesini beklemişler."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Hedefteki Sanchez için ‘Görevde kal’ protestosu Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı Avrupa’nın vatansız azınlığı: Çingeneler G7 İklim, Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı protestolarla başladı Frankfurt'ta 'BirGün 20. yıl' kutlaması