Romanlar kentin dışına sürülüyor

Derin bir yoksulluk içinde yaşayan Romanlar için Cumhurbaşkanı tarafından yeni eylem planı açıklandı. Marmara Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk kentin dışına sürülmek istendiklerini hatırlattı.

Berkay SAĞOL

Türkiye’de her geçen gün daha da artan hayat pahalılığı ve ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerden biri de Romanlar. Sosyal hayattan eğitime ve sağlığa kadar hayatın birçok alanında ayrımcılığa maruz bırakılan Romanlar için “Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi (2023-2030) ve I. Aşama Eylem Planı (2023-2025) ile İlgili 2023/2 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi", Resmi Gazete’de yayımlandı. Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk, söylenenlerin hepsinin önceki planlarda olduğunu ancak hiçbirinin yapılmadığını ve seçim öncesinde Romanların gözünün boyanmaya çalışıldığını ifade etti.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan genelgede, 8 Nisan gününün ülke genelinde ‘Romanlar Günü’ olarak kutlanması kararlaştırıldı. 2023-2030 yıllarını kapsayan strateji belgesinin hazırlandığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayıMlanacağı aktarılan genelgede, şu ifadelere yer verildi: “Anılan Strateji Belgesi ve Eylem Planlarının uygulamasının tamamlanmasıyla birlikte Roman vatandaşlara yönelik çalışmaların devam etmesini temin etmek üzere hazırlanan 'Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi (2023-2023) ve I. Aşama Eylem Planı (2023-2025) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanacak ve ilgili tüm paydaşlar tarafından uygulamaya konulacaktır.”
Genelgede ayrıca, “Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan Roman vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanabilmesi için eğitim, sağlık, istihdam, barınma, sosyal hizmet ve yardım gibi alanlarda yürütülen çalışmalarla sosyoekonomik refah seviyelerinin yükseltilmesi ve sosyal uyumlarının güçlendirilmesi yolunda önemli politikalar hayata geçirilmektedir” denildi.

Herkesin bildiği şeylerin tekrar yazıldığını belirten Öztürk, “2016-2021 ve 2019-2023 Roman Strateji Eylem planlarında bunlar vardı. Bunların hepsi yazıldı, çizildi ancak hiçbir adım atılmadı. AKP 20 yıldır iktidarda ve son beş yıldır Sayın Cumhurbaşkanı ülkeyi tek başına yönetiyor. Samimi olsalardı Romanların sorunlarından en azından bir tanesini çözebilirlerdi. Bunların hiçbirini çözemedikleri gibi bir de Romanlara ekstradan sorun yaratmaya başladılar” dedi.

Barınmayla ilgili bazı çalışmaların sonucunda TOKİ konutlarının yapıldığını belirten Öztürk, “Samsun’da, Edirne’de ve İstanbul’da yapılan TOKİ konutlarını ziyaret ettik. Romanları resmen şehir dışına sürüyorlar. Edirne Havsa’da mesela TOKİ’lere insanlar yerleşmiş, şehir dışında olduğu için şebeke suyu yok. Tankerlerle su geliyor, hijyenik olmayan depolarda sular bekliyor ve insanların o suları içiyor, yemek yapıyor, yıkanıyor. Altyapı yok, kanalizasyon yok. Çevresel düzenleme yok. İnsanlar toplumun dışına itildi ve kaderine terk edildi. İnsanların çoğu geri dönüşüm işi yapıyor ve Samsun’da bir adam atını koyacak yer bulamadığı için evine 6’ncı kata çıkarmış. Ekmek parası bu adam ne yapsın. Yaptık dedikleri projelerle yeni sorunlar yarattılar” diye konuştu.

KANDIRILDIKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR

Öztürk, “Tek heyecan yaratan proje Roman koordinatörü oldu” dedi ve ekledi: “Bu proje 2016 yılında da vardı ama doğru düzgün hiçbir adım atılmadı. Seçim öncesinde Romanlara şirin gözükmek için bu projeyi tekrar yazdılar. Kaymakamlıkta arabulucu ve koordinatör olarak hali hazırda çalışan Romanlar var ama onlara maaş vermiyorlar. Avrupa Birliği’nden fon alıyorlar ama para aldıkları projede çalışan Romanlara para vermiyorlar. Kendilerine alan açmak için romanların duygularını kullanıyorlar. Yine seçim geldi ve insanları kandırmak için ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Romanlar kendilerinin kandırıldığını düşünüyor.”

***

12 ili kapsayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Romanların yaşadığı bölgelere yönelik TOKİ eliyle yapılan konut uygulamaları hakkında bilgi verdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kurum, "Roman vatandaşlarımıza yönelik özel sosyal konut projemiz için hızla çalışıyoruz. ‘Her Roman’a Bir Yuva’ hedefiyle Romanlarımıza yakışır evler yapacağız; modern, ferah, güvenli evler" ifadelerini kullandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada ise bugüne kadar toplamda 5 bin 133 konutun "Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği" yapılan gecekondu dönüşüm programı dahilinde Romanlara teslim edildiği ve konut uygulamalarına yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıkladığı sosyal konut projesinin ise 12 ili kapsayacağı, uygun ödeme imkânları sunulacağı belirtildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı