Rusya: İdlib'de durumun kötüye gitme nedeni Ankara!

Rusya, Dışişleri Bakanlığı ve Kremli’nden yapılan iki açıklamada İdlib’deki durumun sebebinin Ankara olduğunu söyledi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İdlib'de tırmanan gerilime ilişkin konuştu. Zaharova, İdlib'de durumun kötüye gitme nedeninin Ankara'nın yükümlülükleri yerine getirmemesi olduğunu söyledi.

Sputnik Türkçe'nin aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İdlib'deki durumun kötüye gitmesinin nedeninin Ankara'nın yükümlülüklerini kronik bir şekilde yerine getirmemesi olduğunu söyledi.

Zaharova, İdlib'deki sorunun çözülmesi için Türkiye'yle çalışmaların devam etmesini beklediklerini ve buna ilişkin programın hazırlanmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Zaharova, "Önümüzdeki dönemde Rus ve Türk temsilcilerin İdlib sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması için çalışmalarına devam etmelerini bekliyoruz. Rus heyeti geçtiğimiz günlerde Ankara'daydı. Şu anda kurumlar arası yeni temasların takvimi oluşturuluyor. Bununla ilgili açıklama yapılacak" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Türkiye'nin İdlib'deki teröristleri etkisiz hale getirmeyi taahhüt ettiğini ancak teröristlerin Suriye ordusunu vurduğunu ve Rus askeri tesislerine saldırılar düzenlediğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Peskov, basın toplantısı sırasında Erdoğan'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Kremlin, taraflara belirli yükümlülükler yükleyen Soçi mutabakatlarına bağlılığını koruyor. Özellikle Türk tarafı, İdlib'de yoğun şekilde konuşlanan terör örgütlerinin etkisiz hale gelmesini sağlamayı taahhüt etmişti. Rus tarafı, bu örgütlerin İdlib'den Suriye ordusuna ve Rus askeri tesislerine saldırılar düzenlediğini üzülerek ifade eder" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün AKP Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, İdlib üzerinde yapılan anlaşmalara uyulmadığına dikkati çekerek, "Artık lafa değil, sadece sahadaki gerçeklere bakarak hareket edeceğiz" dedi. Rejim unsurlarına Türkiye'nin gözlem noktalarının gerisine çekilmesi için şubat ayı sonuna kadar müddet veren Erdoğan, "Gözlem noktalarındaki ve diğer yerlerdeki askerlerimize en küçük bir zarar gelmesi halinde İdlib ve Soçi muhtırası sınırlarıyla bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı ilan ediyorum" demişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş!